Mensenrechten groep roept VN op actie te ondernemen tegen het gebruik van kindsoldaten door Hamas

Palestijnse jongeren nemen deel aan een militair zomerkamp georganiseerd door Izz ad-Din al-Qassam Brigadestrijders, de militaire vleugel van Hamas, in het oosten van Gaza-stad op 26 juni 2021 in Gaza-stad, Gaza [beeldbron: Fatima Shbair/Getty Images]

Het International Legal Forum (ILF), een in Israël gevestigde mensenrechtenorganisatie, heeft op 1 juli een brief naar het Kindernoodfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) gestuurd waarin het internationale orgaan wordt opgeroepen actie te ondernemen tegen het gebruik van kindsoldaten door Hamas.

De brief, die werd verkregen door de Jewish Journal, uitte “ernstige bezorgdheid over berichten dat Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), die beide algemeen worden erkend als terroristische organisaties, jonge kinderen rekruteren en opleiden om als soldaten in de Gazastrook te dienen.” 

De brief wees op een recent rapport van The Jerusalem Post waarin staat dat Hamas gelooft dat kinderen moeten worden voorbereid om “offers” te brengen. “Dit is een weerzinwekkende vorm van kindermishandeling, die deze kinderen blootstelt aan geweld, uitbuiting en mogelijke dood“, staat in de brief.

In de brief werd betoogd dat Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) – een andere terreurgroep in Gaza die ook trainingskampen voor kindsoldaten heeft – oorlogsmisdaden begaan volgens het internationaal recht, aangezien de wet het gebruik van kindsoldaten verbiedt. 

Er is verder bewijs dat suggereert dat een deel van de burgerslachtoffers in Gaza tijdens het recente conflict van mei 2021, kindsoldaten waren die werden gerekruteerd en gedwongen om te vechten voor de Palestijnse terreurgroepen”, aldus de brief. “Als dat zo is, dragen Hamas en PIJ ook directe [verantwoordelijkheid] voor de dood van deze Palestijnse kinderen.

De brief eindigde met een oproep aan UNICEF om “onmiddellijk en zonder voorbehoud op te treden om de voortzetting van dergelijke gewetenloze wreedheden en misbruik van kinderen in Gaza te voorkomen, en om de Palestijnse terreurgroepen Hamas en PIJ verantwoordelijk te houden voor deze gruwelijke misdaden.

Arsen Ostrovsky, hoofd van het International Legal Forum, vertelde The Jerusalem Post dat het een “plichtsverzuim” is voor UNICEF om niets te doen tegen het gebruik van kindsoldaten door Hamas en PIJ.

Volgens de Times of Israel trainen Hamas’ trainingskampen voor kindsoldaten de jeugd om Israëlische soldaten te ontvoeren en aan te vallen, evenals in het gebruik van antitankwapens en sluipschutters tegen Israëlische doelen. Op sociale media circuleren videobeelden van Hamas die deze trainingskampen promoot, evenals van de kampen zelf.

Een woordvoerder van Hamas verdedigde hun trainingskampen voor kindsoldaten en voerde tijdens een persconferentie aan dat Hamas volgens het internationaal recht “het recht heeft op zelfbeschikking, zelfverdediging en weerstand te bieden aan de bezetter met alle beschikbare middelen, inclusief gewapend verzet“. 

Joe Truzman, een medewerker van de Foundation for Defense Democracies’ Long War Journal, schreef:

Ondanks wat Hamas of een andere Palestijnse groep stelt, zijn de kampen geen investering in de toekomst van de jeugd van Gaza of een Palestijnse staat, maar een van behoud van de macht van de militante groep, en de opbouw van militaire kracht om door te gaan met het voeren van de jihad tegen Israël.

Bronnen:

 • naar een artikel van Aron Bandler “Human Rights Legal Group Calls on UN to Take Action Against Hamas Use of Child Soldiers” van 8 juli 2021 op de site van The Jewish Journal
 • naar een artikel van David M. Litman “Hamas Is Abusing Children, and the World Is Complicit” van 7 juli 2021 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van EoZ “Gaza campers say they want to become martyrs” van 5 juli 2021 op de site van Elder of Ziyon
 • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “Hamas’ Child Soldiers: Where is the Media Outrage? (VIDEO)” van 22 juni 2021 op de site van Honest Reporting
 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The Palestinian Jihad Summer Camps” van 24 juni 2021 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Mensenrechten groep roept VN op actie te ondernemen tegen het gebruik van kindsoldaten door Hamas

 1. De roepende in de woestijn.

  Precies één mensenrechtengroep en dan nog wel een Israelische, roept de VN op om actie te ondernemen tegen de kindsoldaten van Hamas.

  De rest van al die Humanitaire bluffers verschuilen zich achter het ijzeren gordijn des zwijgens.

  Als er één bewijs is van hun totale overbodigheid…..dan is dat nu wel geleverd!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.