UN Watch getuigt in de VN Mensenrechtenraad over moord op criticus van Palestijnse Autoriteit

Als getuigenis tijdens een permanente zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) over vermeende Israëlische mensenrechtenschendingen, beschuldigde een waakhondgroep de VN van het negeren van schendingen door de Palestijnse Autoriteit, waaronder de recente dood van de Palestijnse sociale activist Nizar Banat.

Op 24 juni stierf Banat – een van de meest prominente critici van PA-president Mahmoud Abbas – na een brutale arrestatie en mishandeling door veiligheidstroepen van de PA, wat aanleiding gaf tot protesten op de Westelijke Jordaanoever tegen de regering.

De 47e zitting van de UNHCR kwam vrijdag bijeen om te debatteren over het terugkerende Agendapunt 7, over de “mensenrechtensituatie in Palestina en andere bezette Arabische gebieden”.

Michael Lynk, de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in de Palestijnse gebieden, vertelde de instantie dat hij tot de conclusie was gekomen dat de Israëlische nederzettingen een ‘oorlogsmisdaad’ waren, en riep op tot steun voor een onderzoek van het Internationaal Strafhof tegen Israël.

In latere opmerkingen tijdens de hoorzitting stelde Hillel Neuer – uitvoerend directeur van de in Genève gevestigde UN Watch – de focus van de UNHRC op Israëlische acties tegenover de “straffeloosheid” waarvan hij zei dat die genoten werd door de Palestijnse Autoriteit.

“Hier in de VN hebben we zojuist herhaalde en valse beschuldigingen tegen Israël gehoord”, zei Neuer. “Maar in werkelijkheid demonstreren duizenden Palestijnen op de grond in Bethlehem, Hebron en Ramallah tegen de Palestijnse Autoriteit” om te protesteren tegen de dood van Banat.”

“Meer dan twee dozijn PA-beveiligingsagenten vielen om 03.30 uur zijn huis binnen. Ze sloegen Banat hard met metalen knuppels en geweerkolven in het bijzijn van zijn vrouw en jonge kinderen voordat ze hem meenamen,” vervolgde Neuer. “Toen Palestijnen protesteerden tegen zijn moord, vielen PA-troepen hen aan met wapenstokken, traangas en verdovingsgranaten.”

“Waarom handelt de PA ongestraft? Is het omdat degenen die beweren om de Palestijnen te geven, om de mensenrechten en het internationaal recht, nooit de minste interesse tonen wanneer Israël niet de schuld kan krijgen?” zei hij. “Zou Nizar Banat nog in leven zijn als deze Raad slechts één resolutie had aangenomen waarin de PA ter verantwoording wordt geroepen, in plaats van 95 resoluties over Israël?”

De VN-vredesgezant voor het Midden-Oosten, Tor Wennesland, heeft de dood van Banat veroordeeld en opgeroepen tot een onderzoek. Tijdens een recente ontmoeting met een Palestijnse veiligheidsfunctionaris zeiden Europese diplomaten dat ze te horen hadden gekregen dat de moord een “ongeluk” was, meldde de  New York Times  woensdag.

Bronnen:

  • naar een artikelWatchdog Testimony at Human Rights Council Presses UN Over Killing of Palestinian Authority Critic” van 9 juli 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.