Aangrijpende documentaire ‘Babi Yar. Context’ in première op het filmfestival van Cannes

Bloemen worden gezien tijdens een ceremonie in de buurt van een monument ter herdenking van de slachtoffers van Babyn Yar (Babiy Yar), een van de grootste afzonderlijke moordpartijen op Joden tijdens de nazi-Holocaust, in Kiev, Oekraïne 29 september 2019 [beeldbron: Reuters/Gleb Garanich]

Archiefbeelden en foto’s bewaren herinneringen aan een van de grootste afzonderlijke moordpartijen op joden tijdens de nazi-holocaust in een documentaire die op maandag 12 juli in première ging en geregisseerd werd door de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa.

De documentaire Babi Yar. Context (Бабин Яр. Контекст) die werd getoond op het filmfestival van Cannes, vertelt het verhaal van de massamoord die het begin markeerde van de Holocaust in de bezette Sovjet-Oekraïne, evenals de gebeurtenissen eromheen.

De Shoah met Kogels

De nieuwe documentaire van de regisseur van STATE FUNERAL, die in première ging in de sectie Special Screenings van Cannes, gaat terug naar de Sovjetgeschiedenis en focust zich op de zo geheten La Shoah par balles (de Holocaust met kogels).

Het was niet de enige van de nazi-massamoorden die plaatsvonden in de voormalige Sovjet-Unie. Het was de eerste en de grootste. Tussen 1941 en 1943 vermoordden de nazi’s meer dan een miljoen Joden in Oekraïne.

En ze deden het niet met het systeem dat ze in de concentratiekampen implementeerden. Maar, direct, mensen samenbrengen op een concrete en open fysieke plek -met liggende advertenties in de kranten- en ze ter plekke liquideren door hen te executeren door vuurpelotons.

“Het is een diepe geschiedenis en we moeten onze geschiedenis kennen, en films moeten interesse wekken in onze geschiedenis”, zei Loznitsa bij de voorstelling van de ingrijpende documentaire in Cannes.

Babi Yar 1941

Nazi-Duitse soldaten schoten op 29-30 september 1941 naar schatting 34.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen dood in een groot ravijn dat bekend staat als Babi Yar en Babyn Yar, aan de rand van Kiev.

De 56-jarige regisseur en auteur, Sergey Loznitsa, zei dat hij opgroeide in de stad, niet ver van de locatie, en sporen van het verleden vond toen hij als kind ronddwaalde en hij vertelde:

Ik herinner me de stenen die ze achterlieten… toen ze de Joodse begraafplaats verwoestten. De stenen zaten in de struiken. Ik vroeg me af wat hier is gebeurd, wat is dit?

Maar de volwassenen om hem heen waren niet aanwezig. “Ze zouden zeggen, als je opgroeit, zul je het weten.”

“Babi Yar. Context’ is Loznitsa’s zevende film op het festival van Cannes. In 2012 streden zijn film “In the Fog” om de Palme d’Or.

In mei onthulde Oekraïne een synagoge gebouwd van hout en ontworpen om uit te vouwen als een pop-upboek op een plek ter herdenking van de slachtoffers van het bloedbad.

Video: Getuigenis van Dina Pronicheva (1911-1977). Zij was een Russisch-Joodse actrice verbonden aan het Poppentheater van Kiev en een overlevende van het Babi Yar-bloedbad van 29-30 september 1941 in Kiev. Zij was de enige overlevende die daarna getuigde tijdens het proces voor oorlogsmisdaden in Kiev op 24 januari 1946

Video: Fragment uit “Babi Yar. Context”

Loznitsa’s film vertelt dit verhaal met zeer weinig teksten en benadrukt de indrukwekkende beelden die de maanden voor de nazi-invasie, hun aankomst in Oekraïne, de bloedbaden en de nasleep beslaan.

“Moeilijk voor mij om een ​​afgemeten recensie te schrijven van deze indrukwekkende film. Ik laat u liever achter met de tekst die in december 1943 door Vassili Grossman is geschreven, getiteld “Oekraïne zonder Joden”, waarvan een deel in de film wordt geciteerd. Ik vind het behoorlijk krachtig. En je hebt mij niet veel meer nodig.”

Oekraïne zonder Joden

(…) Er zijn geen Joden in Oekraïne. Nergens – in Poltava, Charkov, Kremechug, Borispol, Yagotin -, in een stad, niet op honderden plaatsen of in welk dorp dan ook, zul je de waterige zwarte ogen van een meisje vinden, je zult de droevige stem van een oude vrouw niet horen, je zult het bruine gezicht van een hongerig wezen niet zien. Wees stil. Stomheid. De mensen zijn op gruwelijke wijze vermoord. 

