Antizionistische Joden en antisemitisme; Joods antisemitisme is niets nieuws

Ultra-Orthodoxe Joodse aanhangers van Neturei Karta verbranden een Israëlische vlag op de Onafhankelijkheidsdag in de wijk Mea Shearim van Jeruzalem op dinsdag 1 augustus 2013 [beeldbron: AP/Sebastian Scheiner]

Joden overal waarschuwen al lang dat de campagne om Israël te boycotten, te delegitimeren en uiteindelijk te vernietigen wordt gemotiveerd door, en op zijn beurt voedt, vijandigheid jegens Joden. 

Dat was het geval tijdens het meest recente conflict tussen Israël en Hamas, waar volgens de Anti-Defamation League het aantal antisemitische incidenten met 115 procent toenam.

Degenen die zich actief verzetten tegen het bestaansrecht van Israël, spelen een slim retorisch spel om te proberen zichzelf vrij te pleiten van de verantwoordelijkheid voor deze opleving: ze wijzen erop dat zelfs joden antizionistisch kunnen zijn, dus hoe kan oppositie tegen het zionisme antisemitisch zijn? Door antizionisme gelijk te stellen aan antisemitisme, concluderen ze, kunnen zionisten Israël op oneerlijke wijze beschermen tegen kritiek.

Voor alle duidelijkheid: zionisme staat niet gelijk aan steun aan het Israëlische regeringsbeleid. Het is de beweging die zich inzet voor het vestigen en nu in stand houden van een Joods nationaal thuisland in het Land Israël. Het zionisme vloeit voort uit de meest heilige en fundamentele teksten, overtuigingen, geschiedenis en praktijken van het jodendom en is een van de belangrijkste manieren waarop hedendaagse joden – zowel in Israël als in de diaspora – hun joods-zijn uitdrukken.

Ondertussen is anti-zionisme niet alleen kritiek op het Israëlische beleid. Op een bepaald niveau houdt het zich bezig met een systematische vervalsing van duizenden jaren Joodse geschiedenis en de centrale positie van Israël in het Jodendom, waardoor Joden van hun identiteit en erfgoed worden beroofd. Op een ander niveau promoot het wat onvermijdelijk een gewelddadige ontbinding zou zijn van de staat Israël, de thuisbasis van meer dan de helft van de Joodse wereldbevolking.

En hoe zit het met de bewering dat Joden niet antisemitisch kunnen zijn? Voorstanders van dit argument denken waarschijnlijk aan groepen als Jewish Voice for Peace en IfNotNow, twee groepen die vaak worden gesymboliseerd om een ​​Joods vernisje van respect voor anti-Israëlische retoriek te bieden. 

Kijk ook eens naar de columniste Michelle Goldberg van de New York Times, die joods is, en wiens eigen vijandigheid jegens Israël de antisemitische aard van antizionisme verdoezelt. Vorige maand meende ze dat “aanvallen op Joden boven Israël een geschenk aan rechts zijn”, waaruit grotere bezorgdheid blijkt over politiek terrein dat verloren is gegaan aan links dan over Joodse slachtoffers van mishandeling.

Dat deze groepen en individuen een joodse achtergrond hebben, maakt hun poging om een ​​wig te drijven tussen joden en zionisme des te overtuigender. Dit rookgordijn creëert een vals gevoel dat de Joodse oppositie tegen het zionisme niet antisemitisch kan zijn, terwijl het dat in feite wel kan.

Standpunten moeten op hun eigen merites worden beoordeeld, niet op de identiteit van degenen die ze aanhangen. En volgens de algemeen aanvaarde definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance, vereist antisemitisme geen speciale vijandigheid of persoonlijke vijandigheid jegens Joden als Joden. Degenen die beleid promoten dat de Joodse veiligheid in gevaar brengt of belangrijke componenten van de Joodse identiteit belastert en delegitimeert, zijn medeplichtig aan antisemitisme, punt uit.

Dit fenomeen van joods antisemitisme is niets nieuws.

Gedurende de middeleeuwen verspreidden joodse afvalligen lugubere ‘inside stories’ van joodse godslastering en trouweloosheid tegen christenen, leidden tot anti-joodse religieuze disputaties zoals het verbranden van de talmoed, en versterkten anti-joodse beweringen van deicide en bloedsprookjes.

In 1903 publiceerde Otto Weininger, een Oostenrijkse denker van joodse afkomst, zijn antisemitisch schotschrift met de titel “Geschlecht und Charakter: Eine prinzipielle Untersuchung“, dat later werd opgenomen in nazi-propaganda en werd geprezen door Hitler.

Een eeuw later kreeg de Joodse vleugel van de communistische Sovjetpartij, bekend als de Yevsektsiya , de opdracht om het traditionele Joodse leven, de zionistische beweging en de Hebreeuwse cultuur te vernietigen. Deze Joodse antisemieten kwamen in actie om synagogen en Joodse culturele centra in de Sovjet-Unie te sluiten. Voor hen was het zionisme contrarevolutionair en reactionair, en schaadde het de assimilatie van joden in het arbeidersparadijs.

De hedendaagse joodse anti-zionisten volgen gewoon de lange traditie van joods antisemitisme. Vaak met geassimileerde achtergronden die op gespannen voet staan ​​met de reguliere Joodse gemeenschap, krijgen ze ‘in-crowd’-positie door wijdverbreide anti-joodse houdingen te versterken en onwaarheden te herhalen, zoals het idee dat Israël zich bezighoudt met apartheid, oorlogsmisdaden en genocide.

De recente golf van anti-joodse intimidatie en geweld is de laatste bevestiging dat de anti-zionistische beweging onlosmakelijk verbonden is met haat tegen joden. Mensen van goede trouw mogen zich niet laten misleiden door degenen die hun joodse identiteit gebruiken om hun antisemitische ideologieën te verbergen.

De Judaskus: “Knijp ik die Jood hier dood of wacht ik tot de camera’s weg zijn?” moet de Iraanse president Ahmadinejad gedacht hebben, toen hij werd gekust door rabbijn Moshe Ayre Friedman van Neturei Karta op de Holocaustconferentie voor negationisten in Teheran, 11 december 2006 [beeldbron: Jewish Journal]

Bronnen:

  • naar een artikel van Russell Shalev “Anti-Zionist Jews and Antisemitism” van 2 juli 2021 op de site van The Jewish Journal (JJ)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.