Het Israëlische Hooggerechtshof handhaaft de wet die Israël tot natiestaat van het Joodse volk verklaart

Een Arabische kolonist gebaart het overwinningsteken: “Israël is van ons en Jeruzalem is onze hoofdstad” schreeuwde de dwaze man tegen de pers

Het Israëlische Hooggerechtshof handhaafde een controversiële wet uit 2018 die Israël tot natiestaat van het Joodse volk verklaarde.

In een 10 tegen 1 uitspraak die donderdag werd uitgevaardigd, verklaarde de rechtbank dat de wet grondwettelijk was en het democratische karakter van de staat niet ontkracht. De enige afwijkende rechter was George Karra, het enige Arabische lid van de rechtbank.

De Nationaliteitswet heeft als doel de status van Israël als de natiestaat van het Joodse volk te codificeren in de basiswetten van Israël en stelt het Hebreeuws vast als de enige officiële taal terwijl het Arabisch een speciale status heeft. De wet verklaart dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en stelt de Hebreeuwse kalender als de officiële kalender van de staat.

De uitspraak verwierp verschillende verzoekschriften waarin werd beweerd dat de wet het democratische karakter van Israël schaadt door de rechten van de Arabische minderheid, die ongeveer een vijfde van het land uitmaakt, te vernederen.

De wet zegt dat het recht op nationale zelfbeschikking in Israël exclusief is voor Joden, hoewel alle burgers volledige individuele rechten hebben. Er staat ook dat Hebreeuws de officiële taal van het land is, terwijl Arabisch een ‘speciale status’ heeft.

Het bevat bovendien clausules die “Joodse nederzettingen” aanmoedigen, hoewel het geen nederzetting op de Westelijke Jordaanoever specificeerde. ‘[D]e staat beschouwt de ontwikkeling van Joodse nederzettingen als een nationale waarde en zal optreden om de uitbreiding ervan aan te moedigen en te bevorderen’, luidt de wet.

Verdedigers van de wet zeggen dat het alleen het voor de hand liggende verankert – dat Israël een Joodse staat is – en niets wegneemt van de individuele rechten van niet-joodse burgers, vooral niet in het licht van andere wetten die gelijke rechten voor iedereen garanderen.

Het meerderheidsstandpunt van de rechtbank sluit zich aan bij dat argument. “Deze basiswet is slechts één hoofdstuk in onze grondwet dat vorm krijgt en het doet niets af aan het karakter van Israël als democratische staat”, schreef Esther Hayut, de voorzitter van de rechtbank, volgens Haaretz.

Ayman Odeh, voorzitter van de grotendeels Israëlisch-Arabische Joint List-partij, noemde de regerende “racistisch en antidemocratisch”, zei Haaretz. “Democratie betekent niet alleen gelijkheid voor Joden”, zei Odeh. ‘We zullen blijven vechten totdat we volledige gelijkheid voor alle burgers, echte gerechtigheid en echte democratie hebben bereikt.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Sales “Israel’s Supreme Court upholds law declaring Israel nation-state of the Jewish people” van 9 juli 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Het Israëlische Hooggerechtshof handhaaft de wet die Israël tot natiestaat van het Joodse volk verklaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.