Rituele begrafenis faciliteit ontdekt op Joodse begraafplaats nabij Moldavië

De Joodse begraafplaats van Rascov, Transnistrië [beeldbron: JTA/Rabbijn Pinchas Zaltsman]

Renovatoren op een joodse begraafplaats in een afgescheiden provincie van Moldavië ontdekten te midden van overwoekerde vegetatie een faciliteit voor het voorbereiden van rituele begrafenissen waarvan werd aangenomen dat deze was vernietigd.

De ontdekking eerder deze maand in Raşcov, een gemeente in de Pridnestrovische Moldavische Republiek, ook bekend als Transnistrië, kwam als een aangename verrassing voor Pinchas Zaltsman, die woont in Chisinau (ook bekend als Kishinev *), de hoofdstad van Moldavië, en die leiding gaf aan een renovatieproject op de begraafplaats.

[*] Kishinev werd in 1812 ingelijfd door Tsaristisch Rusland. Tussen 1918 en 1940 was de stad Roemeens.  In 1940 werd het Roemeense Bessarabië geannexeerd door de Sovjet-Unie en het grootste deel ervan bij de al bestaande deelrepubliek Moldavië gevoegd Op 21 augustus 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, verklaarde Moldavië zich onafhankelijk en werd Kishinev de officiële hoofdstad.

“Deze verrassende ontdekking geeft een gevoel van verbondenheid door de eeuwen heen, met het roemruchte Joodse verleden van de regio”, vertelde hij aan de Jewish Telegraphic Agency.

De structuur die werd blootgelegd, werd voor het laatst gebruikt in 1931. Het is een beit tahara – een faciliteit die zich op sommige Joodse begraafplaatsen bevindt waar de lichamen worden voorbereid volgens halacha, de orthodox-joodse wet. 

Het voortbestaan ​​ervan is opmerkelijk omdat de Sovjetautoriteiten ze regelmatig ontmantelden om als bouwmateriaal te gebruiken. Het heeft een houten dak, lemen muren en een grote stenen plaat in het midden.

Transnistrië, waar tegenwoordig ongeveer 400.000 mensen wonen, had vroeger tienduizenden joden en 20 synagogen. De meesten werden vermoord tijdens de Holocaust en de meeste van degenen die het hadden overleefd, vertrokken tijdens het tijdperk van het communisme van de Sovjet-Unie of na de val ervan. 

Vandaag de dag zijn er nog maar enkele tientallen Joden over, en de vele begraafplaatsen en erfgoedsites van hun gemeenschap zijn grotendeels onherstelbaar geworden.

Transnistrië scheidde zich begin jaren negentig af van Moldavië in een burgeroorlog. Het wordt internationaal niet erkend als een onafhankelijke natie, maar oefent zijn eigen soevereiniteit uit over zijn grondgebied met logistieke steun van Rusland.

Video: Joodse tradities rond de dood

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Renovators find a ritual burial facility last used in 1931 at a neglected Jewish cemetery near Moldova” van 8 juli 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.