Christenvervolging van Joden door de eeuwen heen

Antisemitische cartoon in Duitsland uit 1848: “Juden-Emancipation in Bayern” in het magazine Reichsbremse, Leipzig

Veel van de hedendaagse Joden zijn ervan overtuigd dat de verschrikkingen van Hitlers dagen gewoon het hoogtepunt waren van eeuwen Judenhass (“Joodhaat”). Maar is dit wat er is gebeurd? Waren de gedoopte christenen van Europa rijp voor het heidense nationalisme van Hitler, Rosenberg, Göring, Himmler en de rest?

De vroegste Christenen

De bewering van Jezus’ volgelingen dat hun Meester de enige authentieke uitlegger van de Mozaïsche wet was, was niet ongebruikelijk. Wat zijn volgelingen onderscheidde, was de bewering dat God hem uit de dood had opgewekt. De meeste joden konden dit geamuseerd aanhoren en in het begin zonder enige gewelddadige reactie. 

Zoals de op de Farizeeër georiënteerde Joden wisten, zou de opstanding van de rechtvaardigen plaatsvinden op de Laatste Dag zodra deze was aangekondigd door de terugkeer van Elia. Er was geen melding gemaakt van de opstanding van één persoon ruim voor de aankondiging van Elia. De Jezus-Joden waren ervan overtuigd dat de geschriften van hun volk het hadden voorzegd. De meeste Joden waren dat niet.

De enige schriftelijke getuigenissen van de spanningen over Jezus in verschillende joodse gemeenschappen zijn de geschriften in het Grieks door etnische joden, samengesteld rond 135, later het Nieuwe Testament genoemd. Ze werden geschreven in een tijd dat de taal van de heidenen die zoveel joods post-bijbelschrift had voortgebracht, werd verworpen door de nieuwe gezaghebbende rabbijnen. 

De christelijke geschriften werden ruwweg tussen de 50 en 125 geproduceerd en werden genoemd naar wat ze geloofden te hebben getuigd: namelijk een “nieuw” of, beter, “vernieuwd” verbond (in het Latijn, maar een niet helemaal nauwkeurig vertaling van B’rith: Novum Testamentum).

In twee van zijn brieven beschuldigt Paulus zijn mede-Joden van het in de plaats stellen van hun eigen “gerechtigheid”, die voortvloeit uit de Mozaïsche naleving, voor de enige ware gerechtigheid: die welke voortkomt uit geloof in wat God in Christus had gedaan. Met “geloof” bedoelt hij volmaakt vertrouwen in God als Degene die Jezus uit de dood heeft opgewekt. Paulus beschuldigt in feite alle Joden van kwade trouw die zijn boodschap hebben gehoord en deze niet hebben aanvaard.

Soortgelijke en zelfs hardere taal is gericht tegen “de joden” in het evangelie volgens Johannes. Dit laat-eerste-eeuwse geschrift bevat bittere interne joodse argumentatie. Harde gevechten en harde woorden waren geen vreemden voor religieuze strijd onder joden van na 70. 

Er was echter over deze uitwisseling een tragisch detail. Binnen een eeuw was een van de twee rechtzoekenden niet langer etnisch joods. Dat veranderde alles. Het feit was dat veel Judese joden weinig van Jezus wisten; en de meeste Joden in de diaspora hadden pas meer dan honderd jaar van de beweging gehoord. 

Dit weerhield de nieuwe, grotendeels niet-joodse verkondigers van het evangelie er niet van om aan te nemen dat ze het Joodse gebrek aan respons begrepen als een falen om te erkennen wat ze uit hun geschriften hadden moeten weten.

Politieke veranderingen

De drastische verandering kwam in 380. Op dat moment verordende Theodosius I het christendom als de officiële staatsgodsdienst. Tegen die tijd was de eerdere onevenwichtigheid van de bevolking van joden ten opzichte van christenen een kwestie van verre herinnering, zelfs als de heidenen in het rijk nog steeds veel meer waren dan de favoriete nieuwkomer. 

Maar de Joodse positie werd precair met deze verklaring. Politieke maatregelen tegen de joden volgden niet onmiddellijk, maar de omstandigheden voorspelden niet veel goeds voor het jodendom of een andere religie dan het christendom.

