De wasserette: Hezbollahs witwas- en drugshandelnetwerken in Latijns-Amerika

Op 6 januari 2021 publiceerde het Golfnieuwsnetwerk Al Arabiya een explosieve onthulling. 

Eind 2016 kwam een ​​hooggeplaatste Hezbollah-agent genaamd Nasser Abbas Bahmad naar wat bekend staat als het Tri-Border Area (TBA), waar de grenzen van Argentinië, Brazilië en Paraguay samenkomen.

Zijn ogenschijnlijke missie: het opzetten van een aanvoerlijn van ladingen cocaïne van meerdere tonnen uit Latijns-Amerika naar overzeese markten om fondsen te genereren voor de Libanese terroristische groep Hezbollah.

Onderzoeksstukken volgden al snel in de Argentijnse en Paraguayaanse pers. En ze zijn iets op het spoor: een wetshandhavingsbron uit een van de drie landen vertelde deze auteur, op voorwaarde van anonimiteit, dat Bahmad en zijn zakenpartner, de Australisch-Libanese staatsburger Hanan Hamdan, in december 2020 op een Amerikaanse watchlist werden gezet.

Maar ondanks alle verhalen die onthullen, blijft er veel duister.

In de afgelopen decennia heeft Hezbollah in Latijns-Amerika een goed geoliede, miljarden dollars kostende witwas- en drugshandelmachine gebouwd die de onrechtmatig verkregen winsten van de georganiseerde misdaad opschoont via meerdere waypoints op het westelijk halfrond, West-Afrika, Europa en de Midden-Oosten. 

Traditioneel gebruikte Hezbollah de illegale economie van de TBA als een knooppunt voor het witwassen van geld – minder voor de handel in cocaïne. Jarenlang verplaatsten aan Hezbollah gelieerde drugshandelaren in de TBA slechts relatief kleine hoeveelheden cocaïne. Zendingen van meerdere ton zijn een ander verhaal.

De grote cocaïnezendingen die verbonden waren aan de witwasnetwerken van Hezbollah, vloeiden vroeger uit Colombia en Venezuela, en terecht. Colombia blijft de grootste producent van wit poeder in Latijns-Amerika, en Venezuela, onder het Iran-vriendelijke narco-regime van Nicolas Maduro, is een belangrijk doorvoerpunt voor cocaïnezendingen. Als Hezbollah nu betrokken is bij het opzetten van een grote aanvoerlijn voor cocaïne in de TBA, moet er iets veranderd zijn in zijn modus operandi. Zijn de handelsroutes van Hezbollah verschoven?

Alsof dat nog niet raadselachtig genoeg was, is hier nog een mysterie dat de media-onthullingen onopgelost laten. In december 2017 had Bahmad – ooit een filmproducent die bekend stond om zijn vaardigheid als propagandist maar schijnbaar geen zakelijke ervaring had – het gebied verlaten om nooit meer terug te keren. GTG Global Trading Group SA, het bedrijf dat hij slechts een paar maanden voor het verdwijnen oprichtte, sluimert tot op de dag van vandaag. 

Waarom verdween Bahmad voordat de eerste zending van zijn product uit Paraguay werd verscheept? Hebben de lokale autoriteiten zijn missie gedwarsboomd? Heeft iemand hem verraden? Of heeft de producent geproduceerd – dat wil zeggen, heeft hij zijn missie volbracht, zonder reden voor hem om in de TBA te blijven? Heeft hij iedereen voor de gek gehouden, zijn bevoorradingslijn tot stand gebracht en in vertrouwde handen gegeven voordat hij verdween?

Gebaseerd op tientallen interviews met vertrouwelijke bronnen, documenten verkregen van regionale inlichtingeninformanten en open source-onderzoek, onthult deze studie het unieke verhaal van Nasser Abbas Bahmad en zijn uitstapje naar Latijns-Amerika. Zijn verhaal illustreert op zijn beurt hoe Hezbollah zijn grootste financiële wasserette in Latijns-Amerika oprichtte en hoe het, ondanks inspanningen van Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse wetshandhavingsinstanties, op volle toeren draait en de bewapening van vijanden van Amerika en Israël financiert.

Dit is hoe de wasserette werkt en wat Washington kan doen om het te stoppen.

Bronnen:

  • naar een artikel door Dr. Emanuele Ottolenghi “The Laundromat: Hezbollah’s Money-Laundering and Drug-Trafficking Networks in Latin America” van 14 juli 2021 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center)

Een gedachte over “De wasserette: Hezbollahs witwas- en drugshandelnetwerken in Latijns-Amerika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.