Wat Israël en het wereldwijde jodendom hebben geleerd van deze laatste oorlog met Hamas

Een persoon houdt een bord vast met de tekst ‘Abolish Israel’ (Schaf Israël af) tijdens een pro-Palestijnse bijeenkomst op 22 mei 2021 in de wijk Queens in New York City [beeldbron: Stephanie Keith/Getty Images]

Deze meest recente oorlog tussen Israël en Hamas duurde slechts elf dagen, maar bood Israëli’s en het wereldwijde jodendom een ​​leven lang lessen. Allerlei informatie die voorheen onbekend was, werd onthuld, samen met af en toe een verrassing.

De geroemde Iron Dome werd bijvoorbeeld extreem op de proef gesteld. Het resultaat was zowel geruststellend als verontrustend. Israëli’s kunnen niet langer buiten eten in restaurants langs Rothschild Boulevard en zich verheugen over een eenzame raket, die bijna zonder benzine komt te zitten en onschadelijk boven het hoofd explodeert.

Hamas heeft misschien niet het respect van Israël gewonnen, maar ze hebben zeker zijn aandacht gekregen. Palestijnen kunnen nu 150 raketten tegelijk afvuren vanuit Gaza, die allemaal Tel Aviv bereiken. Iron Dome zorgt ervoor dat alles behalve 15 nooit de grond zal bereiken. Toch laat dat genoeg risico voor Israëli’s om de luchtshow over te slaan en naar schuilkelders te vluchten.

Het is deze scène waarin Hamas de overwinning uitriep, ondanks het wijdverbreide en voorspelbare onevenredige dodental.

Toen de oorlog begon, was Benjamin Netanyahu de premier van Israël. Niet lang na het aangekondigde staakt-het-vuren was hij slechts een lid van de Knesset. Aangezien de meeste Israëli’s wilden dat de gevechten zouden doorgaan totdat Hamas voldoende gedegradeerd was, heeft hij misschien een kostbare politieke fout gemaakt.

In plaats daarvan werd Israëls meest ervaren premier in oorlogstijd na de Tweede Wereldoorlog behandeld als Winston Churchill uit Groot-Brittannië. Bibi, je hebt een corruptieproces om je tegen te verdedigen, en we moeten een nieuw hoofdstuk afslaan.

Een coalitie van acht ongelijksoortige partijen, met verschillende voormalige Netanyahu-beschermende leden, zal de Israëli’s nu een nieuw gezicht en een nieuwe richting geven. Volgens alle maatstaven die de positie van een land in de wereld meten – bloeiende economie, nationale defensie, regionale invloed, Abraham-akkoorden en, ja, cadeau-gevende Trump-alliantie – moet het rentmeesterschap van Netanyahu niet alleen worden herinnerd als het langste, maar ook als uniek in zijn prestatie .

Ondanks zijn vele triomfen heeft een nieuwe regering, die nu zelfs een islamitische partij omvat – een primeur in Israël – hem van de troon gestoten.

Het is een passende demonstratie van Israëls robuuste democratie. In welke andere natie in het Midden-Oosten of de Perzische Golf zou zo’n politieke omschakeling kunnen plaatsvinden – en met Joden in de regering?

Misschien zou Bella Hadid daar haar mythische ‘apartheidsstaat’ moeten zoeken, aangezien noch Hamas noch Fatah sinds respectievelijk 2006 en 2005 democratische verkiezingen hebben gehouden – de enige die ze ooit hebben toegestaan.

Ondertussen hield de wereld de Joden verantwoordelijk voor dit laatste conflict, ongeacht waar ze woonden, gezien de sterren in een ver oorlogsgebied terwijl ze thuis werden mishandeld. Misschien waren de Joden voor het eerst als Amerikaanse burgers bang om op straat te lopen. Collega’s en buren verwachtten een verontschuldiging te horen voor de manier waarop Israël zijn oorlogen voert.

De Verenigde Naties, een waardeloos, irrelevant orgaan, dat de Joodse staat besmeurt, is één ding. Maar in onze cultuur van à-la-carte waarheden hebben sociale media-beïnvloeders de macht om valse informatie te verstrekken aan miljoenen volgers die nog minder boeken hebben gelezen dan zij – en nog minder weten over het Midden-Oosten.

Met iedereen een expert, wordt het kwaad toegewezen en worden vooroordelen gemaakt. Hollywood-elites, rocksterren en modemodellen, geholpen door de stilte van hun collega’s, maken antisemitisme weer modieus acceptabel. Een oude onverdraagzaamheid die thans opeens misschien helemaal geen vooroordeel meer is.

Toen werd ontdekt dat Google’s chef van diversiteit (ironie wordt natuurlijk niet opgepikt door algoritmen) een bericht op sociale media had geschreven waarin hij Joden beschuldigde van een ‘onverzadigbare honger naar oorlog en moord’, werd hij niet ontslagen – en hij werd ook niet genegeerd door opzichters van sociale rechtvaardigheid die onverdraagzaamheid tegen Joden altijd over het hoofd zien.

Blijkbaar worden Joden niet langer beschouwd als een minderheid of een beschermde klasse. Blank privilege afgekeken van die categorieën. Joden blijven een magneet voor haatmisdrijven, maar de impulsieve haat van de wereld tegen Israël heeft antisemitisme veranderd in een weerkerend mensenrecht dat is afgeleid van het Palestijnse lijden.