De door het volk gekozen Ambrosius, bisschop van Mediolanum, verzette zich tegen de pogingen van Theodosius om de burgerrechten van joden, heidenen en ketters te erkennen als gelijk aan die van christenen. 

In een openbare confrontatie in zijn kathedraal dwong Ambrosius de keizer terug naar beneden. Hij vroeg retorisch in een van zijn brieven (40): “Wie moeten [de joden] de synagoge wraken? Christus die ze hebben gedood, die ze hebben ontkend? Of zal God de Vader hen wreken, die ze niet erkennen als Vader omdat ze de Zoon niet erkennen?” Dit soort geschriften typeert de vorm die het christelijke betoog in de loop van twee eeuwen had aangenomen.

Vreedzaam samenleven en pauselijke interventie

Er is geen populair geschrift dat ons vertelt hoe de gewone christenen van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika over joden dachten en in de eerste zeshonderd jaar van het christendom tegenover hen handelden. 

Het moet in de volksmond de overtuiging hebben gefixeerd dat de Joden Jezus hadden gekruisigd en dat hun nakomelingen erfelijke schuld droegen voor de daad omdat ze het nooit hadden verworpen. Een redelijk vermoeden is dat joden en christenen op buurtniveau redelijk vreedzaam met elkaar omgingen, wetende dat heidense afgoderij de gemeenschappelijke vijand was.

De correspondentie van Gregorius I vertelt ons iets over pogingen tot gedwongen bekering van de joden. Het is niet verwonderlijk dat hij er voorstander van is dat zij christenen worden, maar eist gerechtigheid ten aanzien van hen onder de voorwaarden van het Romeinse recht. 

Uit zijn brieven leren we een paar dingen over de joden in het rijk tegen het jaar 600: dat sommigen nauw betrokken waren bij de slavenhandel; dat joden in bepaalde regio’s een onbezorgd leven leidden onder christenen en in andere gebieden wreed werden behandeld; en dat hechte leven bracht irritaties in het kielzog vanwege het te krachtige gezang in aangrenzende synagogen en kerken. De pauselijke correspondentie was over het algemeen een bescherming van de Joodse rechten, terwijl ze hun ondergeschikte positie in de samenleving bleven innemen.

Dat was niet het geval in de eeuw die volgde op het pausdom van Gregorius. Tegelijkertijd begon de verdrijving van Joden in Europa; uit Frankrijk onder koning Dagobert (626) en onder de Spaanse monarchie – met kerkelijke samenspanning – toen in 694 de joden moesten kiezen tussen doop en slavernij. Deze bewegingen lijken gebaseerd te zijn op religie, maar de geschiedenis heeft aangetoond dat al dergelijke uitzettingen en vervolgingen afhankelijk zijn van andere factoren zoals politiek, vreemdelingenhaat en zondebokken. 

Het unieke was dat de christenen al vroeg tot de verkeerde conclusie kwamen dat de joden goddelijk werden gestraft omdat ze niet tot hun geloof waren overgegaan. Zelfs als religieus verschil weinig of niets te maken had met specifieke christelijke tegenstellingen met joden, kon het altijd worden aangevoerd als de grondgedachte voor christelijk gedrag.

In de jaren 500-1500 werden de joden, als religieuze en culturele minderheid, vaak door de christelijke meerderheid belaagd in een bekend sociologisch patroon. De pauselijke record is consequent gemengd. Harde schendingen van Joodse rechten worden afgekeurd terwijl tegelijkertijd beperkingen worden opgelegd aan hun volwaardige deelname aan de samenleving. Het vocabulaire van schuld voor Jezus’ kruisiging en beschuldigingen van koppigheid en blindheid keren terug.

Toch hebben, zoals veel historici van het jodendom hebben opgemerkt, deze inbreuken op de burgerlijke en sociale vrijheid nooit het punt bereikt waarop het Joodse volk volledig zou worden geëlimineerd – een angstaanjagende primeur uit het nazi-tijdperk.

Het Middeleeuwse tijdperk

Na een paar eeuwen vrij te zijn geweest van pesterijen tijdens de Karolingische periode (800-1000), begonnen de Joden in West-Europa nieuwe vernederingen te ondergaan toen de kruistochten begonnen. De moslims waren de “ongelovige” doelen bij de poging tot herovering van de heilige plaatsen in Palestina. De plunderingen en slachtingen die onderweg door christelijke bendes tegen joden zijn gepleegd, blijven echter lang in de joodse herinnering hangen.

