Online speeltuin voor Jodenhaters: studie onthult toename met 912% in antisemitische inhoud op TikTok

Antisemitische inhoud op TikTok is dit jaar snel toegenomen, zo heeft een nieuwe studie onthuld, met een alarmerende toename van 912% in antisemitische inhoud.

De studie, geleid door Dr. Gabriel Weimann, een professor in communicatie aan de Universiteit van Haifa, in samenwerking met Natalie Masri, een onderzoeksassistent bij het IDC Herzliya’s Institute for Counter-Terrorism (ICT), ontdekte een seismische toename van antisemitische tropen, afbeeldingen en retoriek in vergelijking met hun studie uit 2020.

Bovendien onthulde de studie ook een toename van 41% in antisemitische berichten en een stijging van 1,375% in gebruikersnamen met antisemitische titels (bijv. @holocaustwasgood of @eviljews). De analyse bereikte zijn bevindingen door middel van systematische inhoudsanalyse van video’s, opmerkingen en gebruikersnamen over een periode van vier maanden in 2021.

TikTok is een van de snelst groeiende sociale-mediaplatforms online en trekt vooral jonge mensen aan, met 41% van de 1,2 miljard gebruikers tussen de 16 en 24 jaar. De combinatie van populariteit, bekendheid en openheid van TikTok wordt door veel extremistische , racistische en radicale groepen, waaronder neonazi’s en antisemieten.

“Het is misschien gemakkelijk om het platform af te doen als een onschadelijk forum voor kinderen die creatief willen zijn, maar TikTok’s catering voor een jong, beïnvloedbaar en naïef publiek, gecombineerd met kwade trouw acteurs die haatdragende inhoud online plaatsen, is iets dat zou moeten heel serieus worden genomen”, zegt Weimann, tevens senior onderzoeker bij ICT.

Voorbeelden van antisemitische inhoud zijn een video met een opeenvolging van jonge gebruikers die de nazi-groet brengen; een andere video met tekst die luidt: “Ik heb een oplossing; een definitieve oplossing”, verwijzend naar de Holocaust; afbeeldingen van joden met lange, gebogen neuzen; en vele andere kwetsende beelden en teksten die de ernst van de Holocaust verwerpen. Deze anekdotische bevindingen suggereren de noodzaak van een empirische, systematische en objectieve studie van het gebruik van TikTok voor antisemitische propaganda, opruiing en haat, suggereerde de studie.

De gevonden inhoud toonde expliciete afbeeldingen van antisemitisme volgens de werkdefinitie van de term International Holocaust Remembrance Alliance.

Nog zorgwekkender is dat TikTok onlangs zijn servicevoorwaarden in oktober 2020 heeft bijgewerkt, ogenschijnlijk om haatdragende inhoud te dwarsbomen, maar die maatregelen hebben nog geen positieve resultaten opgeleverd. Zelfs toen het platform probeerde het publiek voor te lichten over antisemitisme op Holocaust Memorial Day door het platform te vullen met educatieve video’s, mislukte het initiatief. 

Een video van de joodse Britse televisiepersoonlijkheid en advocaat Robert Rinder bijvoorbeeld, werd overspoeld met antisemitische sentimenten waarin beweerd werd dat de Holocaust helemaal niet heeft plaatsgevonden of, als dat wel het geval was, de joden het verdienden.

“Ik weet niet zeker of ze genoeg hebben gedaan om alle haatzaaiende uitlatingen te controleren en te verwijderen”, vervolgde Weimann. “Ze zouden zeker hun eigen gebruiksvoorwaarden moeten toepassen en dat doen ze niet goed. Bovendien promoot hun algoritme alleen maar haat door dergelijke berichten te sturen naar degenen die interesse toonden, waardoor een gebruiker in een konijnenhol van haat wordt gestuurd.

Bronnen:

  • naar een artikelNew study reveals 912% increase in antisemitic content on TikTok” van 12 juli 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Online speeltuin voor Jodenhaters: studie onthult toename met 912% in antisemitische inhoud op TikTok

  1. Ik begrijp nog stééds niet wat er ‘sociaal’ aan al deze Media netwerken is.

    Het is één groot haatfestijn!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.