Herziend beleid van VS tav nucleair akkoord met Iran heeft verwoestende aanval in Karaj niet voorkomen

Iraans president Hassan Rouhani op visite in de atoomfabriek

De situatie met betrekking tot een nieuwe deal met Iran over zijn nucleaire programma is de afgelopen dagen verslechterd nadat Frankrijk en de Amerikaanse regering van president Joe Biden zeiden dat de tijd om tot een nieuwe overeenkomst te komen bijna op was en nadat Iran weigerde de samenwerking met de Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).

Israël blijft zich ondertussen tegen de deal verzetten, maar heeft zijn beleid ten aanzien van de verlenging van de overeenkomst gewijzigd sinds de nieuwe regering werd geïnstalleerd.

Tijdens een bezoek aan Frankrijk onthulde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vorige week dat de Verenigde Staten nog steeds “ernstige meningsverschillen” hebben met Iran over een terugkeer naar de naleving van de nucleaire deal.

“Er zal een punt komen, ja, waar het heel moeilijk zal zijn om terug te keren naar de normen die zijn vastgelegd in het gezamenlijke alomvattende actieplan (JCPOA is de nucleaire deal van 2015 met Iran)”, vertelde Blinken aan verslaggevers.

Blinken waarschuwde toen dat als Iran “doorgaat met het draaien van steeds geavanceerdere centrifuges” en de verrijking van uranium opvoert, het de “uitbraak” -tijd zal vervroegen waarop het gevaarlijk dicht bij het vermogen om een ​​atoombom te ontwikkelen zal zijn.

Desalniettemin steunden hij en president Joe Biden nog steeds een terugkeer naar het akkoord, aldus de Amerikaanse topdiplomaat. “We hebben er een nationaal belang bij om te proberen het nucleaire probleem terug te plaatsen in de doos waarin het zat met het JCPOA”, zei Blinken.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian voegde eraan toe dat de VS en Frankrijk “verwachten dat de Iraanse autoriteiten de definitieve beslissingen nemen – ongetwijfeld moeilijke – waardoor de onderhandelingen kunnen worden afgerond.”

Iran lijkt echter de waarschuwingen van Blinken en Yves Le Drian in de wind te slaan en kondigde zondag uitdagend aan dat het niet langer zou samenwerken met het IAEA en geen beelden meer zou overhandigen van zijn nucleaire sites.

Door de Iraanse staat gecontroleerde media meldden dat Mohammad Bagher Qalibaf, voorzitter van het Iraanse parlement, had verklaard dat de “overeenkomst (met de IAEA) van 2015 is verlopen… zal in het bezit van Iran blijven.”

Afgelopen vrijdag maakte het IAEA bekend dat het geen antwoord van Teheran heeft ontvangen over de verlenging van de overeenkomst met de nucleaire waakhond van de VN, die donderdag dezelfde week afliep.

Het gedrag van Iran is in tegenspraak met eerdere verklaringen van de vertrekkende Iraanse president Rouhani, die twee weken geleden voorspelde dat er voor het einde van zijn ambtstermijn een akkoord met de VS zou worden bereikt.

Rouhani legde zijn verklaring echter af voordat de Iraanse presidentsverkiezingen plaatsvonden, en eindigde in een overwinning voor extremist Ibrahim Raisi. Irans harde aanpak van de IAEA-inspecties zou iets te maken kunnen hebben met de verkiezing van Raisi, waaruit opnieuw bleek dat de Islamitische Republiek wordt geregeerd door islamisten.

Israël heeft van zijn kant ook zijn beleid gewijzigd ten aanzien van een terugkeer van de VS naar het JCPOA en is afgeweken van de manier waarop voormalig premier Benyamin Netanyahu de VS behandelde met betrekking tot een terugkeer naar de deal door de regering-Biden.

Terwijl Netanyahu weigerde de inhoud van een herziene nucleaire deal met de Amerikaanse regering te bespreken, besloot de huidige Israëlische regering onder leiding van premier Naftali Bennett en plaatsvervangend premier Yair Lapid, die ook minister van Buitenlandse Zaken is, Israëlische experts naar Washington te sturen om de opkomende nieuwe overeenkomst met de Iraniërs.

Lapid was het bovendien met Blinken eens dat ze elkaar “niet zullen verrassen” als het gaat om het nucleaire programma van Iran, een beleid dat fel werd tegengewerkt door Netanyahu, die zei dat Lapid’s “ongelooflijke toewijding” het hart van Israëls nationale veiligheid zou schaden.

Bennett zei later naar verluidt dat hij een beleid zou voeren om geen daglicht te creëren tussen zijn regering en de regering-Biden over Iran en de nucleaire deal, volgens een bron in het kantoor van de premier.

Netanyahu reageerde hierop door te stellen dat de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin een soortgelijk verzoek aan hem had gedaan over het “geen verrassingen”-beleid, maar dat hij het idee had afgewezen.

Bennetts opmerkingen lijken in tegenspraak met wat hij zei tijdens de eerste dagen van zijn ambtstermijn als premier van Israël. “Terugkeren naar de Iran-deal is een fout die opnieuw legitimiteit zal geven aan een van de meest gewelddadige, donkerste regimes ter wereld”, zei Bennett vóór zijn beëdiging als nieuwe premier van Israël.

Later voegde hij eraan toe dat de wereld “zaken doet met massamoordenaars”, een verwijzing naar het feit dat Raisi in de jaren tachtig van de vorige eeuw verantwoordelijk was voor de executie van minstens 5.000 Iraniërs.

Het kan echter zijn dat Bennett probeert de betrekkingen met de nieuwe Democratische regering in Washington te herstellen, terwijl hij de geheime oorlog tegen de Islamitische Republiek voortzet.

De betrekkingen met de Democratische Partij zijn verzuurd door Netanyahu’s benadering van de Amerikaanse onderhandelingen met Iran over de JCPOA en Lapid wil vooral het tweeledige beleid van de Israëlische regering herstellen.

Ondertussen meldden Iraanse bronnen vorige week woensdag dat een nucleaire faciliteit in de stad Karaj het doelwit was van een quadcopter-achtige drone.

Aangezien de quadcopter een korte afstand heeft, moet de aanval vanaf Iraanse bodem zijn uitgevoerd en door Mossad-agenten kunnen zijn uitgevoerd, vermoedden Israëlische waarnemers.

Dit gebeurde ook in november vorig jaar toen de moord op Mohsen Fakhrizadeh, de grondlegger en hoofd van het Iraanse nucleaire programma, werd toegeschreven aan de Mossad.

De fabriek in Karaj produceert de nieuwe generatie van Irans uraniumhexafluoride-verrijkingscentrifuges en is volgens de Iraniërs nu zwaar beschadigd.

De aanval, indien uitgevoerd namens de Mossad, had Bennetts eerste boodschap aan het nieuwe Iraanse regime kunnen zijn, waaruit blijkt dat Israël inderdaad zal doorgaan met het uitvoeren van aanvallen die het Iraanse kernwapenprogramma saboteren.

“Israël zal niet toestaan ​​dat Iran kernwapens krijgt. Israël is geen partij bij de (nucleaire) deal en zal totale vrijheid van handelen behouden’, zei Bennett enkele uren voordat hij de nieuwe premier van Israël werd.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yochanan Visser “Revised policy toward Iran nuclear deal didn’t prevent new devastating strike” van 27 juni 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.