Hamas eist opheffing van ‘beleg’ en rehabilitatie van Gaza

Aanhangers van Hamas verzamelen zich tijdens een betoging ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de oprichting van de islamistische beweging, in Gaza op 8 december 2012. Op het podium werd de eerste lange afstandsraket M-75 voorgesteld, in de vorm van een metershoge kartonnen replica

De terroristische organisatie Hamas herhaalde maandag dat het versnellen van het tempo van de wederopbouw van de Gazastrook na de laatste conflictronde en het doorbreken van het “beleg” over de Gazastrook een basisvoorwaarde is voor gesprekken met Israël.

Hamas-woordvoerder Abdel Latif al-Qanoa zei in dit verband dat het niet zou lukken om het touw rond de Gazastrook aan te halen, en benadrukte dat de “bezetting” geen andere keuze heeft dan de belegering van de Gazastrook op te heffen.

Hij voegde eraan toe dat de “bezetting” haar doelen in meer dan 14 jaar van belegering niet had bereikt en niet in staat zou zijn om het beleg voort te zetten na de laatste confrontatieronde.

Ondertussen meldde Reuters maandag dat de wederopbouw van Gaza na de gevechten van vorige maand tussen Israël en Hamas wordt opgehouden door een geschil over het lot van de Israëli’s in het bezit van de terroristische groepering en een gebrek aan duidelijkheid over hoe ze kunnen voorkomen dat ze toegang krijgen tot hulpgelden.

“Het is wederopbouw in ruil voor vooruitgang bij de vermisten”, zei een hoge Israëlische functionaris tegen het persbureau, en weigerde te specificeren wat Israël als “vooruitgang” zou beschouwen.

Ondertussen maakte de woordvoerder van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, Adnan Abu Hasna, woensdag bekend dat volgens schattingen van de UNRWA 1.200 huizen in Gaza zijn verwoest tijdens de Israëlische Operatie Guardian of the Walls.

Hij zei dat UNRWA was begonnen met het verdelen van $ 2.000 aan hulpgeld aan Palestijnen in Gaza, wier huizen in een campagne die de komende dagen zal worden voortgezet. Hasna zei dat de eenmalige betaling bestond uit $ 1500 om zes maanden huur te dekken en $ 500 voor de aankoop van meubels en keukenapparatuur.

In totaal zal UNRWA 2,4 miljoen dollar overmaken aan Gazanen wiens huizen werden verwoest in de 11 dagen van gevechten.

Opmerkelijk: Egypte handhaaft eveneens sinds 2007 een blokkade van de Gazastrook, om dezelfde redenen als Israël: terreur en terroristen buiten de deur houden. Echter, Hamas eist niét van Egypte dat het zijn blokkade zou opheffen:

Blokkade van Egypte van de Gazastrook

Bronnen:

  • naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas demands lifting of ‘siege’ and rehabilitation of Gaza” van 29 juni 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel van Daniel Siryoti “Hamas official says ‘significant progress’ made in ceasefire talks” van 1 juli 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.