Ahmed Jibril, oprichter van Palestijnse terreurgroep PFLP-GC, begraven in Damascus

De Libanese Hezbollahleider Hassan Nasrallah (links) en leider van de Palestijnse PFLP-GC Ahmed Jibril (rechts) in Beiroet, Libanon, in mei 2002 [beeldbron:  AP/Bassem Tellawi]

Palestijnen kwamen vrijdag naar Damascus om te rouwen om Ahmed Jibril, wiens Volksfront voor de Bevrijding van Palestina – Algemeen Commando (PFLP-GC) in de jaren zeventig en tachtig tegen Israël vocht en de Syrische regering steunde in de burgeroorlog.

Familieleden en leden van facties, sommigen gewapend en gekleed in gecamoufleerde uniformen, sloten zich aan bij een konvooi dat zijn lichaam naar de Al-Othman-moskee in de stad bracht en vervolgens naar de begraafplaats in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk.

Zijn begrafenis werd bijgewoond door de Iraanse ambassadeur in Damascus, leiders van Palestijnse facties in Syrië en topfunctionarissen van de Syrische regeringspartij. Jibrils jongste zoon, Mohamed Bader, leidde de gebeden boven de kist die was gedrapeerd met de Palestijnse vlag.

Jibril stond lang op gespannen voet met wijlen de Palestijnse leider Yasser Arafat en zijn opvolger Mahmoud Abbas over vredesakkoorden met Israël.

“Voordat hij stierf, zei hij dat hij tijdens deze lange strijd nooit zijn principes heeft verkocht of opgaf en dat zouden wij ook niet moeten doen”, vertelde Khaled Jibril, zijn zoon en de directeur van het leger en de veiligheid van de groep, aan Reuters .

Ahmed Jibril, die woensdag op 83-jarige leeftijd stierf, richtte zijn PFLP-GC op in 1968 nadat hij zich had afgescheiden van de PFLP van de Palestijnse nationalistische leider George Habash. In de beginjaren voerde de PFLP-GC, door de Verenigde Staten aangewezen als terroristische groepering, tientallen aanslagen uit in het Midden-Oosten en Europa, waaronder vliegtuigbombardementen, ontvoeringen en briefbommen.

Damascus, Syrië 15 augustus 2010. Vergadering van elf Palestijnse terreurorganisaties met basis in Damascus die zich kanten tegen de ‘gematigde’ al-Fatah van Mahmoud Abbas. Op de foto van links naar rechts de belangrijkste opposanten van al-Fatah in de Gazastrook: Ramadan Shallah, de secretaris-generaal van de Islamitische Jihad; Maher Taher, de vertegenwoordiger van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina; Ahmed Jibril, van het generaal commando van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina – Algemeen Commando en helemaal rechts Khaled Mashaal, toenmalige chef van het politburo van Hamas in het buitenland.

Jibril had samen met Syrische regeringstroepen gevochten om Yarmouk te heroveren tijdens het tien jaar durende conflict in Syrië en werd door sommige Palestijnen bekritiseerd omdat hij zijn groep tijdens de oorlog achter de troepen van president Bashar al-Assad had geschaard.

Ahmed Jibril was de leider van de Palestijnse marxistische terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina – Algemeen Commando (PFLP-GC), die samen met de Libanese terreurgroep Hezbollah tegen de rebellen vocht aan de zijde van het Syrische regime van president Bashar Al-Assad.

Dat in tegenstelling tot Hamas dat aan het begin van de Syrische burgeroorlog de kant van de rebellen koos en korte tijd later het HQ van Hamas in Damascus als represaille op laste van president Assad werd opgedoekt en Hamas het land werd uitgezet.

Sindsdien vonden Hamasleider Khaled Meshaal en zijn stafmederwerkers onderdak in Caïro dat toen nog geleid werd door president Morsi, de gezant van de Egyptische Moslim Broederschap. Toen ook Morsi werd afgezet verhuisde het hele politburo van Hamas naar Doha in Qatar waar het nu nog zetelt.

Teheran, 27 februari 2010. De belangrijkste drie leiders van de Gazaanse terreurformaties op visite bij hun belangrijkste sponsor en wapenleverancier. Van links naar rechts: de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki, in het midden Iran’s hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei, naast hem Hamasleider Khaled Meshaal, Ramadan Shallah, leider van de Palestijnse Islamitische Jihad en uiterst rechts op de foto Ahmed Jibril, leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van het Generaal-Commando (PFLP-GC).

Bronnen:

  • naar een artikelAhmed Jibril, Founder of Pro-Syrian Palestinian Guerrilla Group, Buried in Damascus” van 10 juli 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Ahmed Jibril, oprichter van Palestijnse terreurgroep PFLP-GC, begraven in Damascus

  1. Dood zonder ook maar iets bereikt te hebben!

    Hetzelfde geld voor al zijn medeterroristen.

    Hebben zijn supporters er iets van geleerd?

    Nee, natuurlijk niet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.