Sergei Metreveli, de enige Georgiër die door Yad Vashem werd erkend voor het redden van Joden tijdens WOII

De twee Russische Joden, Emil Zigel en Pjotr Rabinovitch die door de Georgiër Sergei Metreveli werden gered van de nazi’s [beeldbron: Yad Vashem]

“Ik was toen ongeveer 10 of 11 jaar oud”, zegt een gladgeschoren, grijsharige man terwijl hij zijn aangrijpende verhaal begint te vertellen. “We woonden in Kislovodsk toen in augustus 1942 Duitse troepen de stad naderden…”

De man stopte met praten. De pijn stond op zijn gezicht gegrift toen hij zich het verleden herinnerde. Aanmoediging nodig heb ik herhaaldelijk naar een bepaald incident van dat moment in de tijd, maar elke keer gaat zijn bewustzijnsstroom op een raaklijn.

“Mag ik hem even helpen?” vroeg een vrouw die zwijgend in de hoek van de kamer zat. ‘Alsjeblieft,’ antwoordde ik, en de man keek bemoedigd terwijl de vrouw verder vertelde.

De inwoners van Tbilisi, Akaki Metreveli, 85, en zijn vrouw Izolda, 77, delen een hartverscheurend verhaal over een Georgische man die zijn eigen leven en gezin riskeerde, waaronder een zwangere vrouw, om Joden te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze man, Sergei (Sergi) Metreveli, was de vader van Akaki Metreveli.

In de jaren ’40 was Sergi Metreveli een wijnmaker in Kislovodosk, in de noordelijke Kaukasus. Toen nazi-soldaten de Joden begonnen te vervolgen, hielp Metreveli in augustus 1942 een groep van zes Joden om de stad te verlaten.

Metreveli, die zijn zwangere vrouw en drie kinderen thuis liet, leidde 16 dagen lang in het geheim een ​​groep Joodse vluchtelingen door de Kaukasische bergen en bracht hen naar een veilige plek in zijn geboortedorp in Georgië, waar zijn ouders woonden.

Thuis bood Metreveli’s vrouw onderdak aan twee joodse tienermeisjes. Niet lang nadat de meisjes waren gearriveerd, besloot het paar te vertrekken en zei dat het “extreem gevaarlijk” was voor de familie om Joodse gasten thuis te verbergen. De vrouw smeekte de meisjes om te blijven, maar ze weigerden en kalmeerden haar door te zeggen dat ze naar huis gingen. sluit je aan bij andere Joodse mensen op een veilige plek.

Sergej Vasiljevitsj Metreveli, een Sovjetburger, van Georgische nationaliteit, hielp twee Joden uit het district Kislovodsk te vluchten naar een bergachtig gebied in Georgië dat niet door de Duitsers werd bezet. Hij redde Emile Zigel (Siegel) en Arkadi Mironovich ‘Pjotr’ Rabinovich.

In augustus 1942,ten tijde van de Duitse opmars in het zuiden van Rusland en de Kaukasus, ondernamen Sergei Metreveli, Siegel, Rabinovich, Ivan Fjodorovitsj Guugushvili en twee andere Georgiërs een 16-daagse, 486 km lange mars van Kislovodsk door de regio Piatigorsk en Kabardino-Balkaria,naar het onbezet Georgië.

De reis was zwaar en ziekte was wijdverbreid. Zigel leed aan malaria toen hij aankwam in het huis van de familie Metreveli in het dorp Utsera, in de regio Racha in West-Georgië. De familie Metreveli behandelde hem en bood hem zorg aan en al snel herstelde de jongen. 

Siegel’s ouders werden begin september gevangengenomen en naar Mineralnye Vody gebracht, waar ze werden doodgeschoten in het Tankov-ravijn. Zijn broers stierven aan het Russische front. Siegel en Metreveli bleven contact houden en ontmoetten elkaar na de oorlog weer.

Stavropol, Rusland, 18 juni 2019: De Russisch-Joodse kolonel Emil Zigel (midden) die door Metreveli werd gered, bij de herdenking voor de Holocaust-slachtoffers. Ca. 7500 Russisch-Joodse mensen werden er begraven. De ceremonie werd georganiseerd door het Russisch-Joodse Congres, het gemeentebestuur van Mineralny Vody en de Joodse gemeenschap van Pyatigorsk [beeldbron: Anton Podgaiko/TASS]

Toen hij weer op krachten kwam, sloot Zigel zich vrijwillig aan bij het Sovjetleger om tegen de nazi’s te vechten. Ondanks de tijd en afstand die Zigel en de familie Metreveli scheidden, verloor hij nooit het contact met hen. 

In 1946 – vier jaar nadat hij Metreveli had ontmoet, bezocht hij de familie opnieuw. In 2004 tijdens een officiële hoorzitting om de verhalen te vertellen van niet-joodse mensen die de levens van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gered, schreef Zigel, die nu de rang van gardekolonel had, in zijn bewijs:

Ik was toevallig bij de familie Metreveli in Februari 1946. Ze verwelkomden me als hun eigen zoon en daarna bezocht ik ze elke vakantie. Sergi Vasiljevitsj [Metreveli] verdient het om genoemd te worden als de Rechtvaardige onder de Volkeren, aangezien ik dankzij hem leef.

Voordat Zigel deze woorden sprak, was het verhaal van hoe de familie Metreveli hun veiligheid opofferde voor het welzijn van anderen, onbekend voor de wereld.

De hoorzitting was op initiatief van Joden om formeel degenen te erkennen die zichzelf hadden opgeofferd om Joden te beschermen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de hoorzitting zouden verhalen worden verteld en mensen zouden de Rechtvaardige onder de Volkeren worden genoemd en benoemd worden tot lid van het Yad Vashem Memorial Museum van Jeruzalem.

Metreveli is de enige Georgiër die deze prestigieuze titel heeft gekregen. 

In 2004 werd hij op basis van bewijsmateriaal van Zigel aan de lijst toegevoegd, samen met 24.811 anderen van over de hele wereld.

Geschiedenis van de Joden van Georgië in een notendop

Bronnen:

  • naar een artikel van Lali Tsertsvadze “Georgian Schindler’s list” van 9 mei 2014 op de site van Agenda.ge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.