Nederland wil duizenden van Joden geroofde kunstwerken teruggeven

Nederland begint een onderzoek om de oorspronkelijke eigenaren van duizenden verschillende kunstvoorwerpen in overheidsbezit te vinden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Derde Rijk van Nederlandse joden zijn geroofd.

De items die niet kunnen worden getraceerd zullen waarschijnlijk worden overgedragen aan Joodse gemeenschappen, musea en instellingen. In totaal worden 3208 stukken uit de collectie cultuurwerken onderzocht.

Het werk begint volgend jaar, op zoek naar nieuwe informatie over de oorsprong en oorspronkelijke eigenaren van de werken.

Als er geen nieuw licht kan worden geworpen op de oorsprong van de kunstwerken, wordt samen met het Centraal Joods Overleg (CJO) bepaald wat er moet gebeuren met de verweesde cultuurgoederen die waarschijnlijk zullen worden overgedragen aan Joodse gemeenschappen, musea of ​​instellingen.

Het besluit is de eerste stap in een “versterkt restitutiebeleid” dat de komende vier jaar 1,5 miljoen euro zal kosten, aldus het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ingrid Van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66), zei:

We moeten ons blijven inzetten om cultuurgoederen, die rondom de Tweede Wereldoorlog onvrijwillig zijn verloren of op een onrechtmatige manier zijn verkregen, terug te geven aan de juiste personen. Dat gaan we doen door structureel onderzoek en betere communicatie. En wanneer we echt niet weten van wie het is, ben ik blij om nu te kunnen zeggen dat we dan gaan kijken hoe we roofkunst van oorspronkelijk Joodse eigenaren terug kunnen geven aan de Joodse gemeenschap. Dit is een belangrijke stap in het denken over het restitutiebeleid.

Tot nu toe werd de herkomst van kunstwerken alleen gecontroleerd als er een restitutieverzoek werd ingediend. Van de oorspronkelijke 3665 voorwerpen – schilderijen en tekeningen, meubels en serviezen – zijn er in de loop der jaren 457 gerestitueerd aan eigenaren of hun erven.

Over het teruggeven van de Joodse roofkunst schreef de commissie Kohnstamm vorige jaar een kritisch rapport. De staat zou zelf veel actiever op zoek moet gaan naar de oorspronkelijke eigenaren en hun nabestaanden.

Minister Van Engelshoven heeft zich de kritiek aangetrokken: “We zijn er in feite als overheid iets te passief in en wat wij willen is een actieve overheid die mensen informeert en die zelf ook actief gaat onderzoeken”.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) noemt het besluit een doorbraak. Ronny Naftaniel, voorzitter van het CJO, zegt erg blij te zijn “want dit is het meest rechtvaardige. Ze zijn van de Joodse gemeenschap gestolen en die hoort het ook terug te krijgen”.

Het CJO spreekt de hoop uit dat het door minister van Engelshoven ingezette beleid ook in internationaal verband zal worden overgenomen.

Hermann Goering en Adolph Hitler, de twee grootste kunstdieven van het Derde Rijk, keuren enkele werken op wat waarschijnlijk de tentoonstelling ‘Entärtete Kunst‘ (ontaarde kunst) is. In 1934 besloot Adolf Hitler dat er geen ruimte was voor moderne kunst in het Derde Rijk. Kunstenaars werden gedwongen om te stoppen in avant-garde stijl te werken en musea werden geplunderd. Om het volk het morele verval van de moderne kunst te laten zien, organiseerden de nazi’s in 1937 in München een grote tentoonstelling met ‘entartete’ (ontaarde) kunst. De entartete kunst tentoonstelling was de meest bezochte moderne kunsttentoonstelling ooit, maar leidde ook tot de vernieling van duizenden kunstwerken [beeldbron: Corbis]

Bronnen:

 • naar een artikelNederland geeft van joden geroofde kunst terug” van 29 juni 2021 op de site van Joods.nl
 • naar een artikelMeer roofkunst terug naar rechthebbenden” van 25 juni 2021 op de site van Rijksoverheid

Een gedachte over “Nederland wil duizenden van Joden geroofde kunstwerken teruggeven

 1. 1945 – 2021 :
  3.665 stukken Joods bezit geroofd // 457 stukken teruggegeven.

  Bijna 80 jaar na de Holocaust zijn er nog 3.208 stukken geroofde Joodse kunst in het bezit van Hollandse instellingen, Musea & prive eigenaren en *begint Nederland een onderzoek naar de eigelijke eigenaren & erfgenamen.

  En dán begint het getrouw trek & de rechtzaken, want niemand gelooft toch dat al deze rechtschapen Nederlandse mensen, musea & instellingen deze kunst, toch eerlijk gekocht & betaald, zomaar terug gaan geven.

  (En dan hebben we het nog niet over al het geroofde geld & waardepapieren door de financiele instellingen, met een huidige miljarden waarde).

  Het toont het moreel van een Natie en zegt meer dan alle mooie woorden en zogenaamde excuses.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.