De Joden in Duitsland werden na de kruistochten onderworpen aan vele vernederingen, waaronder beschuldigingen van vergiftiging van de putten en rituele moord. In de veertiende en vijftiende eeuw leidden deze lasterlijke beschuldigingen vaak tot bloedbaden. Veel Duitse joden vluchtten naar het oosten en brachten een bepaald dialect (Jüdisch, vandaar Jiddisch) met zich mee, mogelijk van Beierse afkomst.

Verschillende Poolse edelen uit de Middeleeuwen toonden speciale gunst aan Joden die immigreerden vanwege vervolging in Duitsland, in combinatie met een Pools verlangen naar Joodse expertise in de handel. Autonome systemen van Joodse gemeenschapsregering (de kahal) floreerden in Polen, terwijl de lagere of lagere school (heder) en Talmoedische academie (yeshiva) overal te vinden waren. 

Tijdens de lange regeerperiode van Sigismund III (rond de eeuwwisseling van de zeventiende eeuw) trad een verslechtering van het joodse leven in, mede als gevolg van maatregelen in de katholieke contrareformatie. De voorgaande eeuwen waren zeker het hoogtepunt van het joodse intellectuele leven in Europa, een feit dat het recentere Poolse anti-judaïsme des te tragischer maakte.

De lange regeerperiode van de in Duitsland geboren keizerin Catharina de Grote (d. 1796) zag de toestroom van misschien een miljoen Joden in Rusland, en werd gekenmerkt door het feit dat zij hen hun eerste politieke rechten in Europa gaf. Ze plaatste ze echter op het land als een middel om ze buiten economische bezigheden en vrije beroepen te houden. 

De orthodoxe kerk onderwierp hen aan bekeringspreken, die later in de eeuw tot rellen en slachtingen leidden. Menig oudere Amerikaanse jood heeft levendige verhalen gehoord van grootouders over repressieve maatregelen in het oude land, waaronder de noodzaak om zich op Goede Vrijdag in huis op te sluiten tegen plunderende schurken.

Terugkerend naar Duitsland, zien we Maarten Luther (plaatje rechts) in zijn vroege dagen die zich naïef voorstelde dat de joden, tot wie hij werd aangetrokken door zijn studies, in zijn hervormde versie naar de kerk zouden toestromen. 

Toen er niets van dien aard gebeurde, hekelde hij ze in een reeks pamfletten die in scheldende woede waren geschreven. Hij had in 1523 het vroege, gunstige “That Christ Was Born a Jood” geproduceerd, maar nadat hij zich tegen dit zogenaamde “verdomde, verworpen ras” had gekeerd, schreef hij tegen de sabbatsvierders (1538) en Over de joden en hun leugens ( 1543).

Europees antisemitisme na 1800

De antipathieën van Polen, Duitsers, Russen en anderen tegen Joden worden vaak uitgelegd alsof ze religieus waren gebaseerd op de patristische en middeleeuwse manier. 

Vanaf het begin van de 19e eeuw had het anti-joodse sentiment van het katholieke en protestantse Europa, dat zelf in toenemende mate geseculariseerd was, echter andere wortels die niet minder mythisch waren. De juiste term ervoor is antisemitisme. Het doelwit was Joodse etniciteit. Het was vooral politiek en economisch gemotiveerd. Demagogen stelden echter maar al te graag de oude christelijke retoriek van het anti-judaïsme in dienst.

Duitsland was bevolkt met meer Joden dan enig ander land in West-Europa toen Hitler aan de macht kwam. Het had ook dezelfde lelijke erfenis van anti-joodse sentimenten als heel christelijk Europa. De kortstondige Weimarrepubliek kon Duitsland niet verlossen van de ernstige economische ontberingen die het ervoer na de Eerste Wereldoorlog.

Joden waren de sterke aanhangers van de Republiek geweest en enkelen van hen waren de architecten van de grondwet, een feit waar Hitler op inspeelde. De enorme inflatie in 1923 en de depressie van 1929 verergerden de problemen van Duitsland. Enkele vooraanstaande kapitalistische families, niet-Joodse en niet-Joodse, wisten aan deze problemen te ontsnappen, maar de ogen van de boze bevolking waren gericht op de Joden in plaats van op de niet-Joden.

