Al-Haq-rapport beschrijft hoe vrouwen worden mishandeld in Palestijnse gebieden

Ruim 20% van de vrouwen in Gaza en de PA worden mishandeld door hun Palestijnse mannen en dat is niét de schuld van Israël

De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq bracht in 2018 een rapport uit over hoe slecht de Palestijnse regeringen de Conventie inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) volgden.

De eerste paar pagina’s geven Israël de schuld als de belangrijkste reden waarom Palestijnse vrouwen worden gediscrimineerd, wat men verwacht van elk mensenrechtenrapport dat van Palestijnse organisaties komt.

Maar tot slot, in paragraaf 10, zien we dat Al-Haq Mahmoud Abbas ervan beschuldigt vrijwel een dictator te zijn, zonder het direct te zeggen:

De aanhoudende interne Palestijnse politieke verdeeldheid heeft negatieve gevolgen gehad voor de mensenrechtensituatie. Nu de PLC ophoudt te functioneren, heeft de uitvoerende macht van de regering zowel wetgevende als uitvoerende functies gemonopoliseerd. Transparantie en publieke dialoog ontbreken grotendeels in de wet- en beleidsvormingsprocessen. Het rechtssysteem wordt ook aangetast door inmenging van de uitvoerende macht, wat leidt tot een gebrek aan verantwoording en verhaal voor slachtoffers. De uitvoerende macht heeft verder toenemende beperkingen opgelegd aan maatschappelijke organisaties (CSO), zoals beperkingen op financiële transacties, ook wanneer de salarissen van CSO-medewerkers pas worden overgedragen na goedkeuring van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze beperkingen worden opgelegd zonder enige wettelijke basis.

Vervolgens gaat het in detail in op de vrouwenhatende wetten en praktijken van de Palestijnse Autoriteit, en hoe het praktisch geen vooruitgang heeft geboekt bij het naleven van het verdrag dat het heeft ondertekend – een punt dat ik in het verleden heb gemaakt.

Op het gebied van huwelijk en familierelaties zijn de bepalingen van de wet op de persoonlijke status van 1976 die van kracht is op de Westelijke Jordaanoever en de wet op de gezinsrechten van 1954 die van kracht is in de Gazastrook, discriminerend voor vrouwen en meisjes. 

Deze wetten moeten worden aangepast en in overeenstemming worden gebracht met het CEDAW. Discriminerende bepalingen hebben met name betrekking op huwelijk, echtscheiding, het recht om een ​​echtgenoot te kiezen, polygamie, voogdij, voogdij, adoptie, erfenis, kinderbijslag, gemeenschappelijke eigendommen en getuigenissen.

Al-Haq gaat niet in detail, maar op al deze gebieden krijgen vrouwen expliciet minder rechten dan mannen, of helemaal geen rechten. Ik heb het ooit samengevat. En hier zijn enkele details:

Mahmoud Al-Habbash, opperrechter in de sharia-rechtbanken en adviseur van de president voor religieuze zaken [zei] dat de islamitische sharia voorrang heeft op internationale conventies

Al-Habbash bevestigde dat hij geen wijzigingen zou accepteren of toepassen op relevante wetten die in strijd zijn met de islamitische sharia, hij beweerde verder dat dit niet zou worden geaccepteerd door de Palestijnse president, de PLC en het Palestijnse volk.

De Palestijnse strafwet stelt verkrachting binnen het huwelijk ook niet strafbaar. Deze verhalen over systemische onderdrukking worden altijd genegeerd of begraven door de media. Veel vaker ziet men Israël de schuld krijgen van Palestijnse vrouwenhaat.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Al-Haq Report Details How Women Are Mistreated in Palestinian Territories” van 15 juli 2021 en een artikel “How the “occupation” hurts Palestinian women” van 26 november 2017 op de site van The Algemeiner/EoZ
  • naar een artikel van Baruch Yedid / TPS “1 in 5 PA/Gaza Arab Women are Beaten by Their Husbands, Survey of Violence Finds” van 27 januari 2021 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Al-Haq-rapport beschrijft hoe vrouwen worden mishandeld in Palestijnse gebieden

  1. Natuurlijk is Israel als éérste weer de schuldige….dat is een natuurlijk gegeven bij deze organisatie. .

    Toch benieuwd hoe zij dan de vrouwenmishandeling in de rest van de Arabische / Moslim wereld verklaren…..of bestaat die volgens hun “gebalanceerde” onderzoek niet?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.