Waarom krijgt Israëlisch-Palestijns conflict zoveel meer aandacht dan enig ander conflict in de wereld?

Disproportionele aandacht voor een klein landje vergeleken met de rest van de wereld

“Waarom krijgt het Israëlisch-Palestijnse conflict zoveel meer aandacht dan enig ander conflict in de wereld?” Wanneer Israëli’s deze vraag stellen, worden ze vaak beschuldigd van ‘whataboutism‘. Dit wordt mij echter voortdurend gevraagd door vrienden en collega’s die oprecht verbijsterd zijn.

Zoals Jonathan Freedland opmerkte, is dit zeker niet het bloedigste conflict in het Midden-Oosten: honderdduizenden zijn recentelijk vermoord in Syrië en Jemen. Het is ook niet het enige conflict waarbij een democratie betrokken is, hoewel de betrokkenheid van de NAVO in Afghanistan niet dezelfde mate van dekking heeft gekregen.

Terwijl voormalig AP-verslaggever Matti Freidman een plausibele verklaring gaf voor de joodse component van het conflict, zijn er aanvullende factoren die ons kunnen helpen deze media-obsessie te begrijpen.

Berichten over Israël is eenvoudig. Zoals een journalist me vertelde, zijn de mensen in Israël zo open en eigenwijs. Het enige wat je hoeft te doen is midden op straat een microfoon tevoorschijn halen, vijf mensen opnemen die vijf verschillende meningen geven, het inpakken en terugsturen naar je redacteur.

De kans dat deze meningen ongefilterd zijn en daarom kritisch over de Israëlische regering zijn, is zeer groot, terwijl als je burgers van een ander land in de regio (evenals op de Westelijke Jordaanoever of Gaza) interviewt, ze de regels kennen die ze moeten oefenen tegenover journalisten.

Gaza, 30 juni 2018. Een Gazaanse vrouw poseert voor de ‘pers’ fotografen van de propagandadienst van Hamas tijdens de wekelijkse Palestijnse rellen aan de grens met Israël. Met dergelijke plaatjes tracht Hamas het beeld van Palestijnse ‘vreedzame intenties’ overeind te houden tegenover het Westen dat zich maar wat graag voor de gek laat houden [beeldbron: Maan News]

Het is niet eenvoudig om nuances en kritische stemmen naar voren te brengen in landen die niet open en vrij zijn. In feite is de Israëlische pers, in tegenstelling tot waar dan ook in het Midden-Oosten, zo vrij en mensenrechten-NGO’s zijn zo productief en toegankelijk, dat je niet eens naar Israël hoeft te gaan om het verhaal te verslaan.

De berichtgeving over Israël is risicovrij. Israël is een open samenleving en er zijn geen gevolgen voor degenen die het bekritiseren. Ik heb veel journalisten ontmoet in andere landen in het Midden-Oosten. Zij moeten handelen in overeenstemming met het regeringsstandpunt of ondervinden ernstige gevolgen. Terwijl u een persoonlijk risico neemt bij het bekritiseren van Iran, Syrië of Irak, neemt u geen persoonlijk of professioneel risico bij het bekritiseren van Israël.

Het is inderdaad niet alleen gemakkelijker, maar ook veiliger voor een media-outlet om een ​​verslaggever naar Israël te sturen dan naar andere conflictgebieden. In plaats van het risico en de kosten te ondergaan van het sturen van een dappere verslaggever naar een vijandige omgeving, kunt u iedereen onmiddellijk naar Israël sturen.

Journalisten komen graag naar Israël. Een correspondent die naar Israël is gestuurd, wordt wakker in een luxe hotel aan het strand van Tel Aviv, gaat naar Gaza of de Westelijke Jordaanoever met een helm en beschermende kleding en komt dan op tijd terug voor het diner in een van de beste restaurants van Tel Aviv. Zelfs wanneer Hamas Israël aanvalt, beschermen het Iron Dome-verdedigingssysteem en de schuilkelders iedereen in gevaar.

Israël heeft een van de beste gezondheidszorgstelsels ter wereld en een stabiele economie. U kunt vrij over Israël berichten zonder uw levenskwaliteit in gevaar te brengen.

Israël is beroemd. Iedereen kent Jeruzalem, Nazareth en Bethlehem, de bakermat van zowel het jodendom als het christendom. Op sociale media en in de cultuur van beroemdheden verwarren mensen vaak “beroemd” met “belangrijk”. We zien beroemdheden die geobsedeerd zijn door het Israëlisch-Palestijnse conflict, soms met een gebrek aan feitelijke kennis en context.

Het verhaal van Israël betekent voor iedereen iets. Het berust op ons diepe collectieve religieuze en historische geheugen. Daar moeten we ons van bewust zijn als we de uitgebreide berichtgeving over dit een van de vele conflicten in de wereld bekijken.

Zoals steeds disproportionele belangstelling van de binnen- en buitenlandse pers voor de jihadistische moordbrigade van Hamas. Op 25 december 2010 gaf Abu Obeida (midden met rode hoofddoek), de commandant van de Al Qassam Brigades, een druk bijgewoonde persconferentie n.a.v. de 23ste verjaardag van de terreurgroep. Obeida komt maar amper boven de berg microfoons piepen [beeldbron: Hamas website]

Bronnen:

 • naar een artikel van Ohad Zemet “Why journalists love reporting from Israel” van 9 juli 2021 op de site van The Jewish Chronicle

Een gedachte over “Waarom krijgt Israëlisch-Palestijns conflict zoveel meer aandacht dan enig ander conflict in de wereld?

 1. Waarom?
  Omdat het journalistiek een droomjob is.

  Werkend vanuit een 5* hotel, na een gezellig avondje stappen in een club of top restaurant ga je s’morgens in een comfortabele auto, bewaakt door security personeel zodat je niet al te groot risico loopt zoals in de rest van het MO of andere gevaarlijke conflict gebieden, op weg naar “”bezet Oost Jeruzalem of de Westbank””, waar de palestijnen per direct in actie schieten als ze de journalisten zien komen en dus is het altijd prijs = $$$.

  Als er eens niet al te veel te melden is dan ensceneer/provoceer je gewoon wat nieuws. Dit is niet moeilijk, want onze palestijnse vrienden werken graag mee aan het Pallywood scenario en als het “nieuws” dan niet in het narratief past……dan pas je het gewoon aan want, behalve een paar vervelende Israeli’s doet niemand daar moeilijk over want het verhaal is bekend….””slechte Israeli’s die in gestolen & bezette gebieden arme palestijnen naar het leven staan”…..en moet verteld worden in alle variaties & kleuren & drama.

  Als je als journalist dan geluk hebt ‘dan is er een aanslag of een oorlog en ‘dan word je door Israel behandeld als iedere Israeli en word beschermt zodat je leven nooit in gevaar komt. Van helmen tot schuilkelders….er word voor gezorgt.

  Verder kennen onze Journalisten hun job…..

  De Westerse Jodenfobie moet gevoed worden…..en zij zijn de voeders.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.