De rechten van burgerschap, wereldwijd, zijn vernietigend voor Joden.

De Kennedy-killers. De twee beroemdste moordenaars van de 20ste eeuw: Links: Lee Harvey Oswald die president John F. Kennedy vermoordde in november 1963. Rechts: Sirhan Bishara Sirhan, een in Jeruzalem geboren Palestijn, die diens broer senator Bobby Kennedy in juni 1968 doodschoot. Sirhan Sirhan, wiens familie in 1948 Jeruzalem ontvluchtte, was mogelijk Amerika’s eerste Lone-wolf terrorist in het Midden-Oosten

In Amerika, zoals sommigen hadden gevreesd , heeft Israël, ooit de lieveling van de Democratische Partij, nu meer gemeen met de man die Robert F. Kennedy vermoordde dan met de voormalige senator van New York zelf. Kennedy bezocht Israël kort na zijn afstuderen, toevallig, vlak voordat het de staat uitriep.

In zijn berichten voor een krant in Boston gaf Kennedy duidelijk te kennen dat hij voorstander was van een Joodse staat. Het heeft hem uiteindelijk zijn leven gekost. Op het moment van zijn moord, een jaar na de Zesdaagse Oorlog, was hij de vaandeldrager van Amerikaans progressief links. Tegenwoordig wordt zijn partijleider geleid door senator Bernie Sanders, die als jonge man ooit in een kibboets woonde, samen met zijn anti-zionistische back-upgroep, vrouwelijke congresvertegenwoordigers die bekend staan ​​als “The Squad”.

Hoe verrast zou Kennedy zijn om te ontdekken hoe progressieve politiek er vandaag de dag uitziet: vijandig tegenover de eenzame democratie in het Midden-Oosten, en openlijk voorstander van een terroristische groepering die haar kinderen in gevaar brengt, homoseksuelen in brand steekt en haar vrouwen als eigendom behandelt. In een verwrongen tweeledige herschikking van prioriteiten is Israël de verkeerde huidskleur underdog, en de harde waarheden van het Midden-Oosten wegkwijnen als spam.

Ondertussen is Joods leiderschap nergens te bekennen. Gekozen ambtenaren jockeyen om elke kogel op te vangen voor Black Lives Matter, terwijl Israël kampt met 4.500 raketten. Joden worden geslagen in de straten van Los Angeles, New York, Miami en Seattle. Geen protest.

Nuttige idioten zijn nog nooit zo nutteloos geweest.

Joodse democraten, of ze nu kandidaat zijn voor een openbaar ambt of gewoon stemmen, worden gedwongen te kiezen tussen Israël, sociale status en persoonlijke veiligheid.

Vroeger was het voldoende om simpelweg de ‘tweestatenoplossing’ te steunen. Nu is de inzet veel hoger, de catechismussen uitgebreider en de overgangsriten ontmoedigend. Israël moet volledig worden afgewezen als een wereldwijde bedreiging. En welke schade het Joodse volk ook kan overkomen, ongeacht waar ze wonen, hoeft niet persoonlijk te worden opgevat.

De schijnbare onwil, of lafheid, van veel Amerikaanse joden om zich te identificeren met het existentiële dilemma van de Israëli’s – en het overloopeffect ervan op joden die op Amerikaanse of Europese straten lopen – is verschrikkelijk. Het waarschuwende, parallelle verhaal van de kosmopolitische joden in Berlijn en Wenen in de jaren dertig, die nu al lang zijn vermoord, is iedereen ontgaan.

Het bestaansrecht, dat Israëls vijanden altijd hebben ontkend, wordt nu overgedragen aan het Joodse volk in het algemeen. Het ontkennen van het bestaan ​​van Israël – de enige natie in de wereld waar zo’n mening wordt gedeeld – had altijd de klank van de Endlösung, gelokaliseerd op de Joodse staat. Tegenwoordig zijn alle Joden stand-ins voor die staat.

Antisemitisme is niet zomaar een idee, een oud vooroordeel dat terloops wordt ingeroepen. Israël van de kaart vegen, is binnenkort misschien niet meer genoeg.

Bronnen:

 • naar een artikel van Thane Rosenbaum “What Israel and Global Jewry Learned from this Latest War with Hamas” van 7 juni 2021 op de site van The Jewish Journal (JJ)

Een gedachte over “Wat Israël en het wereldwijde jodendom hebben geleerd van deze laatste oorlog met Hamas

 1. De belangrijkste les?

  Dat er van Van 7 >> 77 niets is verandert.

  Zolang er mensen & Joden op de planeet zijn zullen er Jodenhaters zijn.

  Joden zijn de blinde vlek van de zelfbenoemde moralist zoals de rode lap op de blinde stier.

  Waarom?

  Omdat de Jood de échte moralist is, de leraar, de vernieuwer, de ontdekker……’stééds weer het heldere licht in de duisternis.

  De Jood die zijn middelvinger diep in het schele oog van de jaloerse hater prikt en zijn bluf laat ontploffen.

  Joden hoeven niets meer te bewijzen …….dat hebben ze al lang.

  Het zijn de Jodenhater die stééds met nieuwe argumenten vol haat & leugens moeten komen om het tegendeel te bewijzen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.