Beter laat dan nooit? Kerk van Engeland wil berouw tonen voor anti-Joodse decreten uit de 13de eeuw

Joden (links), herkenbaar aan de verplicht opgespelde ring (rouelle) op hun jassen, worden levend verbrand in 1320, omdat ze Joods zijn

De Kerk van Engeland is van plan om “berouw” te bieden voor een anti-joods decreet dat 800 jaar geleden werd uitgevaardigd en dat joden dwong kleding te dragen die hen onderscheidde van christenen – een vroeg voorbeeld van een praktijk die door nazi-Duitsland berucht werd gemaakt met zijn “Judenstern” (Jodenster).

Het decreet, dat in 1222 werd aangenomen door een bijeenkomst van kerkleiders in de abdij van Osney bij Oxford, was bedoeld om huwelijken tussen christenen en joden te voorkomen. 

Er stond:

Er was helaas geen voldoende zichtbaar onderscheid tussen joden en christenen, er waren gemengde huwelijken of minder permanente verbintenissen; om dit beter te voorkomen, is het voorbestemd dat elke Jood op de voorkant van zijn kleding tabletten of lapjes stof draagt ​​van vier vingerlengtes lang en twee vingerlengtes breed, van een andere kleur dan die van de rest van zijn kledingstuk.

Plaatje hierboven: De rouelle, of de ring, is een klein stukje stof waarvan het opvallende kenteken door paus Innocentius III in 1215 aan de Joden wordt opgelegd als een onderscheidend teken, een middeleeuwse voorloper van de Gele Davidster tijdens de nazi-periode

Men denkt dat er destijds ongeveer 3.000 Joden in Engeland woonden.

Sommige historici hebben gemeld dat in hetzelfde jaar een jonge kerkdiaken die Hebreeuws studeerde aan de universiteit van Oxford levend werd verbrand wegens ketterij. De diaken, wiens naam verloren is gegaan, had zich blijkbaar tot het judaïsme bekeerd, de besnijdenis ondergaan en trouwde met een „joodse”. Hij zou het christendom hebben verworpen door te verklaren: “Ik doe afstand van de nieuwerwetse Wet en de opmerkingen van Jezus, de valse profeet.”

Het decreet dat de Joden verplichtte een “badge of shame” te dragen, werd uitgevaardigd toen het christendom in Engeland nog steeds ondergeschikt was aan de katholieke kerk, meer dan 300 jaar voordat koning Hendrik VIII brak met de paus in Rome. 

Het decreet over kleding, dat zijn oorsprong vond bij het Vierde Concilie van Lateranen in 1215, ging vergezeld van een andere maatregel die joden verbood openbare ambten te bekleden.

Uit het Pauselijk Decreet van 1215 (67-70),

Een verschil in kleding onderscheidt Joden of Saracenen (moslims) van christenen in sommige provincies, maar in andere is er een zekere verwarring ontstaan ​​zodat ze niet te onderscheiden zijn. Vandaar dat het soms gebeurt dat christenen zich per ongeluk aansluiten bij joodse of Saraceense vrouwen, en joden of Saracenen bij christelijke vrouwen. Om te voorkomen dat de overtreding van een dergelijke vervloekte vermenging zich verder verspreidt, onder het excuus van een dergelijke fout, bepalen wij dat zulke personen van beide geslachten, in elke christelijke provincie en te allen tijde, in het openbaar moeten worden onderscheiden van andere mensen door het karakter van hun kleding.

De joodse gemeenschap werd uiteindelijk in 1290 op bevel van koning Edward I uit Engeland verdreven. Joden mochten daar pas officieel weer verblijven in 1656, toen ze mochten terugkeren tijdens een elf jaar durende ‘gemenebest’ toen Engeland werd geregeerd door Oliver Cromwell.

Het plan van de Kerk van Engeland om zich te bekeren voor de anti-joodse maatregelen van 1222 is extra urgent geworden door een groeiend klimaat van antisemitisme in het VK.

Jacob Vince – een lekenlid van de kerksynode – diende een schriftelijke vraag in bij zijn leiding, die deze week bijeenkomt, met de vraag of de 800ste verjaardag die volgend jaar valt “een geschikt moment zou kunnen zijn voor de Kerk van Engeland om te overwegen te breken met een aantal van deze historische vooroordelen”, gezien “het snel verslechterende antisemitisme in het VK in de afgelopen maanden”.

De bisschop van Lichfield, Dr. Michael Ipgrave, vertelde maandag aan de London Times dat kerkleiders het idee van een berouwdienst die samen met de Britse Raad van Christenen en Joden (CCJ) werd gehouden, “verkenden”.

‘Beter laat dan nooit’

Dave Rich – beleidsdirecteur bij de Community Security Trust (CST), de vrijwillige beveiligingsafdeling van de Britse Joodse gemeenschap – zei dat de aankondiging “beter laat dan nooit” was en hij voegde eraan toe:

Er is een lange geschiedenis van middeleeuws anti-judaïsme en antisemitisme in dit land dat grotendeels onbekend is, maar erg belangrijk is en een erfenis nalaat.

Rich voegde eraan toe dat “het belangrijkste deel” van de boetedoening van de Kerk van Engeland “het gevoel van solidariteit zou zijn dat het zal geven aan de Joodse gemeenschap in een tijd waarin het antisemitisme toeneemt”.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Amid ‘Worsening Antisemitism’ in UK, Church of England to Offer ‘Repentance’ for Anti-Jewish Decrees of Thirteenth Century” van 13 juli 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.