Opperrabbijn Josef: Wetenschap en wiskunde zijn onzin, beter studeren in de yeshiva

Een waarheid zoals een andere? “De dinosaurussen leefden 5781 jaar geleden in de tijd van de Aartsvaders en werden door hen ingezet als lastdieren en om het land te bewerken.”

Opperrabbijn Yitzhak Yosef beschreef Israëls programma voor basiscurriculumstudies als “onzin” en zei dat leerlingen in plaats daarvan in de yeshiva’s zouden moeten studeren, waar alleen religieuze studies worden onderwezen.

Yosefs opmerkingen leidden tot kritiek op de sefardische opperrabbijn, die ervan werd beschuldigd de afhankelijkheid van overheidshand-outs en liefdadigheidsdonaties te bevorderen in plaats van zelfredzaamheid te bevorderen.

Er gaat niets boven de heilige Thora, de Thora gaat boven alles“, zei Josef in een recente synagoge-toespraak, voor het eerst gerapporteerd door de Kikar Shabbat-nieuwswebsite. “Als een leerling wordt gevraagd waar je heen wilt, een yeshiva middelbare school [waar religieuze studies worden onderwezen samen met het basiscurriculum] of een heilige yeshiva, er is geen twijfel, een heilige yeshiva, er is geen twijfel,” verklaarde de opperrabbijn.

“Daar leren ze Thora zonder seculiere vakken, zonder het  basiscurriculum, zonder al deze onzin, ze zitten en leren.” Yosef voegde er trots aan toe, ikzelf, heb ik het basiscurriculum geleerd? Heb ik school afgemaakt? Ik heb tot op de dag van vandaag geen afstudeerbewijs, geen middelbare schooldiploma en geen afstudeerbewijs, heb ik iets gemist? Het is onzin, het belangrijkste is onze heilige Thora.”

De grote meerderheid van de ultraorthodoxe jongens volgt het basiscurriculum van wiskunde, Engels, natuurwetenschappen en computerstudies niet op het niveau van de lagere school, en de overgrote meerderheid studeert dit curriculum niet op het niveau van de middelbare school.

Sociaal-economische experts hebben gewaarschuwd dat dit gebrek aan basisonderwijs aan jongens in de ultraorthodoxe sector in combinatie met de hoge bevolkingsgroei in deze gemeenschap betekent dat de economie van Israël in de komende eeuwen in gevaar zal komen met een ontoereikend personeelsbestand voor de 21e eeuw.

De Ne’emanei Torah Va’Avodah (NTA)-organisatie heeft Yosef’s opmerkingen bekritiseerd door te zeggen dat zijn “minachting van de yeshiva middelbare scholen een bewijs is van hoe de opperrabbijn geen voeling heeft met de bredere gemeenschap die hij geacht wordt te dienen.”

De organisatie zei dat Josef zichzelf had veranderd in de rabbijn van een kleine groep mensen “die zichzelf en hun kinderen de mogelijkheid ontzeggen om een ​​opleiding te volgen en een waardig inkomen te verdienen, en [in plaats daarvan] hen afhankelijk te maken van donaties en vriendjespolitiek.”

NTA zei dat de opmerkingen van Josef de noodzaak aantoonden om het systeem voor het kiezen van opperrabbijnen drastisch te veranderen om de politieke invloed te verminderen en de publieke invloed op de manier waarop de posities verkiezingen zijn te vergroten. 

De Waarheid … ahum

Bronnen:

  • naar een artikel van Jeremy Sharon “Chief Rabbi Yosef: Science, math are nonsense, study in yeshiva instead” van 29 juni 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.