Een segment van de stadsmuur uit de Eerste Tempeltijd ontdekt

Het gedeelte van de muur uit de Eerste Tempelperiode dat werd blootgelegd

Archeologische opgravingen in het City of David National Park hebben de overblijfselen blootgelegd van de stadsmuur, die werd gebouwd tijdens de ijzertijd – de dagen van de eerste tempel in het koninkrijk Juda, om Jeruzalem tegen het oosten te beschermen.

De opgravingen worden uitgevoerd in het City of David National Park in opdracht van de Israel Antiquities Authority, in samenwerking met de City of David Foundation, als onderdeel van de ontwikkeling van het Nationaal Park.

Volgens de directeuren van de opgraving, Dr. Filip Vukosavović van het Ancient Jerusalem Research Center en Dr. Joe Uziel en Ortal Chalaf namens de Israel Antiquities Authority:

De stadsmuur beschermde Jeruzalem tegen een aantal aanvallen tijdens het bewind van de koningen van Juda, tot de komst van de Babyloniërs die erin slaagden er doorheen te breken en de stad te veroveren. De overblijfselen van de ruïnes zijn te zien in de archeologische opgravingen. Niet alles werd echter vernietigd, en delen van de muren, die stonden en de stad tientallen jaren en meer beschermden, blijven bestaan ​​tot op de dag van vandaag.

Het nieuwe deel dat werd blootgelegd, verbindt twee delen die eerder op de oostelijke helling werden uitgegraven. In de jaren zestig ontdekte de Britse archeologe Kathleen Kenyon een deel van de muur in het noordelijke deel van de helling en dateerde het uit de tijd van het koninkrijk Juda. Ongeveer tien jaar later ontdekte archeoloog Yigal Shiloh een lang deel van de muur, bij opgravingen in het zuidelijke deel van de helling.

In de loop der jaren is beweerd dat ondanks de indrukwekkende aard van de overblijfselen, deze overblijfselen van steenstructuren niet als muurresten moeten worden gezien. Met de onthulling van dit nieuwe gedeelte dat verband houdt met deze ontdekkingen uit het verleden, lijkt het erop dat het debat is beslecht en dat dit onmiskenbaar de oostelijke muur van het oude Jeruzalem was.

Reconstructie van de secties die tijdens eerdere opgravingen in het begin van de 20e eeuw zijn ontmanteld, maakt het mogelijk om bijna nog eens 30 meter van de overgebleven muur te traceren tot een hoogte van 2,5 meter en een breedte tot 5 meter.

In het boek 2 Koningen, 25:10, staat een beschrijving van de verovering van de stad door de Babyloniërs: „Het hele Babylonische leger onder de bevelhebber van de keizerlijke garde brak de muren rond Jeruzalem af.”

Het lijkt er echter op dat de Babyloniërs de oostelijke muur niet hebben vernietigd, mogelijk vanwege de scherpe steilheid van de oostelijke helling van de Stad van David, die in een hoek van meer dan 30 graden naar de Kidron-vallei afloopt.

De vondsten van de vernieling zijn te zien in het gebouw dat naast de muur stond en bloot kwam te liggen tijdens de vorige opgravingen: in het gebouw werden rijen voorraadpotten ontdekt, die werden vernield toen het gebouw afbrandde en instortte.

De potten dragen “rozet” gestempelde handvatten, in de vorm van een roos, geassocieerd met de laatste jaren van het Koninkrijk Juda. Bij de muur werd een Babylonisch stempelzegel van steen onthuld, waarop een figuur staat afgebeeld die voor symbolen van de twee Babylonische goden Marduk en Nabu staat.

Niet ver daarvandaan werd een bulla (een zegelafdruk gemaakt in klei) gevonden met een Judese persoonlijke naam “Tsafan”. De bevindingen van de opgraving zullen in oktober worden gepresenteerd op de conferentie van de Israel Antiquities Authority “New Studies in the Archaeology of Jerusalem and its Region”.

Bronnen:

  • naar een artikelFirst Temple-era segment of Jerusalem’s city wall uncovered” van 14 juli 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.