Hamas wil de Palestijnse Autoriteit overnemen in Judea & Samaria (West Bank)

Gaza, 15 februari 2007. Terroristen in maatpak. ‘Democratie’ in de Palestijnse wereld. Mahmoud Abbas stelt Hamasleider Ismail Haniyeh aan als premier van de PA terwijl Fatah-leider Mohammed Dahlan (rechts) lachend toekijkt op het carnavaleske gebeuren. Hamas beloofde Abbas plechtig zich te zullen houden aan de vredesakkoorden die met Israël zijn ondertekend. Er werd wat afgelachen die dag in ‘Palestina’ … [beeldbron: Reuters/Suhaib Salem]

De olifant in de kamer van de Palestijnse Autoriteit is Hamas. Deze Palestijnse terreurorganisatie wil Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever of ook Ramallahland – overnemen van de iets “gematigder” Mahmoud Abbas.

Recente gebeurtenissen geven aan dat de terroristische groepering hoopt op een overname van de Palestijnse Autoriteit, een gebeurtenis die zowel het Amerikaanse als het Israëlische beleid zou ontwortelen.

De PA werd in 1994 opgericht als gevolg van de Oslo-akkoorden. In ruil voor de belofte om het terrorisme af te zweren en de belofte om onopgeloste kwesties via bilaterale onderhandelingen op te lossen, zou de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), toen geleid door Fatah’s Yasser Arafat, de mogelijkheid krijgen voor beperkt zelfbestuur.

Ondanks het afwijzen van verschillende aanbiedingen voor een eigen staat en het betalen van salarissen aan degenen die Israëli’s aanvallen, bleef de PA zowel westerse als Israëlische steun ontvangen. De Verenigde Staten en de internationale gemeenschap hebben de Autoriteit miljarden aan hulp gegeven en zelfs haar veiligheidstroepen opgeleid. Ten goede of ten kwade is de PA een spil gebleven van de Amerikaanse strategie ten aanzien van het conflict.

Toch blijft de PA hopeloos corrupt.

In april 2021 heeft PA president Mahmoud Abbas, een tachtigjarige in de 16 ste jaar van wat oorspronkelijk een vierjarige termijn, de verkiezingen “uitgesteld” , die in januari werden aangekondigd en die voor de zomer van 2021 zouden plaatsvinden.

Echter, peilingen hebben aangegeven dat Abbas de verkiezingen waarschijnlijk zou verliezen, hetzij van Fatah-rivaal Marwan Barghouti, hetzij van de leider van Hamas, wiens deelname Abbas had toegestaan ​​ondanks een verbod van de Oslo-akkoorden op terroristische politieke kandidaten.

In de afgelopen zes maanden hebben Abbas en de heersende kliek in Fatah een campagne van repressie gevoerd, en het opsluiten en martelen van dissidenten, critici en rivalen versneld.

Doodsbedreigingen tegen Fadi Elsalameen, een Palestijns-Amerikaanse commentator en een Amerikaans staatsburger, trokken weinig aandacht van westerse media.

Maar de dood van Nizar Banat, een Palestijnse criticus van Fatah die naar verluidt werd doodgeslagen door veiligheidstroepen van de PA, heeft geleid tot een terugslag – inclusief protesten op de Westelijke Jordaanoever.

Zoals de verslaggever Khaled Abu Toameh heeft gedocumenteerd, zijn Palestijnse journalisten die verslag deden van de protesten aangevallen en hun camera’s gebroken of in beslag genomen. Fatah-agenten hebben zelfs demonstranten buiten de PA-ambassade in Beiroet aangevallen.

Een groot deel van de Westelijke Jordaanoever verkeert in een staat van beroering, waarbij journalisten worden opgeroepen door de inlichtingendiensten van de PA en de Autoriteit belooft een onderzoekscommissie naar de dood van Banat op te richten.

Hamas is echter niet van plan een kans te laten liggen.

De terreurgroep heeft de opkomst tegen Abbas aangemoedigd en georganiseerd. Het gebeurde inderdaad weken voor de moord op Banat, met Hamas-vlaggen die onheilspellend opdoken bij preken waar door de PA aangestelde geestelijken spraken. 

Zoals het Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis (CAMERA) heeft benadrukt, werd de recente oorlog tussen Israël en Hamas zelf gedeeltelijk aangewakkerd door de wens van Hamas om Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever uit te buiten die ontevreden waren over het besluit van Abbas om de verkiezingen te annuleren.

Zowel Abbas als de oude garde van Fatah zijn zeer impopulair. Een peiling onder Palestijnen in juni 2021 toonde aan dat “de steun voor Hamas, en de bereidheid om ervoor te stemmen, dramatisch toenam, terwijl de steun voor Fatah” aanzienlijk daalde.

De peiling, uitgevoerd door het in Ramallah gevestigde Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoek, toonde ook aan dat “een meerderheid van de Palestijnen vindt dat Hamas het meer verdient om het Palestijnse volk te vertegenwoordigen en te leiden” en dat meer dan 70 procent wetgevende macht wil en binnenkort presidentsverkiezingen.

Een duidelijke meerderheid zag Hamas ook als winnaar van het laatste conflict. Vierentachtig procent van de ondervraagden zei dat de PA corrupt is – en Hamas, waarvan 70 procent zei dat het corrupt was, nipt buiten de deur te houden. Voor Abbas en Fatah zijn dit onheilspellende cijfers.

Hamas oprichters handvest stelt dat de beweging is zowel mondiale als islamistische in aspiratie, maar “een schakel in de keten van de jihad.” Hetzelfde document roept op tot de vernietiging van Israël en verwerpt elke “zogenaamde vredesoplossing” met de Joodse staat.

Is Hamas in staat om Fatah te vervangen? Waarschijnlijk niet zonder slag of stoot. Maar in 2007 versloeg Hamas Fatah handig in een gewapend conflict en veroverde met succes de Gazastrook. Dankzij zijn belangrijkste weldoener, Iran, is Hamas goed bewapend.

De terreurgroep heeft ook moreel, religieuze ijver en een duidelijke visie – de liquidatie van Israël – aan haar kant. Wat nog belangrijker is, Hamas kan zichzelf verkopen als meer succesvol in het proberen om die visie uit te voeren.

Verder kan de dreiging van toenemende steun voor Hamas op de Westelijke Jordaanoever een wanhopige Abbas ertoe aanzetten een intifada (gewapende opstand) tegen de Joodse staat te lanceren.

De voorganger van Abbas, Yasser Arafat, steunde Palestijnse terroristische aanslagen op Israël in de jaren negentig en begin jaren 2000, deels als een poging om concurrenten en rivalen af ​​te weren.

In de ogen van een groeiend aantal Palestijnen lijkt Hamas een goede gok. Beleidsmakers en de pers kunnen er maar beter nota van nemen. Het zou niet de eerste keer zijn dat het ondenkbare werkelijkheid wordt in het Midden-Oosten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sean Durns “Hamas wants the West Bank” van 14 juli 2021 op de site van Camera.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.