Jodenhaat online: Frans Joodse studenten winnen rechtszaak tegen Twitter omtrent falend moderatie beleid

Twitter, een beerput van Jodenhaat op de sociale media. Maar haat heeft niet altijd het laatste woord!

Na een jarenlange juridische strijd juichten Frans-joodse studentengroepen een uitspraak van de rechtbank van dinsdag toe waarin Twitter werd bevolen al zijn documenten te overhandigen met betrekking tot inspanningen om haatzaaiende uitlatingen op het platform te bestrijden.

Noémie Madar, voorzitster van de Union des Etudiants Juifs de France (UEJF), die zich bij vijf andere antidiscriminatiegroepen had aangesloten om het socialemediabedrijf voor de rechter te slepen, waarin het bedrijf harde antwoorden moeten bieden, zei:

Het recht geldt hier, op Twitter, overal en om het even waar. Hoeveel moderatoren zijn er? Hoe worden ze opgeleid? Hoeveel meldingen van gebruikers die objectief discriminerend worden geacht, stuurt Twitter door naar de rechter? In het aangezicht van haat is de verantwoordelijkheid tweeledig. Dat van de auteurs, degenen die dreigen, beledigen en misbruiken. En dat van de [grote technologiebedrijven] die vaak een hekel aan hun zaak hebben en die nog steeds denken dat hun wet superieur is aan de Franse wettelijke norm.

Twitter kreeg twee maanden de tijd om de gedetailleerde informatie te verstrekken, en een woordvoerder van het bedrijf vertelde woensdag aan Agence France-Presse dat het de beslissing aan het bekijken was en zei:

Onze absolute prioriteit is het verzekeren van de veiligheid van mensen die ons platform gebruiken. We verbinden ons ertoe een veiliger internet te bouwen, online haat te bestrijden en de sereniteit van het publieke debat te verbeteren.

Samen met de UEJF werd de oorspronkelijke juridische klacht van mei 2020 ingediend door de International League Against Racism and Antisemitism (Licra), SOS Racisme, SOS Homophobie, J’accuse en MRAP. Het beschuldigde Twitter van een “lang en aanhoudend falen om online inhoud naar behoren te modereren,” aldus de AFP.

De rechtbank vond dinsdag dat er bewijs was dat Twitter inderdaad had nagelaten antisemitische, racistische en homofobe inhoud tijdig te verwijderen.

Alain Jakubowicz, erevoorzitter Licra, noemde de uitspraak een “prachtige overwinning, met veel moeite behaald, die het onvermoeibare werk van universalistische antiracistische verenigingen eert.”

Bronnen:

  • naar een artikelHaine en ligne : Twitter condamné à dévoiler ses outils de modération, une décision importante?” van 6 juli 2021 op de site van 20 Minutes
  • naar een artikelCommuniqué de presse: Twitter est condamné par la justice Française à divulguer l’ensemble de ses moyens de modération” van 6 juli 2021 op de site van UEJF
  • naar een artikelFrench Jewish Students Cheer ‘Landmark’ Win Against Twitter to Force Look at Hate Speech Efforts” van 7 juli 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelTwitter doesn’t care that it’s a cesspit of Jew hate” van 16 april 2021 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.