President van Wit-Rusland: ‘Joden zijn erin geslaagd de hele wereld voor hen te laten buigen’

Joden herkenbaar aan een grote Davidster op hun jassen, ruimen puin in een straat in Mogilev, Wit-Rusland in 1941 [beeldbron: Yad Vashem]

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko sprak op de Onafhankelijkheidsdag van zijn land en legde een antisemitische verklaring af.

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko zei dat de Holocaust van het Wit-Russische volk werd toegeëigend door de Joden die beweerden de slachtoffers van de nazi’s te zijn. In een toespraak die maandag de onafhankelijkheid van Wit-Rusland markeerde, zei Loekasjenko:

Ik heb al gezegd dat de nazi-misdaden op ons land moeten worden onderzocht. Het was de Holocaust van het volk van Wit-Rusland. De Joden hebben bewezen dat het zo was en de hele wereld buigt voor hen en is bang om ze eruit te pikken. We zijn aardig en geduldig geweest, we wilden ze niet beledigen en werden zelf ook beledigd.

Joden waren erin geslaagd om de hele wereld voor hen te laten buigen en niemand zou vandaag de dag durven een stem te verheffen en de Holocaust te ontkennen. Daarentegen lieten de Wit-Russen, die een tolerante natie zijn, mensen in hun gezicht spugen“, zei hij.

Franak Viačorka, een senior adviseur van de Wit-Russische oppositieleider die het land ontvluchtte, vertelde Kan 11 News als reactie:

Lukashenko demonstreert zijn grofheid, pathologische leugens, openlijk antisemitisme. Deze man cultiveert in Wit-Rusland al het kwaad waartegen de wereld heeft gevochten in de 20ste eeuw.

De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenka en zijn regering knijpen een oogje dicht voor flagrante uitingen van antisemitisme onder functionarissen, schrijvers en de dominante Russisch-orthodoxe kerk, heeft een joodse leider in de voormalige Sovjetrepubliek gezegd. 

“President Loekasjenka en zijn kring doen alsof ze antisemitische tendensen onder bureaucraten, ideologen en leiders van de orthodoxe kerk in Wit-Rusland niet opmerken”, zegt Yakov Basin, vice-president van de Unie van Joodse Organisaties en Gemeenschappen van Wit-Rusland. 

Volgens Basin heeft een staatsdrukkerij vorig jaar drie openlijk antisemitische boeken uitgegeven onder contract bij een uitgeverij die eigendom is van de Wit-Russische tak van de Russisch-orthodoxe kerk. De meeste mensen in de natie van 10 miljoen zijn orthodoxe christenen. 

Basin zei dat sommige boeken die door de kerk werden gepubliceerd, waren geïllustreerd met grove antisemitische karikaturen. Literatuur die door Joodse leiders als antisemitisch wordt veroordeeld, wordt vrij verkocht in Wit-Russische winkels. 

In Wit-Rusland wonen ongeveer 28.000 Joden.

Eén van de beroemdste Joden van Wit-Russische origine is ongetwijfeld Kirk Douglas (en zijn zoon Michael Douglas). Kirk overleed op 103-jarige leeftijd op 5 februari 2020. Hij maakte gedurende zijn leven meer dan 90 films waaronder ook ‘Spartacus‘ uit 1960.

Zijn ouders, Bryna ‘Bertha’ Sanglel en Herschel ‘Harry’ Danielovitch, waren Joodse immigranten afkomstig uit Chavusy, Wit-Rusland die omstreeks de eeuwwisseling van 1900 naar de VS immigreerden op de vlucht voor de Russische pogroms tijdens de Tsarentijd.

De Gladiator Spartacus, aka Kirk Douglas, met zijn Duits-Belgische vrouw Anne Buydens en hun pasgeboren zoon Peter Douglas in november 1955 [beeldbron: Inquisitr]

Bronnen:

 • naar een artikelPresident of Belarus: Jews succeeded in making the whole world bow to them” van 6 juli 2021 op de site van Arutz Sheva
 • naar een artikelLukashenko says Jews usurped Holocaust from people of Belarus” van 6 juli 2021 op de site van Ynet News

Een gedachte over “President van Wit-Rusland: ‘Joden zijn erin geslaagd de hele wereld voor hen te laten buigen’

 1. Zelfs zijn antisemitische “proza” kan zijn imago als brute dictator niet meer oppoetsen.

  Waarom denken al die half & hele idioten toch nog stééds dat ze met hun eeuwenlange oude anti Joden mantra’s ook maar iets gaan veranderen aan de status/doel waar ze voor zeggen te strijden.

  De Joden trekken weg naar Israel en zij blijven achter met hun borden & mantra’s vol haat.

  Je kan met dit soort mensen sowieso niet in dialoog gaan en dus…………..gewoon laten schreeuwen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.