Sinds de wapens zwijgen, werkt Hamas samen met Hezbollah en Iran voor de volgende oorlog tegen Israël

Nabatieh in Libanon, 25 augustus 2011. Tijdens een parade van de jeugdbeweging de al-Mahdi scouts van Hezbollah trappen de milities demonstratief over de Davidster

Meer dan een maand nadat het conflict tussen Israël en Hamas tot een einde kwam, is er een bedrieglijke kalmte ontstaan ​​en is er een nieuwe, noodlottige leerwedstrijd aan de gang.

Hamas, het radicale islamitische regime dat Gaza regeert, werkt samen met zijn bondgenoten in de sjiitische as – Iran en Hezbollah – om het laatste conflict te bestuderen en lessen te delen die kunnen helpen in de volgende oorlog.

Volgens een Israëlische militaire bron deelt Hamas zijn operationele lessen met zijn bondgenoten. Israël deelt zijn eigen waardevolle lessen uit de 11-daagse Operatie Guardian of the Wall met de Verenigde Staten.

Deze leerwedstrijd geeft vorm aan toekomstige conflicten tussen Israël en de terroristische legers aan zijn grenzen. Het beïnvloedt ook conflicten in de hele regio en treft elke staat die te maken krijgt met Iraans bewapende, hybride guerrilla-terroristische troepen.

Het delen van informatie kan Hamas en zijn radicale bondgenoten helpen bij het identificeren van zwakke punten in de luchtverdedigingscapaciteiten, het nieuwe gebruik maken van gevechtstunnels, het vinden van nieuwe manieren om wapens te gebruiken, zoals antitankraketten, en het zoeken naar nieuwe asymmetrische oorlogsvoeringdoctrines.

In het verleden heeft de Iraanse ervaring met het produceren en gebruiken van raketgranaten (RPG’s), mortieraanvallen en drones de ingenieurs van Hamas en zijn gevechtsbataljons in Gaza beïnvloed. Hezbollah’s systematische gebruik van Libanese burgers als schild voor het arsenaal aan raketten en raketten van de organisatie heeft de militaire vleugel van Hamas geïnspireerd om hetzelfde te doen in Gaza.

“Elke conflictronde is in principe een leermiddel. Uiteindelijk is wat we zien tijdens conflicten het resultaat van een leerwedstrijd tussen de twee partijen,” vertelde Brigadegeneraal Yossi Kuperwasser , voormalig hoofd van de onderzoeksafdeling van de militaire inlichtingendienst van de IDF, aan het Investigative Project on Terrorism.

Hoewel Hamas ideologisch meer verbonden is met de as van de soennitische islamitische moslimbroederschap, is het operationeel ook lid van de door Iran geleide sjiitische as, legde Kuperwasser uit. 

Iran is een belangrijke bron van financiering, training en knowhow op het gebied van wapenbouw voor de militaire vleugel van Hamas, en Hezbollah heeft met Hamas samengewerkt aan meerdere projecten , zoals het bouwen van raketfabrieken en trainingskampen.

Gelukkig is het Israël dat tot nu toe heeft bewezen de beste leerling te zijn van eerdere conflicten, zei Kuperwasser. Vanaf het moment van het 51-daagse conflict in 2014 met Hamas tot nu toe, is Israël zijn vijanden in Gaza – Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad – voor gebleven in termen van het voorkomen van verrassingen en planningscapaciteiten.

“Het is waar dat Hamas capaciteiten heeft ontwikkeld die bedoeld zijn om de capaciteiten die Israël heeft ontwikkeld aan te pakken”, zei Kuperwasser, verwijzend naar de lancering van zware raketspervuur ​​​​die ontworpen waren om de verbeterde Iron Dome-batterijen van Israël te overweldigen, en de lancering van een geleide torpedo naar de offshore-gasplatforms van Israël, en de ontwikkeling van drones. Israël had echter operationele antwoorden op al deze aanvallen, zei hij.

Iron Dome was in staat om 90 procent van de raketten waarop het tijdens het laatste conflict gericht was uit te schakelen, een weerspiegeling van de aanzienlijke upgrades die het in staat stelden om met grote salvo’s om te gaan.

Bovendien arriveerden anti-tank geleide raketten in Gaza met de hulp van elementen die “verbonden zijn met Iran”, zei Kuperwasser. Hamas vuurde een dergelijke raket af op een IDF-jeep tijdens het conflict, waarbij een IDF-soldaat werd gedood en twee anderen gewond raakten, waarvan één ernstig.

