Naoorlogse pogrom in Kielce herdacht, terwijl de controverse over de ‘schandelijke’ restitutiewet toeneemt

De 42 Joden die op 4 juli 1946 in de Kielce-pogrom zijn vermoord, dachten misschien ook dat “echte Joodse veiligheid niet bestaat als we geen andere plek hebben om naar toe te vluchten – het is veilig waar we zijn, zij aan zij met onze buren”. Nà Kielce veranderde alles …

Te midden van een aanhoudende controverse over een nieuwe wet die Joodse restitutieclaims in verband met vervolging uit het nazi-tijdperk afsluit, hebben Poolse leiders de 75e verjaardag gevierd van de ergste uitbarsting van antisemitisch geweld in het naoorlogse Polen.

Tijdens de belangrijkste herdenkingsceremonies op maandag in de stad Kielce in het centrum van Polen, verklaarde president Andrzej Duda dat er in een “vrij, soeverein en onafhankelijk Polen geen ruimte is voor enige vorm van vooroordelen, voor racisme, voor vreemdelingenhaat, voor antisemitisme.”

Een totaal van 42 Joden, waaronder een pasgeboren baby en een vrouw die zes maanden zwanger was, werden vermoord en minstens 40 gewond tijdens de pogrom van 4 juli 1946 in de stad Kielce, in centraal Polen. 

Net als andere aspecten van het oorlogsverslag van Polen ten aanzien van de meer dan drie miljoen joden die daar voor de nazi-invasie in 1939 woonden, is de pogrom een ​​belangrijk aandachtspunt geworden voor de huidige Poolse ultranationalisten, die beweren dat de slachting werd gepleegd door de communistische autoriteiten voor met als doel de nationalistische oppositie in diskrediet te brengen.

Volgens de historicus prof. Jan Gross van Princeton University – die in aanvaring is gekomen met Poolse nationalisten vanwege zijn onderzoek naar de Poolse samenwerking met de Duitse bezetter – is het geweld in Kielce begonnen door politieagenten en soldaten die verondersteld werden bijna 200 Joden te beschermen, voornamelijk Holocaustoverlevenden. Zij hadden hun toevlucht gezocht in het plaatselijke gebouw van het Joods Comité, terwijl een woedende menigte van meer dan 1.000 Polen zich buiten verzamelde. 

In een schokkende echo van de anti-joodse middeleeuwse ‘bloedsprookjes’ waren de Joden van Kielce valselijk beschuldigd van de ontvoering van een negenjarige jongen, Henryk Błaszczyk, die twee dagen was verdwenen en vervolgens aan zijn ouders had verteld dat hij door Joden gevangengenomen om niet gestraft te worden.

Volgens het US Holocaust Memorial Museum, “kwamen Poolse soldaten en politieagenten [in Kielce] het gebouw binnen en riepen ze de Joodse inwoners op om alle wapens in te leveren. Nadat een niet-geïdentificeerde persoon een schot had afgevuurd, schoten ambtenaren en burgers op de Joden in het gebouw, terwijl buiten de woedende menigte de Joden die op de vlucht waren voor de schietpartij wreed sloeg, of door de aanvallers de straat op werd gedreven.”

Na de herdenkingsceremonie van maandag gaf Duda een media-interview waarin hij de nieuwe wet op de restitutie van de Holocaust verdedigde, die onlangs door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid werd veroordeeld als “een afschuwelijk onrecht en schande die de rechten van Holocaustoverlevenden, hun nakomelingen en leden schaadt. van de Joodse gemeenschappen die honderden jaren in Polen bestonden.”

Duda richtte zich op de afwijzing door de wet van openstaande claims voor de teruggave van eigendommen die tijdens de Holocaust in beslag zijn genomen en die meer dan 30 jaar oud zijn, vertelde Duda aan de omroep TVP dat Joden “al meer dan 30 jaar hun rechten in Polen hebben kunnen doen gelden “.

De Poolse president voegde eraan toe dat “ze nog steeds de volledige mogelijkheid zullen hebben om deze rechten in civiele procedures uit te oefenen, maar als het gaat om administratieve kwesties en de nietigverklaring van de beslissing, was het gedurende deze 30 jaar altijd mogelijk … dat degenen die het echt wilden [teruggave claimen] het al hebben gedaan.”

Duda’s opmerkingen op maandag kwamen ondanks een oproep van een hooggeplaatste Amerikaanse Joodse leider aan het hogerhuis van het Poolse parlement om de wetgeving weg te stemmen.

In een interview op zondag met het Poolse persbureau KAI betoogde Abraham Foxman – de voormalige nationale directeur van de Anti-Defamation League (ADL) die als kind in Polen de Holocaust overleefde nadat hij werd verborgen door zijn katholieke oppas – dat een zinvolle dialoog tussen de Poolse regering en Joodse organisaties vereiste de annulering van “de huidige voorgestelde regelgeving”.

“Dit is een moeilijk probleem, maar oplossingen zijn mogelijk”, zei Foxman. “Je moet creatief zijn en buiten de kaders denken. Het moet met respect en goodwill gebeuren. Vooral met gevoeligheid voor de doden en de levenden die worden getroffen. Als er geen gezamenlijke mobilisatie in deze richting is, zal de situatie niet vanzelf verbeteren, maar alleen maar erger worden.”

Opmerkend over de recente bewering van Patryk Jaki – een lid van het Europees Parlement en voormalig plaatsvervangend minister van Justitie – dat “de Joden ons meer nodig hebben dan wij hen”, zei Foxman dat hij “niet kon geloven dat dit de mening zou kunnen zijn van [President] Duda, omdat ik zijn opvattingen en bekwaamheid in Joodse zaken ken.”

Foxman voegde er echter aan toe: “Er zijn mensen die zullen geloven dat dit zijn opvattingen zijn. De president heeft de macht en positie om publiekelijk afstand te nemen van deze verklaring, die onterecht anti-joods is.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Kielce Pogrom Which Took Lives of Holocaust Survivors in Poland Commemorated, as Controversy Over ‘Disgraceful’ Restitution Law Intensifies” van 5 juli 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.