Teruggave van tijdens de Holocaust gestolen eigendommen is ‘een kwestie van waardigheid en gerechtigheid’

Poolse Joden poseren voor hun woningen in Warschau in de jaren ’30. Na de oorlog werden de huizen stoemelings ingenomen door Poolse burgers

Een hooggeplaatste Israëlische diplomaat vertelde woensdag tijdens een hoorzitting van de Poolse Senaatscommissie dat een alom bekritiseerde nieuwe wet die de restitutieclaims van Holocaustoverlevenden afsluit, een “kwestie van waardigheid, gerechtigheid en herinnering” was.

Tal Ben-Ari Yaalon, zaakgelastigde bij de Israëlische ambassade in Warschau, sprak tijdens een gezamenlijke zitting van de commissies Wetgeving en Mensenrechten opnieuw de bezwaren van de staat Israël uit tegen de nieuwe wet, die met een overweldigende meerderheid werd aangenomen door het lagerhuis van de Sejm, het Poolse parlement, vorige maand, en wacht momenteel op de goedkeuring van de Senaat.

Ben-Ari Yaalon zei in de commissie:

De vermoorden en overlevenden van de Holocaust waren, en sommigen zijn nog steeds, burgers van dit land. Polen was hun thuis. Het was hier dat ze eeuwenlang floreerden als de grootste Joodse gemeenschap ter wereld. De Holocaust heeft hen van alles beroofd. Daarom is de kwestie van hun eigendom een ​​kwestie van waardigheid, rechtvaardigheid en herinnering.

Ben Ari Yaalon ging in op het argument van de Poolse regering dat Duitsland als enige verantwoordelijk is voor de vergoeding van tijdens de Holocaust gestolen eigendommen en benadrukte dat na de nederlaag van het naziregime, de nieuw geïnstalleerde communistische heersers van Polen afzonderlijk duizenden eigendommen van Holocaustslachtoffers nationaliseerden.

Hun eigendom werd eerst gestolen door de nazi’s en vervolgens genationaliseerd door de communisten“, merkte ze op.

De opmerkingen van Ben Ari Yaalon omvatten een luide oproep aan de Poolse wetgevers om de wet te heroverwegen. Zij verklaarde:

Luister naar de stem uit de Joodse wereld. Luister naar de stem van de Joodse staat. Luister naar de pijn die deze wetgeving veroorzaakt. Luister naar de stem van de overlevenden. Ze zeggen dat u deze wetgeving moet heroverwegen. Het is nog niet te laat.

De hoorzitting van woensdag, die ook werd bijgewoond door de Poolse opperrabbijn Michael Schudrich, werd door een Poolse krant beschreven als een “fragiele hoop” voor een oplossing van de sudderende ruzie tussen de regering in Warschau en de staat Israël en Joodse organisaties.

20 november 2018.  De Wereld Joodse Restitutie Organisatie (WJRO) veroordeelt de vernieling van de Joodse begraafplaats in Sochoczew, Polen, die dit weekend plaatsvond. Een monument ter herdenking van de Holocaust is beklad met rode verf met hakenkruizen en ISIS-inscripties met de tekst ‘Dood 2 Polen’, ‘ISIS zal heersen’ en een tekening van een Joodse ster die aan de post van een beul hangt. Het is de tweede keer dat de begraafplaats sinds 2015 wordt geschonden [beeldbron: WJRO]

Een rapport in de krant Rzeczpospolita zei dat er steeds meer sprake was van een partijoverschrijdende coalitie om de spanningen over de wet te verminderen. Dit zou wijzigingen inhouden om de wet te versoepelen, die volgens de krant de steun zou kunnen krijgen van elementen van de regerende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) en van haar rechtse nationalistische bondgenoten. Het was echter onduidelijk of de wijzigingen de diepe bezorgdheid van Joodse organisaties en Israëlische leiders zouden wegnemen.

Het wetsvoorstel dat door het lagerhuis van de Sejm is aangenomen, zou de afwijzing betekenen van openstaande vorderingen tot teruggave van eigendommen die tijdens de Holocaust in beslag zijn genomen en die meer dan 30 jaar oud zijn. De wet sluit ook beroep uit tegen gerechtelijke beslissingen die buiten dezelfde termijn van 30 jaar zijn genomen.

De World Jewish Restitution Organization (WJRO) – een in New York gevestigde NGO die zich inzet voor de teruggave van tijdens de Holocaust gestolen eigendommen – verklaarde dat de hoorzitting van de Senaat van woensdag een kans voor Polen was om “het juiste en eerlijke” te doen voor de Joodse en niet-joodse eigenaren van onroerend goed die worden beïnvloed door de nieuwe wet.

“Zoals voor iedereen duidelijk is, hebben de communisten na de Tweede Wereldoorlog op grote schaal privé-eigendom genationaliseerd – huizen, bedrijven, grond – alles werd overgedragen aan de staat”, vertelde de voorzitter van de organisatie, Gideon Taylor, aan The Algemeiner in woensdag een e-mail.

“Dit gaat niet over de vreselijke dingen die Duitsland tijdens de oorlog in Polen heeft gedaan”, legt Taylor uit. “Het gaat over wat de Poolse staat deed na de oorlog.”

Taylor voegde eraan toe dat

Overlevenden van de Holocaust, hun families en anderen tientallen jaren hebben gewacht op een mate van gerechtigheid voor eigendommen die van hen in beslag zijn genomen. In feite zullen eisers die een aanvraag hebben ingediend onder de huidige vereisten nu te horen krijgen dat hun claims zijn vervallen. Polen heeft nu de kans om het juiste en eerlijke te doen voor deze joodse en niet-joodse rechtmatige eigenaren van onroerend goed.

De hoorzitting van woensdag kwam een ​​dag nadat het hoofd van de PiS-partij, Jaroslaw Kaczynski – die enorme invloed uitoefent op de Poolse regering – boos de Israëlische kritiek op de wetgeving afwees.

We maken onze wetten zelf en we zijn niemand iets verschuldigd“, beweerde Kaczynski.

Hij klaagde ook dat Duitsland zijn financiële verplichtingen uit de oorlogstijd niet was nagekomen. “Er zijn rekeningen die niet met ons zijn afgerekend. Voor de misdaden en de vernietiging van de Tweede Wereldoorlog is Duitsland ons meer dan een biljoen dollar schuldig”, zei Kaczynski. De Duitse regering betwist de aantijgingen en staat erop dat alle financiële claims die verband houden met de oorlog zijn afgewikkeld.

Bronnen:

 • naar een artikel van Ben Cohen “Restitution of Property Stolen During Holocaust Is ‘Question of Dignity and Justice,’ Israeli Diplomat Tells Polish Senate Hearing” van 7 juli 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Teruggave van tijdens de Holocaust gestolen eigendommen is ‘een kwestie van waardigheid en gerechtigheid’

 1. Waardigheid, gerechtigheid & herinnering.

  *Waardigheid, iets wat ze nooit hebben gehad.
  *Gerechtigheid, iets wat ze nooit hebben nagestreefd.
  *Herinnering, iets wat ze compleet gewist hebben.

  Een continent waar een héle industrie voor het uitmoorden van een volk werd opgericht en gefaciliteerd door gewillige helpers…..daar is géén pardon of excuus voor mogelijk.

  Wolven worden geen schapen door een goed gesprek.

  Wolven blijven roofdieren….net als vele “beschaafde” Europeanen. .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.