Hamas was zich er ook van bewust dat zijn aanvalstunnels veel problematischer werden als offensief instrument, vanwege de ondergrondse anti-tunnelmuur van Israël, die in maart werd voltooid .

“Ze begrepen hun eigen kwetsbaarheid, als gevolg van de gevechten in 2014, toen vele honderden terroristen werden gedood, wat Hamas ertoe bracht de “metro” [een netwerk van ondergrondse gevechtstunnels in Gaza] te bouwen. Dit was bedoeld om hen te verdedigen’, zei Kuperwasser. Maar Israël was in staat delen van de ‘Metro’ in kaart te brengen en 100 kilometer van het ondergrondse netwerk te vernietigen .

Het is redelijk om aan te nemen dat op dit moment hooggeplaatste leden van Hamas, Hezbollah en Iran nieuwe lessen proberen te trekken uit het May-conflict, voegde hij eraan toe. De IDF moet dit proces zo goed mogelijk volgen om voorop te blijven lopen, aldus de analist.

“Het moet de lessen bestuderen die de andere kant aan het voorbereiden is, antwoorden daarop voorbereiden, en tegelijkertijd zijn eigen capaciteiten versterken om ze te verrassen. Deze leerwedstrijd zal doorgaan”, aldus Kuperwasser.

Israël heeft zijn eigen lessen te trekken, ondanks de vele operationele en tactische voordelen tijdens het conflict, voegde hij eraan toe. Hoewel Israël zeer succesvol was in het samenvoegen van zijn inlichtingen- en vuurkrachtcapaciteiten, heeft het nog een lange weg te gaan om toekomstige raketaanvallen beter te onderdrukken en antitankraketten op Israëlische voertuigen aan te pakken.

“De IDF, het defensie-instituut en defensiebedrijven zullen samen zitten en deze lessen bestuderen”, zei Kuperwasser.

Vorige week bezocht IDF stafchef, luitenant-generaal Aviv Kochavi Washington, waarin wellicht werd gesproken met hoge Amerikaanse defensie-functionarissen over een aantal van de lessen, zoals het omgaan met vijandelijke drones.

“Iedereen begrijpt dat drones een grote volgende bedreiging vormen, ook tegen Amerikaanse troepen die in het gebied zijn ingezet, zoals de commandant van CENTCOM (Central Command), generaal Kenneth McKenzie, heeft opgemerkt”, zei Kuperwasser. “Dit is ook een uitdaging voor Amerikaanse bondgenoten zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, die ook worden blootgesteld aan de dreiging.”

Saoedi-Arabië zou ook moeten proberen Israëlische kennis op te doen over hoe om te gaan met bedreigingen zoals drones, zei Kuperwasser, aangezien zijn grondgebied herhaaldelijk en regelmatig onder vuur is genomen door door Iran gesteunde Houthi’s, gewapend met zelfmoorddrones en raketten.

Meerdere internationale mediaberichten hebben gezegd dat Hezbollah een actieve rol heeft gespeeld bij het trainen van de Houthi’s.

“Kortom, er is ruimte voor gezamenlijk leren tussen Israël en de VS, net zoals Hamas doet met Hezbollah en Iran”, zei Kuperwasser. “Het is veilig om aan te nemen dat wat Hamas deelt met Iran en Hezbollah ook zal worden gedeeld met de Popular Mobilization Forces [de pro-Iraanse milities] in Irak en de Houthi’s in Jemen. Israël moet hard proberen om voorop te blijven in deze competitie.”

Bronnen:

 • naar een artikel van Yaakov Lapin “After Guns Go Quiet, Hamas Works With Hezbollah and Iran to Learn Lessons for Next War” van 2 juli 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Sinds de wapens zwijgen, werkt Hamas samen met Hezbollah en Iran voor de volgende oorlog tegen Israël

 1. Hezbollah in Libanon…..het failliete land dat totaal uit elkaar is geploft.

  Hamas in Gaza…….het strook land dat 100% leeft van aalmoezen.

  Maar desondanks zijn die 2 criminele regimes nog stééds bezig met hun oorlog tegen Israel en geven hier miljarden aan uit en houden hierdoor hun bevolking in een wurggreep.

  En de politieke Wereldleiders, VN, NGO’s, Media…..die kijken toe & zwijgen!

  Ze moeten zich kapot schamen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.