Nederland boycot Durban IV 2021 evenement bezoedeld door antisemitisme

Demonstranten buiten de antisemitische conferentie van Durban van de Verenigde Naties in 2001

Vooraanstaande Joodse groepen juichten het besluit van Nederland toe om samen met een groeiend aantal landen – waaronder het VK, de VS en Australië –  de komende Durban IV-conferentie te boycotten, daarbij verwijzend naar een “onaanvaardbaar … risico van herhaling van misbruik van dit platform voor antisemitische uitingen.”

De VN is gepland om op 22 september 2021 een evenement te houden ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de Wereldconferentie over racisme in Durban, Zuid-Afrika, waarvan de VS en Israël zich eerder terugtrokken vanwege bezwaren van antizionisme. 

Israël werd uitgekozen uit de oorspronkelijke verklaring van de Durban-conferentie en werd afgeschilderd als het plegen van “misdaden tegen de menselijkheid”, “etnische zuivering”, “apartheid” en “genocide” tegen de Palestijnen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag, zei op woensdag:

Nederland is niet van plan deel te nemen aan de Durban IV-conferentie, gezien de historische last van het Durban-proces, het risico van herhaald misbruik van dit platform voor antisemitische uitingen en de onevenredige en eenzijdige aandacht voor Israël zoals weergegeven in het oorspronkelijke Durban-proces. verklaring. Dit is onacceptabel. Nederland blijft zich inzetten voor de bestrijding van antisemitisme.

Vooraanstaande Joodse groepen verwelkomden het besluit van Nederland om samen met het VK, de VS, Australië, Canada, Hongarije en Israël het jubileumevenement niet bij te wonen. Het Europees Joods Congres prees de Nederlandse regering voor haar beslissing om de komende “antisemitische” Durban-conferentie te boycotten.

“We danken Nederland voor de aankondiging dat het, net als andere belangrijke democratieën, niet zal deelnemen aan de VN-herdenking van de 20ste verjaardag van de door antisemitisme aangetaste conferentie in Durban”, aldus B’nai B’rith International. “De VN en de strijd tegen racisme mogen nooit worden gebruikt als dekmantel voor haat.”

In een reactie op de Nederlandse terugtrekking uit de conferentie zei het Amerikaans Joods Comité (AJC) dat “geen enkel land een evenement zou mogen bijwonen dat besmet is met een erfenis van Jodenhaat.”

Kaag beloofde ook dat Nederland zich zou blijven inzetten voor de bestrijding van onverdraagzaamheid, binnen de VN en daarbuiten.

“Deze maand zal Nederland bijvoorbeeld in de Mensenrechtenraadsvergadering een landelijke verklaring afleggen tegen alle vormen van racisme en discriminatie. Ook op de komende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal Nederland zich in het bijzonder richten op de bestrijding van racisme, vreemdelingenhaat, antisemitisme en islamofobie”, aldus Kaag.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Jewish Groups Applaud the Netherlands for Skipping Durban IV Event ‘Tarnished by Antisemitism’” van 8 juli 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Luuk Smit “Nederland boycot Durban IV” van 8 juli 2021 op de site van CIDI.nl

Een gedachte over “Nederland boycot Durban IV 2021 evenement bezoedeld door antisemitisme

  1. Doen ze eindelijk een keer iets goeds.

    Maar wees gerust…..er zal wel een prijskaartje voor Israel aan hangen want alles heeft zijn prijs.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.