Paus Johannes XXII en de vervolging van de Joden in 1320

Joden, herkenbaar aan de verplicht opgespelde ring (rouelle) op hun jassen, worden levend verbrand in de Middeleeuwen, omdat ze Joods zijn

De Herderskruistocht van 1320 (Croisade des pastoureaux) was een populaire kruistochtbeweging in Noord-Frankrijk.

Aanvankelijk opgericht om te helpen bij de Reconquista van Iberia, kreeg het geen steun van de kerk of de adel en vermoordde het in plaats daarvan honderden Joden in Frankrijk en Aragon.

Na een bedevaart naar Mont-Saint-Michel hadden groepen miquelets , voornamelijk jonge boeren uit het noorden van Frankrijk, zich georganiseerd om op kruistocht te gaan. Dit zijn de Herders (Les Pastoureaux).

Deze enorme volksbeweging wordt ondersteund door de vurige preken van een afvallige benedictijn en een priester die verbannen is vanwege zijn gedrag, wat hen overtuigde van de urgentie van de “Heilige Reis” om de ongelovigen te gaan bestrijden.

In hele groepen komen deze Herders samen in Parijs op 3 mei 1320. Vijf dagen later, gewaarschuwd voor deze ongecontroleerde en subversieve beweging, lanceerde Johannes XXII de excommunicatie tegen al degenen die elkaar kruisten zonder toestemming van de paus.

Les Pastoureaux (Herders) vermoordden 500 Joden in Verdun-sur-Garonne in 1320

Na een paar pogroms zijn ze ervan overtuigd Parijs te verlaten en onderweg nieuwe volgers te werven. Begin juni steken de Herders Saintonge en Périgord over dat ze verwoesten en plunderen. Meer en meer trekken ze Guyenne binnen .

Aangekomen in Agenais worden ze in twee groepen verdeeld. De eerste steekt de Pyreneeën over via Saint-Jacques om de moorden op Joden en de plunderingen in Spanje voort te zetten en vervolgens in de Provence en Navarra. De tweede groep ging de vallei van de Garonne op en slachtten cagots en joden af. Joden die de ring dragen, worden veroordeeld tot de brandstapel.

Op de hoogte van het bloedbad schreef Pierre Raymond de Comminges, die net door Johannes XXII tot aartsbisschop van Toulouse was benoemd, aan de paus om hem om hulp en advies te vragen.

De paus beschuldigt vervolgens de koning van Frankrijk Philippe V van onverantwoordelijkheid en is verbaasd, met zijn legaat van Gaucelme de Jean …

dat de koninklijke vooruitziendheid verzuimde de excessen en het verderfelijke voorbeeld van de Pastoureaux te onderdrukken, die we liever ‘wolven, roofvogels en moorden’ noemen, waarvan de procedures de Goddelijke Majesteit ernstig beledigen, de koninklijke macht onteren en voor het hele koninkrijk onuitsprekelijke gevaren voorbereiden als we ze niet stoppen.

Dit belet de herders niet om op de 25ste juni 1320 de Joden van Albi en Toulouse aan te vallen. Vier dagen later staan ​​ze voor de poorten van Carcassonne alwaar het koninklijk leger hen opwachtte.

Het leger stond onder bevel van Aimeric de Cros, de seneschal van de Languedoc en kreeg de steun van de jonge, toen twaalfjarige Gaston II van Foix-Béarn. De herders worden verpletterd – na het decimeren van 120 Joodse gemeenschappen en het doden van duizenden van hun leden.

De overlevenden van het bloedbad vluchtten naar de regio Narbonne. De consuls, gewaarschuwd door de Seneschal, brachten hun stad in staat van verdediging. De paus schreef aan aartsbisschop Bernard de Fargues en vroeg hem hetzelfde te doen:

De wegen en de passen zijn versperd en we hangen systematisch de zwervers, de weglopers en alles wat sterk of ver weg lijkt op een herder op. Kortom, er is er geen één meer over in de Languedoc aan de herfst 1320.

Joden die de ring dragen (op hun kleren) worden levend verbrand

Maar daarmee is het lot van de Joden nog niet voorbij.

Karel IV le Bel, derde zoon van Philippe le Bel, wordt na de dood van zijn broer Philippe op 9 februari 1322 in Reims gekroond door aartsbisschop Raymond de Courtenay. Aangezien zijn schatkist nagenoeg leeg is, aarzelt hij niet om het beleid van zijn vader voort te zetten en krijgt op 24 juni de opdracht om de Joden te verdrijven uit Frankrijk om hun eigendommen in handen te krijgen.

Johannes XXII vindt de maatregel uitstekend en, om niet achter te blijven, doet hij hetzelfde met de joden van Avignon en de graaf Vénaissin die hun toevlucht zochten in Dauphiné en Savoye.

Om de verdrijving te voltooien, acht de paus het nuttig en noodzakelijk om de synagogen van Bédarrides, Bollène, Carpentras, Le Thor , Malaucène, Monteux en Pernes neer te halen en in 1326 de maatregelen van het Lateraans co nieuw leven in te blazen, door de joden ouder dan veertien op te leggen de ring aka rouelle te dragen en voor de Joden van meer dan twaalf jaar die van cornailles (gehoornde hoeden).

Plaatje hierboven: De rouelle, of de ring, is een klein stukje stof waarvan de opvallende slijtage door paus Innocentius III aan de Joden wordt opgelegd als een onderscheidend teken, een middeleeuwse voorloper van de Gele Davidster tijdens de nazi-periode

Deze jacht op Joden weerhoudt de koninklijke justitie er niet van om de zaak van een Gasconische bandiet met de naam Jourdain de l’Isle te onderzoeken. Zijn acties leverden hem arrestatie op in mei 1323, aan de vooravond van de Drie-eenheid. Hij is een aangetrouwde neef van Johannes XXII.

Beschuldigd van verkrachting, moord, plundering en diefstal, werd hij ter dood veroordeeld en de volgende maand geëxecuteerd, gekleed in een wit gewaad met het wapen van paus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.