Prachtig 2000 jaar oud openbaar gebouw opgegraven in de buurt van de westelijke muur

 Restanten van een prachtig 2000 jaar oude gebouw dat onlangs is opgegraven en op 8 juli 2021 voor het publiek zal worden geopend [beeldbron: IAA]

Archeologen van de Israel Antiquities Authority (IAA) onthulden donderdag indrukwekkende ondergrondse constructies die dateren uit het einde van de Tweede Tempelperiode (begin 1e eeuw CE), en zich bevinden in het oude stadscentrum van Jeruzalem.

Met een luxueuze lobby, waarvan de IAA al delen heeft onthuld, bevat het gebouw een verfijnde fontein en werd het waarschijnlijk gebruikt voor banketten en andere bijeenkomsten van de lokale elite of om buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders te ontvangen op loopafstand van de tempel.

“Het is echt een prachtig gebouw, een van de mooiste openbare gebouwen die we kennen uit de periode van de Tweede Tempel”, zegt Shlomit Weksler-Bdolah, een archeoloog bij de IAA.

De Tweede Joodse Tempel werd gebouwd in de 6e eeuw v. Chr., nadat de Babyloniërs de eerste in 586 v. Chr. hadden verwoest. De oorspronkelijke versie was een bescheiden replica van het magnifieke gebouw van koning Salomo, hoewel koning Herodes een enorm bouwproject ondernam – dat vandaag de dag nog steeds te zien is op het 144.000 vierkante meter grote gebouw. Tempelberg platform. De Romeinen verwoestten de tempel die in 70 GT het hart vormde.

De Westelijke Muur is het enige overblijfsel van een buitenmuur. Boven de muur strekt zich de Tempelberg uit, de meest heilige plaats in het jodendom.

Ten tijde van de tempel was de feestzaal, die donderdag gedeeltelijk werd onthuld, verdeeld in verschillende segmenten, en daar werden “zeer, zeer indrukwekkende rituele baden” gegraven, zei Weksler-Bdolah, eraan toevoegend dat het nog steeds moeilijk was om de tijdlijn te begrijpen en drijfveren voor de bouw.

Volgens de opgravingen was de site niet meer in gebruik in de 7e eeuw, kort na de islamitische verovering. Vanaf deze periode woonden de inwoners van Jeruzalem op straatniveau, een paar meter boven de ondergrondse hal.

De nieuw ontdekte stukken, gekenmerkt door hun verfijning, laten zien hoe graag de heersers van Jeruzalem hun stempel op de stad wilden drukken, vooral in het gebied bij de Tempelberg, aldus Weksler-Bdolah.

Bronnen:

  • naar een artikel “Magnificent 2,000-year-old public building unearthed near Western Wall” van 8 juli 2021 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.