Het Zeefproject van de Tempelberg: Speuren naar artefacten in Jeruzalem op de 9de dag van de Joodse maand B’Av

Jeruzalem, november 1999. Illegale graafwerken van de Islamitische Waqf op de Tempelberg. Ca. 9000 ton historische artefacten uit de Eerste en de Tweede Tempelperiode belanden op een stortplaats in de Kidron Vallei om plaats te maken voor een ondergrondse moskee

Op zondag 18 juli 2021 wordt op Tisha B’Av (de 9de dag van de Joodse maand B’Av) de vernietiging van de Eerste en Tweede Tempel herdacht, en gaan we ter plaatse in Jeruzalem naar het Zeefproject op de Tempelberg.

De Times of Israël sprak er met archeoloog Zachi Dvira, mededirecteur van het project. Hij zal het controversiële ontstaan ​​en de voortdurende strijd uitleggen. Aan het einde van ons gesprek hoor je hoe we een emmer aarde van de Tempelberg nat zeven.

“Over Tisha B’Av gesproken, je ziet deze grijze textuur van het materiaal, van de grond, dat komt omdat het vol as is. En dit geldt voor heel het oude Jeruzalem. Elke plaats die je in het oude Jeruzalem opgraaft, zal een grijze grond hebben, en als je eenmaal natuurlijke grond hebt bereikt… dan weet je dat je een fase hebt bereikt die vóór de vernietiging van de Eerste Tempel ligt”, legt Dvira uit.

Zeefproject Tempelberg – 20 jaar doorlopende islamisering van Jeruzalem

Het Zeefproject vond zijn oorsprong in 1999 toen archeologen Dr. Gabriel Barkay en Dvira zo’n 9.000 ton grond hebben geborgen die tussen 1996 en 1999 zonder pardon in de Kidron-vallei was gedumpt door de noordelijke tak van de islamitische beweging tijdens een grootschalig bouwproject op de Tempelberg: de bouw van een ondergrondse moskee in een gebied dat in de volksmond de stallen van Salomo wordt genoemd.

Video: De relikwieën van ons erfgoed redden

Het paar sloeg de natzeventechniek over als een manier om kostbare artefacten te redden – en het publiek erbij te betrekken. Opgericht in 2004 in de buurt van de Olijfberg, is het nu op een nieuwe locatie genaamd Mitzpe Hamasuot, vlakbij de Hebreeuwse Universiteit. De nieuwe site is goed bereikbaar en heeft een auditorium en een schaduwrijk picknickbos dat goed werd gebruikt toen The Times of Israel op bezoek kwam, mogelijk gemaakt met de hulp van American Friends of Beit Orot.

Duizenden toeristen en inheemse Israëli’s hebben onschatbare schatten gevonden, waaronder 7.000 munten, inscripties, bergen aardewerk, cultische voorwerpen uit het Egyptische tijdperk, juwelen, overblijfselen van oorlogvoering en een overvloed aan overblijfselen van de fauna: botgereedschap, de verkoolde botresten van de Tempelberg offers, en zelfs varkensbotten uit Romeinse heidense en christelijke perioden.

De artefacten beslaan alle perioden van Jeruzalem, van de Jebusitische nederzetting voorafgaand aan de bijbelse koninkrijken tot de moderne tijd.

Video: Zeven doorheen de geschiedenis van de Tempelberg

Zoals ondersteund door artefacten die dateren van vóór het bijbelse verhaal en die zijn ontdekt in de gezeefde aarde, dateert de geschiedenis van de plaats die joden en christenen de Tempelberg noemen en moslims Haram al-Sharif, of het Edele Heiligdom, van vóór alle moderne religies.

Volgens Dvira dateren de meeste vondsten uit de periode van de Eerste Tempel en later.

De enorme hoeveelheid artefacten die zo’n lange periode bestrijken, zorgt voor een van de belangrijkste bevindingen die het project bijdraagt ​​​​aan de academische wereld: de statistische analyse.

Dvira roept iedereen op die niet is geweest om te helpen de millennia van de geschiedenis van de Tempelberg te doorzoeken om “op te schieten!” en bekijk de nieuwe site de volgende keer dat je in Jeruzalem bent.

In 1999 werd zowat 9000 ton puin van de Tempelberg afgevoerd naar de Kidron Vallei. Tientallen vrachtwagens reden af en aan om alle Joodse artefacten die dateerden uit de Eerste en de Tweede Tempel periode samen met al het andere puin af te voeren naar de verschillende vuilnisbelten buiten de stad. Israëlische archeologen zullen later nog veel artefacten op die stortplaatsen trachten te recupereren.

Ze deden een beroep op vrijwilligers uit Israël en het buitenland om te helpen bij het nauwgezette, precieze zeefwerk – en hun project heeft geleid tot ontdekkingen van zeldzame voorwerpen, waaronder een Eerste Tempel zegel van een priester die als bewijs van het bestaan ​​van de Tempel diende, een feit dat betwist wordt door sommige archeologen.

Het zeefproject wordt uitgevoerd onder de academische auspiciën van het archeologie-instituut van de Bar Ilan Universiteit en wordt gefinancierd door filantropische fondsen en particuliere donoren. thans heeft het Tempelberg Zeefproject de hulp ingeroepen van duizenden vrijwilligers, van wie velen bezoekende toeristen zijn, die nauwgezet de grond ziften en elke dag ontzagwekkende ontdekkingen doen!

Bronnen:

  • naar een artikelPodcast: On 9 B’Av, find evidence of destruction at Temple Mount Sifting Project” van 16 juli 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel “WATCH: Why Did This Islamic Group Illegally Remove Temple Mount Artifacts?” van 10 juni 2019 op de site van United With Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.