Belgische politieke anti-Israël lobby wordt steeds antisemitischer, zegt Der Spiegel

Sophie Wilmès was premier van België van 27 oktober 2019 tot 1 oktober 2020 en is sindsdien minister van Buitenlandse Zaken

Der Spiegel, met meer dan 800.00 exemplaren niet alleen het grootse maar ook het invloedrijkste Duitse weekblad, schonk opmerkelijk grote aandacht aan het VRT programma De Afspraak van 17 mei 2021.

Tijdens het laatste Midden-Oostenconflict kwam de Belgische minister van Buitenlandse zaken in het vizier van antisemieten“, aldus Der Spiegel, die verder schrijft dat eerder ook al EU-voorzitter Ursula von der Leyen werd aangevallen.­

Het weekblad schrijft dat op de Vlaamse openbare omroep de moderator (Phara De Aguirre) naar aanleiding van het Midden-Oostenconflict vroeg of het belangrijk was dat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Joods was.

Alles is belangrijk“, antwoordde panellid Christophe Deborsu van RTL.

Een vreemde bekentenis“, aldus het Duitse medium want “de standpunten van de minister van Buitenlandse Zaken over het Midden-Oosten zijn niet bijzonder pro-lsraëlisch.

De linkse variant van het antisemitisme, in de vorm van antizionisme, groeit zienderogen In deze richting gaan bijvoorbeeld de verklaringen van de Vlaamse Meyrem Almaci, leider van de Groene Partij. Almaci beschuldigde de Joden ervan niets te leren van hun geschiedenis met de woorden: ‘Het is onbegrijpelijk, dat een volk dat zo onderdrukt is geweest en zo’n trieste geschiedenis van pogroms en uitroeiing beleefde, een ander volk op deze manier onderdrukt als een bezetter: Bovendien beweerde zij dat Israël de Palestijnen niet vaccineerde. Ze verzweeg welbewust dat alle niet-joodse burgers van Israël, onder wie de meer dan 20 procent Arabieren, ook vaccins aangeboden krijgen.

Maram Stern is een Duitser die in Brussel woont. De uitvoerend vice-president van The World Jewish Congress (WJC) staat volgens het weekblad niet geboekstaafd als een hardliner maar als de man die steeds de neiging heeft om zijn kritiek tot het absolute minimum te beperken.

Maar ook hij steekt zijn bezorgdheid over België niet onder stoelen of banken. Hij omschrijft het antisemitisme in ons land niet als incidenteel maar als structureel en alom aanwezig onder de Belgische elites.

Video: Alle mogelijke vormen – van oud tot nieuw – antisemitisme in één enkele VRT-uitzending! Praatbarak De Afspraak op 17 mei 2021 op VRT Canvas

Daarna verwijst Der Spiegel naar Vincent van Quickenborne (Open VLD) die op sociale media reageerde op Von der Leyens veroordeling van anti-Joodse stereotyperingen tijdens het Aalsterse carnaval met “de Joodse lobby heeft zijn werk goed gedaan” en ook vermeldt hij een soortgelijke opmerking van vicepremier De Sutter (Groen).

En in het Europese magazine New Europe concludeert Stern:­­­­

Het is moeilijk om als niet-Jood te beseffen hoe diep het antisemitisme geworteld is in de samenleving en dat deze manier van denken steeds meer ingang vindt en zelfs de Belgische regering bereikt heeft.

La Libre Belgique kopte op 6 juni dat “het antisemitisme terrein wint bij de Belgische elite“. De krant pikt daarbij het artikel in Der Spiegel op en citeert de Israëlische ambassadeur in ons land, Emmanuel Nahshon. Die bestempelt de Dreyfusachtige benadering op de VRT als het klassieke antisemitisch thema dat Joden van een gebrek aan loyauteit beschuldigt.

De uitspraken van Almaci (Groen) leidt hij in met een verwijzing naar de aanslagen op het Joods Museum van Brussel. De schaamteloze vergelijking van Almaci over de Joodse geschiedenis en het conflict en haar leugens over de vaccinatiecampagne in Israël catalogeert de Israëlische diplomaat als de linkse variant van het antisemitisme dat zich als antizionisme aandient.­

Phara de Aguirre reageerde in een e-mail die onze redactie kon inkijken met “wat ik nu allemaal over mij heen krijg …

Hier blijkt een duidelijke omkering van het dader-slachtoffer houding. Want zelf is de VRT niet aan haar proefstuk als het over Israël aankomt met eenzijdige en gemanipuleerde­ berichtgeving.

Maandag, 7 januari 2013. Kathleen ‘Goebbels’ Cools haalt op de Vlaamse omroep VRT uit naar een imaginaire Joodse Lobby in het programma Terzake/Canvas

Bronnen:

 • naar een artikel “Uitspraak over Wilmès vindt geen genade in de ogen van Der Spiegel” in het tijdschrift Joods Actueel nr. 137 blz. 4 van juli-augustus 2021

3 gedachtes over “Belgische politieke anti-Israël lobby wordt steeds antisemitischer, zegt Der Spiegel

 1. Wilmes, alléén Joods op papier maar verder katholiek……..LOL.

  Jehoshuah//Jezus de man die geclaimed word door het Christendom maar die geboren is als Jood, geleefd heeft als Jood met inachtneming van alle Joodse wetten volgens de Tora (ja ook die “barbaarse” Koshere slacht) en vermoord door bekeerde “Joden” uit Rome.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vervolg…
  en waarna het nooit meer goed is gekomen.

  Dit totaal verdeelde land heeft zichzelf uitgeroepen tot de vaandeldrager voor een “”2-staten oplossing”” in het verre Midden Oosten terwijl ze die in hun achtertuin niet voor mekaar kunnen krijgen.

  Ga éérst maar eens werken aan de oplossing van al die staten in dat kleine landje, Belgie genaamd, en geef dan advies hoe het in het MO moet.

  Eén taal op de gezamelijke TV zenders zou een goed begin zijn!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoe grappig is het om op 12 Juli, een dag na de Vlaamse Feestdag, ter herinnering dat Vlaamse milities in 1302 Franse ridders versloegen en waarna

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.