Poolse nationalisten verstoren herdenking joodse slachtoffers van Jedwabne pogrom

Enkele tientallen nationalistische demonstranten verstoorden een herdenkingsceremonie voor Joodse slachtoffers van een pogrom in 1941 in Jedwabne, Polen. Die pogrom werd naar verluidt uitgevoerd door Poolse burgers en niét door nazitroepen.

die symbool stond voor het beladen debat van het land over wie de schuld zou moeten krijgen van gruweldaden uit de Tweede Wereldoorlog.

De nationalisten brachten vlaggen en borden mee en verstoorden mensen die zaterdag, de exacte verjaardag van het evenement, op de plaats van de pogrom baden. Een veel grotere groep, waaronder de opperrabbijn van Polen en katholieke geestelijken, kwam zondag, na de Joodse sabbat, bijeen om de slachtoffers te herdenken.

Opperrabbijn Michael Schudrich vertelde het Joods Telegrafisch Agentschap dat er zondag ook een paar nationalisten opdaalden, maar dat de groep veel kleiner was.

“Het was een kleine groep van misschien 5-6 mensen die eigenlijk niets deden om de ceremonie te verstoren,” zei hij.

Toch zei hij dat het moment wijst op een “zeer ernstige kwestie”, waarbij het standpunt van de Poolse regering over het holocaustgeheugen betrokken is.

De Pogrom van Jedwabne zag ruim over van de 300 joden van het kleine stadje vermoord – hoewel het exacte aantal niet door deskundigen wordt overeengekomen – de meesten van hen in een schuur die in brand werd gestoken.

Het werd niet uitgebreid onderzocht voordat Princeton-historicus Jan Tomasz Gross in 2001 “Neighbors: The Destruction of the Jewish Community in Jedwabne, Poland” publiceerde. Gross beweerde dat de moord werd uitgevoerd door Poolse burgers en niét door nazitroepen, en het boek leidde tot een debat over Poolse medeplichtigheid aan de Holocaust die nog steeds woedt.

Sommige nationalisten die zich zaterdag in Jedwabne verzamelden, hielden borden vast die Gross belasterden. Ze werden geleid door Robert Bąkiewicz, die elk jaar in november een mars van nationalisten door Warschau organiseert.

Dit jaar ontvingen organisaties waarmee hij banden heeft het equivalent van bijna $ 800.000 van het Poolse National Thought Heritage Institute, dat wordt gerund door het ministerie van Cultuur van de regering.

Het instituut heeft ook de productie van een film over de pogrom ondersteund die wil bewijzen dat Duitsers voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de moord op de Joodse inwoners van de stad.

“Er is een veel groter probleem in die zin dat ultranationalisten [en] neonazi’s nu worden getolereerd door te veel van onze mensen in de regering,” zei Schudrich. “In plaats van dergelijke haat duidelijk te veroordelen, willen te veel overheidsfunctionarissen hen geruststellen.”

Na de herdenking van zondag in Jedwabne bezochten enkele tientallen mensen de graven van de slachtoffers van andere pogroms uit de Tweede Wereldoorlog in de regio, waaronder in Radziłów, Wąsosz en Szczuczyn.

Aleksander Zyskind Goldfarb, de broer van Schudrichs grootvader, werd in 1941 samen met vele anderen vermoord in Szczuczyn.

“Deze grote begraafplaats is niet alleen een getuige van hoeveel Joden er in Jedwabne woonden, maar ook hoe lang ze hier woonden. Honderden jaren”, zei hij op de jedwabne-site voordat hij zondag een gebed leidde.

Legacy of Jedwabne – 57min. documentary

Bronnen:

  • naar een artikel van Katarzyna Markusz “Polish nationalists disrupt commemoration for Jewish pogrom victims” van 14 juli 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel “On this day: 340 Polish Jews killed in 1941 Jedwabne pogrom” van 10 juli 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.