Antwerpse Hogeschool maakt propaganda voor Hamas en noemt Israël een koloniale staat

De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen plaatste in mei een story op Instagram, een foto die binnen 24 uur verdwijnt, waarin Israël een koloniale staat werd genoemd.

Een screenshot van die story werd nu gelekt en zorgde voor heel wat ongenoegen: “Israël is een staat die ontstaan is na een resolutie van de VN. Israël een koloniale staat noemen, is pure haatspraak,” luidt de kritiek. “Dit is pure Hamaspropaganda die ik hier nu lees!”

Hieronder de bewuste haatpreek van KdG:

Op die tekst kwam zeer veel negatieve reactie. “Dit klinkt als pure Hamaspropaganda. Een koloniale staat? Geen symmetrisch geweld? Eerst en vooral is Israël een staat gesticht met een resolutie van de VN, niet door een kolonisatie. Het is duidelijk dat de school geen inzicht heeft in wat er precies aan het gebeuren is en hoe dit conflict plaatsvindt en is ontstaan,” klinkt het bij degene die de foto doorgestuurd heeft aan de redactie.

“Ik snap überhaupt niet wat de bedoeling was van KdG,” gaat het verder. “KdG is een gesubsidieerde instelling die neutraliteit zou moeten uitstralen. Ik kan niet begrijpen waarom zo’n instelling, gesubsidieerd met Vlaams geld, zich zo zou mengen in een zeer complex, historisch geladen en buitenlands conflict. Dat is de gemoederen enkel aanwakkeren en tweedracht creëren tussen joodse en islamitische studenten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Het diensthoofd van Marketing en Communicatie van KdG, Geertrui Robbrecht, reageerde dat “we vastgesteld hebben dat de Instagrampost mensen onbedoeld geraakt heeft in hun geloofsovertuiging en identiteit. Dat was niet onze intentie en dit betreuren we ten zeerste. We hebben daarom de Instagrampost aangepast conform aan onze waarden. Als hogeschool hechten wij zeer veel belang aan vrede en verdraagzaamheid, aan respect voor geloofsovertuiging en identiteit. Als er spanning zit op relaties tussen studenten zetten wij alles op alles om ervoor te zorgen dat ze opnieuw in onderling respect verder samen kunnen leren en leven, in eerste instantie steeds via bemiddeling.”

Een reactie van het Forum der Joodse Organisaties van 5 juli 2021:

Vorige week heeft een vijfkoppige Forum-delegatie ten kantore van Philippe Scharf een ontmoeting gehad met de algemeen directeur en bestuursvoorzitter van de KdG Hogeschool. De directeur bood opnieuw haar verontschuldiging aan voor de beledigende tekst die KdG op Instagram had gezet over Israël naar aanleiding van de recente Gaza-Oorlog.

Op de website van KdG hadden directie en bestuur na interventie van Philippe al hun verontschuldiging voor de verklaring aangeboden. Directie en bestuur konden om tactische redenen niet tegemoetkomen aan ons verzoek om de excuses ook op Instagram te publiceren. Dat was immers het medium waarop de tekst was verschenen.

Uiteindelijk toonden de Forum-leden begrip voor de achterliggende gedachte dat publicatie op Instagram opnieuw tot discussie en ophef zou kunnen gaan leiden. Wel gingen directie en bestuur akkoord met onze suggestie in het nieuwe studiejaar rond oktober aan KdG een Israël-avond te organiseren waarin Hans Knoop in discussie met studenten zal gaan, op voorwaarde dat een neutraal en gekwalificeerd moderator de avond leidt.

Bronnen:

 • naar een artikelKarel de Grote Hogeschool KdG biedt verontschuldigingen aan” van 5 juli 2021 op de site van het Forum der Joodse Organisaties (FJO)
 • naar een artikel van Ruben Notteboom “Karel de Grote Hogeschool noemt Israël “koloniale staat”, “Dit is Hamaspropaganda!” van 22 juni 2021 op de site van Pal Nws

2 gedachtes over “Antwerpse Hogeschool maakt propaganda voor Hamas en noemt Israël een koloniale staat

 1. Een Christelijk Arabisch vrouw zei ooit eens *dat palestijnen pas vrijheid zullen kennen wanneer hun IQ groter is dan hun EQ.

  Hetzelfde geld voor de vele Westerse Gutmenschen die als loopse honden achter de palestijnse leugens & propaganda machine aanlopen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het toont vooral de totale ignorantie van de KdG hogeschool aan, maar…………….

  Ignorantie is géén optie maar een keuze!

  Karel de Hoge school…..
  ”Informeer u voordat u onzin schrijft of laat gebruiken voor leugens & propaganda waar niemand iets aan heeft…….’vooral uw palestijnse vrienden niet”.

  Het zou Belgische/Vlaamse/Waalse instellingen sieren éérst hun eigen problemen thuis op te lossen voordat ze stelling nemen in conflicten waar ze geen énkele kennis van of affiniteit mee hebben.

  De mondelijke solidariteit vanuit het verre Vlaanderen gaat écht geen enkele palestijn helpen ****zolang dictators van de Hamas/PA aan de macht zijn en kunnen blijven via de financiele/morele hulp van een eenzijdige & domme EU & Belgie.

  Indien u écht wilt helpen…..begin dáár eens tegen te protesteren!

  De groep dappere palestijnse journalisten & Arabische burgers in dat gebied, die dagelijks wanhopig vechten voor hun vrijheid & mening, hen ontnomen door deze dictators (via uw steun) zullen u dankbaar zijn.

  Hoe tragisch dat de Westerse pseudo Humanisten van Hogescholen, Universiteiten, Media & Politiek dáár geen gehoor voor hebben.

  Maar ja….No Jews, No News!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.