België onderzoekt doorsluizen van ontwikkelingsgeld aan Palestijnse terroristen

Zwaar gewapende leden van de Abu Ali Mustafa Brigades, het doodseskader van het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), is wereldwijd razend populair op Universiteit Campussen

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir (Vooruit) bevestigde in de Kamer dat er een onderzoek loopt naar Belgische ontwikkelingssteun die mogelijk werd aangewend voor de financiering van terroristische activiteiten van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Ze antwoordde op een vraag van N-VA Kamerlid Kathleen Depoorter: “Deze zaak is zeer ernstig en mag niet licht opgenomen worden. Ik ben blij dat de zaak onderzocht wordt, maar verwacht ook snel antwoorden en een gepaste stappen van de minister.”­­

Een rapport beticht zeven Palestijnse organisaties ervan ontwikkelingsgeld van West-Europese donoren, bedoeld voor de lokale bevolking, te hebben doorgesluisd naar het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een terroristische organisatie volgens de Europese Unie.­­

Onder deze verdachte organisaties bevinden zich ook partners van de Belgische ontwikkelingssamenwerking zoals Health Work Committees (HWC), maar ook de organisatie Defense for Children International Palestine (DClP), die België nog spreektijd wou geven binnen de VN-Veiligheidsraad.­­

Minister Kitir bevestigt dat de betrokken organisaties in de afgelopen vijf jaren via hun Belgische partners tot 3,76 miljoen euro ontvingen, waarvan 660.000 euro via Viva Salud, 1,8 miljoen euro door Oxfam en 1,3 miljoen euro langs Broederlijk Delen. Volgens de Israëli’s zou onze steun oneigenlijk aangewend zijn. Ze zouden hiervan een rapport bezorgd hebben aan onze regering, waarna de minister een onderzoek instelde.­

Kamerlid Kathleen Depoorter wijst erop dat deze rapporten in Nederland zorgden voor de nodige deining binnen de regering en dat daar betalingen opgeschort werden:

Ik merk op dat de regering bij ons, terwijl het toch wel zware aantijgingen betreft, veel stiller blijft. Ik heb de minister dan toch ook gevraagd om inzage in deze rapporten en dat ze haar eigen onderzoek naar het misbruik ook naar het parlement brengt. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen en deze Palestijnse organisaties verdienen een eerlijke kans, maar wij verwachten wel gepaste maatregelen indien de feiten bewezen worden.

Kathleen Depoorter kreeg op 17 juni nogmaals de mogelijkheid om de bevoegde minister te ondervragen. We citeren uit haar tussenkomst:­

Belgisch geld, bedoeld voor Palestijnse boeren, medische zorg, mensenrechten, kinderen, zou verduisterd worden voor de linkse terreurorganisatie het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Een organisatie met bloed aan haar handen van onschuldige burgers, kinderen zelfs. U bevestigde dat ons land via partnerorganisaties aan ten minste vier van deze ngo’s geld heeft gegeven voor projecten in de Palestijnse gebieden.­

Pijnlijk was het toen ik u vroeg om hoeveel geld het mogelijk betrof. Het was ook voor u niet duidelijk in de commissie, cijfers aan het begin van de vergadering moesten gecorrigeerd worden aan het einde. Na afloop van de commissie nog vroeg uw kabinet om de cijfers in het verslag een derde maal te wijzigen. Toen begon ik me toch echt zorgen te maken. Als de minister al niet meer weet hoeveel geld we aan wie hebben gegeven, dan is er toch een probleem met de controle over en de transparantie van onze uitgaven? Kan u nu een compleet overzicht geven van het geld dat wij, direct of indirect, aan de Palestijnse ngo’s onder verdenking hebben gegeven? Kent u het exacte bedrag nu wel?­­

Wat het rapport zelf betreft: Wat is de stand van zake van uw onderzoek? Kloppen de bevindingen van de Israëlische regering? Wie voert dat eigenlijk uit? Hoe grondig gebeurt dat? Welke stappen gaat u ondernemen om slordigheid in het beheer en besteden van ontwikkelingsgeld in de toekomst te vermijden?”­

Solidariteit voor de Palestijnse bevolking dat wil ook onze fractie. Maar in dit dossier zijn er slordigheden, gebrek aan transparantie en sloomheid en dat mevrouw de minister is uw verantwoordelijkheid. Het financiële kluwen en ook andere schandalen in ontwikkelingssamenwerking, waarin steevast ook België wordt genoemd, ondermijnen het geloof in ontwikkelingshulp.­­

Een gedegen onderzoek naar de waarheid vereist onafhankelijkheid. Als we verwachten dat onze burgers solidair bijdragen aan een betere wereld dan moet u als minister op elk moment rekenschap kunnen en willen geven en de bevolking de zekerheid geven van “NEEN uw geld wordt niet gebruikt om terrorisme te financieren; We willen uw partner zijn in het doorbreken van duistere geldstromen zodat de middelen kunnen gaan naar zij die het écht nodig hebben! Neem actie!”­­

Op de lijst van de Europese Unie (inclusief België) staan de PFLP en de PFLP-GC opgelijst als verboden terreurorganisaties:

Bronnen:

  • naar een artikel “België onderzoekt doorsluizen van ontwikkelingsgeld aan Palestijnse terroristen” in het tijdschrift Joods Actueel nr. 137 blz. 22 van juli-augustus 2021
  • naar een artikel van Baruch Yedid “Exposed: Generous European Funding Fuels Palestinian Terror Engines in Jerusalem” van 23 juli 2020 op de site van United With Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.