Samenvatting

Was er een directe lijn van de anti-joodse passages in het Nieuwe Testament naar de gaskamers in Auschwitz, zoals sommigen beweren? Waarschijnlijk niet. De lijn was indirect, beginnend rond 150 met niet-Joodse verkeerde interpretaties van de bittere intra-joodse polemiek in die geschriften. 

Het theologische anti-judaïsme van de kerkvaders, eindeloos herhaald in de prediking van de middeleeuwen en de renaissance-reformatie, was de veel grotere boosdoener. Het was de voortdurende grondgedachte voor het onverdedigbare christelijke gedrag van de middeleeuwen dat xenofoob was en boos op het Joodse verzet tegen opname in de culturele mainstream. Maar omdat de prediking en de catechisatie van de kerk de populaire geest lang hadden gevormd, kon een nieuw fenomeen ontstaan: het moderne antisemitisme.

Kan het onheil van achttien en een halve eeuw worden teruggedraaid? Katholieken wijzen op uitspraken als sectie 4 van de verklaring van Vaticanum II over niet-christelijke religies (Nostra Aetate, oktober 1965) die de joden aller tijden vrijsprak van de beschuldiging van deïcide (“God doden”), en katholieken waarschuwde tegen het denken dat alles in hun geschriften leerde dat Joden een vervloekt of verworpen volk waren. Er zijn talloze verklaringen afkomstig van protestantse instanties in de VS en Europa die het christelijk antisemitisme betreuren.

Dit soort documentatie is belangrijk, maar het is niet effectief tenzij het vanaf de preekstoel en in kerkelijke publicaties en educatief materiaal wordt geïmplementeerd. Christenen moeten zich bewust worden van hun bijna totale onwetendheid over het postbijbelse jodendom, de haat die sommigen hebben voor joden en het geweld dat door hun medechristenen tegen joden wordt gepleegd.

Bezoekers van het US Holocaust Memorial Museum en andere tentoonstellingen uit de nazi-periode zeggen meestal: “Waarom heeft niemand ons over deze dingen verteld?” Het kan heel goed eeuwen van onderwijs en gebed vergen om het kwaad van twee millennia te keren. De christelijke communies hebben in ieder geval een begin gemaakt.

Bronnen:

 • naar een artikel van Gerard S. Sloyan “Christian Persecution of Jews over the Centuries” van april 2020 op de site van The United States Holocaust Memorial Museum (USHMM)
 • naar een artikel van Russell E. Fuller “Christian Antisemitism in Biblical Studies: Two Examples” op de site van De Gruyter
 • naar een artikel van Dr. Ron Schleifer “Christianity and Antisemitism” op de site van The Jewish Agency for Israel

2 gedachtes over “Christenvervolging van Joden door de eeuwen heen

 1. Prachtig artikel
  Ik ben christen en ben daar fier op.
  Maar ik schaam me erover wat de christenen in het verleden hebben misdaan tegenover Joden en anderen in naam van Jezus.
  De kruistochten (roof-moord-plundertochten)…
  Bedankt voor dit artikel en ik hoop dat dit artikel ooit vanop de preekstoel zal worden gepredikt.
  Groetjes
  Theo

  Geliked door 1 persoon

 2. Christelijke Jodenvervolging & Moslim Jodenvervolging……..

  Dit geeft ons écht vertrouwen in de goedheid & waardigheid van de mens, iets waar ad nauseam mee worden geïndoctrineerd.

  Voeg daarbij de miljoenen Christenen die door andere Christenen werden vermoord, tel de miljoenen Moslims die door andere Moslims werden vermoord………en we zien pure barbarij.

  Joden die Joden vermoorden……..ze bestaan, maar zijn op enkele handen te tellen.

  Als ik dan goed & kwaad moet vergelijken…….dan weet ik wie te kiezen.

  Hoog tijd dat de afgevaardigden van Christelijk & Moslim normen & waarden een pagina uit dit Joodse boek gaan lezen/leren…..i.p.v. hen te veroordelen of erger nog….de les te lezen!

  Dit is namelijk totaal ongepast!!!!!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.