Ze hebben oude ambachtslieden, ervaren meesters, kleermakers, hoedenmakers, schoenmakers, dokters, juweliers, schilders, bontwerkers, boekbinders vermoord; ze hebben arbeiders gedood: dragers, monteurs, elektriciens, timmerlieden, steenhouwers, draaiers; ze hebben transporteurs, tractorchauffeurs, chauffeurs, meubelmakers gedood; ze hebben waterdragers, molenaars, bakkers, koks gedood; ze hebben artsen vermoord: therapeuten, tandartsen, chirurgen, gynaecologen; wetenschappers zijn vermoord; bacteriologen en biochemici, directeuren van universiteitsklinieken, professoren geschiedenis, algebra en trigonometrie; ze hebben professoren, assistenten, doctorandi en doctoren van alle mogelijke wetenschappen vermoord; ze hebben ingenieurs, metaalbewerkers, brugingenieurs, architecten, locomotiefbouwers vermoord; Ze hebben accountants, griffiers, commerciële medewerkers, bevoorradingsagenten, secretaresses, nachtwakers vermoord; ze hebben leraren en naaisters vermoord; ze hebben grootmoeders vermoord die wisten hoe ze kousen moesten weven en heerlijke koekjes kookten, soep kookten en een secretaresses, nachtwakers; ze hebben leraren en naaisters vermoord; ze hebben grootmoeders vermoord die wisten hoe ze kousen moesten weven en heerlijke koekjes kookten, soep kookten en een secretaresses, nachtwakers; ze hebben leraren en naaisters vermoord; ze hebben grootmoeders vermoord die wisten hoe ze kousen moesten weven en heerlijke koekjes kookten, soep kookten en een wervelen met noten en appels, en ze hebben grootmoeders vermoord die niet opvielen door hun kunsten, maar alleen wisten hoe ze van hun kinderen en de kinderen van hun kinderen moesten houden; ze hebben vrouwen vermoord die aan hun echtgenoten waren overgeleverd en vrouwen die lichte helmen droegen zijn ook gestorven; Ze hebben mooie meisjes, bètastudenten en homoseksuele schooljongens vermoord; Ze hebben de bultruggen gedood, en ze hebben ook de zangers gedood, de blinden, de doofstommen, ze hebben de violisten vermoord; Ze hebben twee- en driejarigen vermoord, ze hebben tachtigjarigen gedood met staar in hun troebele ogen, met koude, transparante vingers en een stem zo stil als het gefluister van papier, en ze hebben doodgeboren kinderen gevonden in tranen. , die tot het laatste moment van hun leven gretig aan de borst van hun moeder zogen. Allen zijn gedood, vele honderdduizenden,

Het is geen dood die tijdens de oorlog plaatsvond met wapens in de hand, het is niet de dood van wezens die hun huis, hun boeken, hun familie en hun geloof ergens hebben verlaten. Het is de moord op de levensboom, het is de dood van de wortels, niet alleen de takken en bladeren. Het is de moord op de ziel en het lichaam van een volk, de dood van een geweldige werkervaring verzameld door duizenden leraren vol intelligentie en talent in hun vak en intellectuelen die gedurende lange generaties zijn opgeleid. Het is de moord op de moraal van de mensen, van de tradities, van de gelukkige populaire legendes, verhalen die zijn overgegaan van grootouders op kleinkinderen. Het is de moord op herinneringen en droevige liedjes. Van populaire poëzie over een gelukkig en bitter leven. Het is de vernietiging van familienesten, van begraafplaatsen.

Denk aan de zaterdagen, de bejaarden met hun gebedenboekjes in de hand, de rustige lentemiddagen; Denk aan deze bejaarde wezens, hoe ze elkaar in een kring ontmoetten, en hun gesprek was vol wijsheid; denk aan de ernstige schoenmakers van de dorpen, hoe ze op hun lage banken in hun krotten zaten; denk aan de naïeve en komische tekens op de deuren van de werkplaatsen van smeden en hoedenmakers; herinner je de grote mannen bedekt met meel met hun schorten gemaakt van zakken; de oude grootmoeders in hun lange rokken die handel drijven bij de kraampjes met snoep en appels; aan de kleine jongens met zwarte ogen en krullen die rennen en spelen in het zand, hun hoofden tussen de bleke hoofden van hun Oekraïense vrienden, gemengd als bloemen, verspreid door de genereuze hand van het leven over het rijke en gelukzalige Oekraïense land.

Onze grootouders woonden hier, onze moeders zijn hier bevallen, de moeders van onze kinderen zijn hier geboren. Er is hier zoveel Joods zweet en tranen vergoten dat ik denk dat niemand Joden als gasten in een vreemd land zou beschouwen.

Bronnen:

  • naar een artikelCannes 2021: sobre “Babi Yar. Context”, de Sergei Loznitsa (Special Screenings)” van 12 juli 2021 op de site van Today-in-24
  • naar een artikelUkrainian Film Shows ‘Deep History’ of Holocaust Massacre” van 12 juli 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.