Netanyahu waarschuwt: Iran snelt naar een nucleaire bom en VS en regering Bennett zwijgen

Verklaringen die onlangs zijn afgelegd door voormalig premier Benjamin Netanyahu worden door de huidige Amerikaanse regering en de Democratische Partij als beledigingen ervaren, vertelde een hoge functionaris dicht bij het Witte Huis aan Israel Hayom .

Netanyahu uitte zijn mening over het beleid van de regering-Biden ten aanzien van Iran in een artikel dat afgelopen woensdag in Israel Hayom werd gepubliceerd , en hij heeft onlangs verschillende toespraken gehouden waarin hij soortgelijke gevoelens uitdrukte in de Knesset.

Volgens de Amerikaanse functionaris:

President Biden neemt een duidelijk standpunt in dat uitdrukking geeft aan Amerika’s gevoel van verplichting jegens Israël en de veiligheid van Israël, en promoot dit standpunt ook binnen de Democratische Partij. Zijn benadering versterkt de tweeledige steun die Israël nodig heeft. De woorden van Netanyahu wekken echter de indruk dat de huidige regering niets om Israël geeft, wat het gevoel van verplichting van de Democratische Partij tegenover Israël verzwakt.

Netanyahu:

Iran racet naar een atoombom en de regering van Lapid-Bennett zwijgt

Bij de recente herdenking van de verjaardag van de dood van Ze’ev Jabotinsky, beweerden vertegenwoordigers van de huidige regering van Israël dat ze in zijn voetsporen traden. Er is geen grotere absurditeit.

Jabotinsky’s diplomatieke doctrine concentreerde zich op twee punten: de ‘ijzeren muur’ en de ‘doctrine van druk’. De regeringen onder mijn leiding hebben zich jarenlang aan deze twee principes gehouden, terwijl de huidige regering ze in slechts vier weken heeft losgelaten.

Ten eerste de ‘ijzeren muur’. Jabotinsky geloofde dat agressieve en onafhankelijke projectie van Hebreeuwse kracht de enige manier was om het verlangen van onze vijanden om ons te vernietigen te beteugelen totdat ze op een dag in het reine komen met ons bestaan.

Het is niet nodig om alles in detail te beschrijven wat de Likud-regeringen hebben gedaan om Israël op te bouwen als een militaire, inlichtingen- en cybermacht. Er is hier ook niet genoeg ruimte om de enorme reikwijdte van acties te beschrijven die we hebben ondernomen tegen het Iraanse nucleaire programma, bedoeld om ons te vernietigen.

Soms wisten de Verenigde Staten van deze acties en andere keren voerden we ze uit zonder hun medeweten en goedkeuring. Verschillende Amerikaanse regeringen, waaronder recentelijk de regering-Biden, hebben me herhaaldelijk gevraagd “hen niet te verrassen” met acties tegen Iran. Die belofte heb ik altijd geweigerd. Ik heb altijd onze vrijheid van handelen behouden.

Ik heb ook publiekelijk verklaard dat we alles zouden blijven doen wat nodig is om de veiligheid van Israël te waarborgen – met of zonder een nucleair akkoord tussen de Verenigde Staten en Iran.

Maar binnen een week na de vorming van deze regering verwierp premier Yair Lapid dit beleid op grote schaal. Hij bracht een dodelijke slag toe aan Israëls vrijheid van handelen toen hij de Amerikanen op verbluffende wijze beloofde “geen verrassingen”.

Ik vraag: wat zal er gebeuren als en wanneer de Verenigde Staten terugkeren naar de nucleaire deal – denkt iemand dat de Verenigde Staten zullen instemmen met Israëlische militaire acties die deze deal in gevaar kunnen brengen?

En als Lapid en Bennett de Verenigde Staten van tevoren op de hoogte stellen van een geplande militaire operatie en Washington bezwaar maakt, gelooft iemand dan echt dat Lapid, Bennett of hun vrienden toch groen licht zullen geven voor een dergelijke operatie?

Dus, op een van de meer noodlottige zaken van ons bestaan, veranderden Bennett en Lapid de ijzeren muur van Israël in een gipsplaat vol gaten.

In termen van de ‘doctrine van druk’, ondernam Jabotinsky ondertussen een vastberaden en consistente poging over de hele wereld om de publieke opinie over Israël te beïnvloeden, als een middel om westerse leiders onder druk te zetten om het zionisme te steunen.

In overeenstemming met dit principe hebben we jarenlang geprobeerd de Amerikaanse publieke opinie te beïnvloeden en belangrijke leiders in de Verenigde Staten te overtuigen om zich te verzetten tegen het Iraanse nucleaire programma en om verlammende sancties op te leggen aan Iran.

We hebben dit gedaan door middel van talloze Amerikaanse media-interviews, toespraken bij de Verenigde Naties en natuurlijk het Amerikaanse Congres.

Onze inspanningen speelden een rol bij de terugtrekking van de vorige Amerikaanse regering uit de gevaarlijke nucleaire deal met Iran en de nog strengere sancties die het oplegde.

De afgelopen dagen hebben mijn vrienden in de Verenigde Staten me gevraagd: waarom horen we niet de stem van de Israëlische regering, hier in de Verenigde Staten, tegen de race terug naar het nucleaire akkoord met Iran?

Het antwoord is simpel. De concessieregering zegt het ronduit: “We zullen de problemen met de Verenigde Staten achter gesloten deuren oplossen.”

In plaats van zich openlijk en duidelijk uit te spreken om de Amerikaanse publieke opinie te beïnvloeden in het voordeel van Israël en tegen terugkeer naar de nucleaire deal, doet de huidige regering niets.

Denkt de overheid echt iemand te kunnen overtuigen achter gesloten deuren, of met een enkele tweet? Gebaseerd op 40 jaar ervaring, kan ik getuigen dat dergelijke dingen totaal ondoeltreffend zijn als ze niet vergezeld gaan van een openbare, agressieve en langdurige campagne gericht op de Amerikaanse publieke opinie.

Alleen door krachtig in het openbaar te spreken, zullen ze serieus naar je luisteren.

Dit is wat we deden toen privébijeenkomsten met wereldleiders niet voldoende waren; we vulden ze aan met wereldwijde mediacampagnes en putten elk belangrijk internationaal podium uit.

Over de hele wereld – in Washington, Moskou, Peking, New Delhi en Tokio, samen met Riyad en Abu Dhabi – werd de positie van Jeruzalem luid en duidelijk gehoord.

En ja, het was ook in Iran te horen. Vooral in Iran.

Dit is de kern van Jabotinsky’s doctrine van druk, en het heeft deze regering maar een paar dagen nodig om dit ook in de vuilnisbak te gooien. Het komt voort uit een gebrek aan begrip of een gebrek aan bekwaamheid of een dodelijke combinatie van beide. 

Niemand kan de stem van deze regering horen. Het heeft niets te zeggen, en toch luistert niemand. Als een boom die omvalt in het bos die niemand ziet, hoort of om wie geeft.

Bronnen:

  • naar een artikelWhite House official: Netanyahu is damaging US-Israel relations” van 16 juli 2021 en een artikel van Binyamin Netanyahu “Iran is racing toward a nuclear bomb, and the Lapid-Bennett government is silent” van 15 juli 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Netanyahu waarschuwt: Iran snelt naar een nucleaire bom en VS en regering Bennett zwijgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.