VN-mensenrechtenchef dringt er bij Palestijnse Autoriteit op aan protesten toe te staan

Ramallah, 24 juni 2021. Boze demonstranten dragen foto’s van Nizar Banat, een uitgesproken criticus van de Palestijnse Autoriteit die werd vermoord in een Palestijnse cel. De betogers eisen dat Mahmoud Abbas moet opkrassen [beeldbron: AP Photo/Nasser Nasser]

Michelle Bachelet zegt dat de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit geweld hebben gebruikt tegen vreedzame demonstranten ‘waaronder het slaan met knuppels en het afvuren van traangas en verdovingsgranaten’.

Een van de medewerkers van Bachelet’s UN Human Rights werd zwaar aangepakt wat blijkbaar de spreekwoordelijke druppel was die de emmer deed overlopen.

Aldus lijkt het erop dat de Verenigde Naties eindelijk de voortdurende schendingen van de mensenrechten hebben “ontdekt” in de semi-autonome Arabische gebieden in Gaza en Ramallahland, die sinds 1994 worden bestuurd door de Palestijnse Autoriteit.

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties drong er donderdag bij de Palestijnse Autoriteit op aan om de veiligheid van demonstranten te waarborgen, nadat veiligheidstroepen en aanhangers van PA-president Mahmoud Abbas afgelopen weekend demonstranten aanvielen.

De protesten braken uit nadat een uitgesproken criticus van de PA stierf, met name journalist Nizar Banat, kort nadat zijn familie zei dat hij in de Palestijnse gevangenis zwaar werd geslagen en vermoord door veiligheidstroepen die hem arresteerden.

De Palestijnse Autoriteit, die delen van de door Israël gecontroleerde Westelijke Jordaanoever bestuurt, is de afgelopen jaren steeds autocratischer en impopulairder geworden.

Michelle Bachelet, de hoge commissaris van de VN voor de mensenrechten, zei dat Palestijnse veiligheidstroepen geweld hadden gebruikt tegen aanvankelijk vreedzame demonstranten, “waaronder het slaan met knuppels en het afvuren van traangas en verdovingsgranaten.”

De verklaring zei dat ze bezorgd was over “de aanwezigheid van grote aantallen niet-geüniformeerde mensen die op een schijnbaar georganiseerde en gecoördineerde manier handelen” met de Palestijnse strijdkrachten.

“Tijdens een van deze protesten werd een van onze medewerkers die verslag zou uitbrengen geslagen en bespoten door een persoon in burgerkleding,” zei Bachelet. “Veel mensen, waaronder journalisten en mensenrechtenverdedigers, werden op dezelfde manier aangevallen.”

Ze zei dat vrouwen lijken te zijn uitgekozen, of ze nu protesteerden, verslag deden voor de media of gewoon omstanders waren, waarbij velen meldden dat ze seksueel werden lastiggevallen.

Er was geen onmiddellijke reactie van de PA. Dit weekend worden meer protesten verwacht.

Bachelet riep de autoriteiten op “de vrijheid van mening, meningsuiting en vreedzame vergadering te waarborgen”, en zei dat de veiligheidstroepen “veiligheid en zekerheid moeten bieden voor de uitoefening van de mensenrechten”.

“Elk onnodig of disproportioneel gebruik van geweld moet snel, transparant en onafhankelijk worden onderzocht,” zei ze.

Pa-veiligheidstroepen arresteerden Nizar Banat, die bekend stond om zijn vernietigende aanwezigheid op sociale media die het Palestijnse leiderschap bekritiseerde, tijdens een inval afgelopen donderdagochtend vroeg in Hebron. Volgens zijn familie werd Banat “wreed geslagen” door PA-officieren voordat ze hem wegsleepten.

De dood van Banat leidde dit weekend tot protesten in Hebron en Ramallah, waarbij duizenden opriepen tot een einde aan de heerschappij van Abbas.

Hoewel de protesten de afgelopen twee dagen zijn afgenomen, bereidt de PA zich voor op hun mogelijke terugkeer, na de conclusie van een onderzoekscommissie naar de dood van Banat. Minister van Justitie Mohammad Shalaldeh kondigde dinsdagavond aan dat hij de bevindingen van de Commissie aan de aanklagers had overhandigd.

Banat’s familie heeft al gezegd dat ze de resultaten van het onderzoek niet zullen accepteren. Zowel de familie Banat als een prominente Palestijnse mensenrechtengroep trokken hun vertegenwoordigers terug uit het lichaam, waardoor alleen het ministerie van Justitie en de inlichtingendiensten van de Palestijnse Autoriteit het onderzoek moesten uitvoeren.

“We accepteren geen kreupele, holle commissie, waarvan de meeste elementen de Palestijnse Autoriteit vertegenwoordigen”, zei de familie Banat maandag in een verklaring.

Bronnen:

  • naar een artikelUN human rights chief urges Palestinian Authority to allow protests” van 1 juli 2021 en een artikel van Alain Boxerman “‘Get out Abbas’: Thousands protest at funeral of activist who died in PA custody” van 25 juni 2021 op de site van The Times of Israël

Een gedachte over “VN-mensenrechtenchef dringt er bij Palestijnse Autoriteit op aan protesten toe te staan

  1. Deze VN bobo’s zijn vooral aangesteld om hete lucht te verspreiden want iets écht waardevols hebben ze niet te melden of gepresteerd.

    Hun zuurstof & reden van bestaan verkrijgen ze door hun meest belangrijke agenda punt…..*de maandelijkse/jaarlijkse automatische veroordeling van Israel.

    ***Zoeken, zoeken maar…… welk argument we nog niet hebben uitgevonden om die énige Jodenstaat en alléén daarom al de rechtmatige aanleiding van onze toorn, te pakken /veroordelen en nee………., wij zijn géén Antisemieten***.

    Ik denk dus niet dat de smeekbede van deze mevr. Bachelet of die ander waardeloze VN-VIP Gueterres erg veel impact zullen maken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.