Nepnieuws en Jodenhaat in Europa en de media over oorzaken uitdroging van de Dode Zee en controle over Area C

De onlangs uitgezonden aflevering van ABC Australia’s “Foreign Correspondent” programma, getiteld “The Sinking Sea“, presenteert visueel verbluffende beelden die een gevoel van verlies van een belangrijk geografisch kenmerk van het Midden-Oosten landschap overbrengen.

De videodocumentaire van Eric Tlozek, abc’s vertrekkende midden-oostencorrespondent, richt zich op de ondergang van de Dode Zee als gevolg van de verminderde aanvoer van zijn zijrivieren.

Tlozek’s ambtstermijn als correspondent voor het Midden-Oosten van ABC volgde een lange rij ABC-journalisten, waaronder Sophie McNeill, die de anti-Israël-agenda van ABC trouw hebben geduwd; McNeill zal deze maand zelfs de keynote speaker zijn op het jaarlijkse diner van het Australian Palestinian Advocacy Network. Blijkbaar delen Tlozek en McNeill meer dan een vermelding op hun respectievelijke cv’s.

De eerste 13 minuten van “The Sinking Sea” geven ons een blik op de enorme, snelle veranderingen die zijn veroorzaakt door het “opdrogen” van de Dode Zee, door de ogen van geologen die van deze kwestie hun levenswerk hebben gemaakt. Het onderwerp is zwaar en de wetenschappelijke meningen hebben een sterke impact, waardoor Tlozek’s presentatie een fineer van wetenschappelijke objectiviteit krijgt.

Helaas wordt al snel duidelijk dat deze feitelijke inleiding niets meer is dan een truc om nietsvermoedende kijkers te lokken naar wat er na de 13 minuten komt. Tlozek verschuift de focus stroomopwaarts naar de Jordaanvallei, waar de wateren die zich voeden in de Dode Zee illegaal worden omgeleid voor menselijk gebruik.

Tlozeks hele documentaire over de ellende van de Dode Zee wordt dan onthuld als niets meer dan het decor voor een web van bloed libels tegen Israël: De komende 20 minuten of zo worden gebruikt om te impliceren dat de Israëlische “bezetting” en Israëlische “kolonisten” verantwoordelijk zijn voor watertekorten en de catastrofale verschuivingen in het landschap rond de Dode Zee , als gevolg van de onteigening van de “inheemse” Palestijnse bevolking” – ook al wonen de Joden al bijna 4.000 jaar in dat gebied.

Voordat we ingaan op de flagrante onwaarheden die Tlozek in zijn “documentaire” opneemt, is het misschien nog belangrijker om na te denken over wat er niet in zit: de vragen die niet werden beantwoord omdat ze niet werden gesteld.

Een punt dat vreemd genoeg werd verdoezeld en pas op het laatste moment van het stuk werd genoemd, is de allereerste vraag die een journalist had moeten stellen, maar deze journalist deed dat niet, blijkbaar omdat het niet bij zijn politieke agenda paste: Wat veroorzaakte eigenlijk de problemen van de Dode Zee? Wanneer is de neerwaartse spiraal begonnen?

Hoewel Tlozek er nooit direct mee naar buiten komt, worden israëlische “kolonisten” in de Jordaanvallei door gevolgtrekking afgeschilderd als de oorzaak van de dood van de Dode Zee; er wordt helemaal niets vermeld over de bouw van dammen en de omleiding van de wateren van de Jordaan in de jaren 1950 – toen Jordanië nog (illegaal) Judea en Samaria bezette.

Degania Dam

De Degania-dam in het noorden van Israël (die de ontwikkeling van de Israëlische landbouw mogelijk maakte en de levensbron vormde voor de hele Israëlische economie), in combinatie met het massale Jordaanse misbruik van zowel de zijrivieren als de Dode Zee zelf, krijgen geen moment aandacht, vermoedelijk omdat ze niet kunnen worden toegeschreven aan de “kwade” kolonisten na 1967.

Er wordt ook niet vermeld dat Israël in een centrale pijler van het Israëlisch-Jordaanse vredesverdrag dat in 1994 werd ondertekend, ermee instemde Jordanië elk jaar 50 miljoen kubieke meter (1,8×109 cu ft) water te geven – en dat Jordanië 75% van het water uit de Yarmouk-rivier zou ontvangen.

Sindsdien – en ondanks de volledige inflexibiliteit van Jordanië op andere elementen van het verdrag waar compromissen en onderhandelingen in de akkoorden werden geschreven (zoals het verlengen van de huurovereenkomst tot Naharayim en Tzofar) – heeft Jordanië herhaaldelijk om nog grotere watertoewijzingen gevraagd en ontvangen, waardoor de zijrivieren van de Dode Zee verder uitgeput raakten.

Tlozek vergat ook te vermelden dat wanneer de Kinneret (het Meer van Galilea), die vandaag vol is, juist vanwege de Degania-dam, nog een seizoen van hevige regenval geniet, of als het geplande ontziltingsproject Israël-Jordanië tot stand komt, de dam zal worden geopend en het water opnieuw naar de Dode Zee zal stromen, waardoor (ten minste gedeeltelijk) het water- en zoutgehalte wordt hersteld.

Ten slotte zou een eerlijke rapportage van de situatie op zijn minst hebben vermeld dat het water- en zoutgehalte van de Dode Zee in de loop van de geschiedenis is gefluctueerd en dat de huidige situatie deel kan uitmaken van een veel grotere ecosysteemcyclus.

In feite doen zich vergelijkbare milieuverschijnselen voor in veel andere binnenzeeën over de hele wereld, waaronder de Kaspische Zee, het Urmiameer en het Grote Zoutmeer – en geen Enkele Israëlische kolonist heeft daarvoor de schuld gekregen … nog niet.

Laten we nu eens kijken naar wat de “documentaire” in feite als feit heeft presenteren, te beginnen met de zeer verdoemde en specifieke beweringen van en over de inwoners van Kardala. Laten we beginnen op het meest basale, meest toegankelijke niveau – waar elke basisschoolleerling zou beginnen als ze geïnteresseerd waren in informatie: Wikipedia.

De vermelding op Kardala, geschreven door de Palestijnse Autoriteit (PA) in 2017, plaatst de bevolking van dit “dorp” op 200 mensen in 2010; om in slechts tien jaar een bevolking van meer dan 1.000 mensen te hebben bereikt, zoals vermeld in de documentaire, zou ronduit wonderbaarlijk zijn geweest, vooral omdat het aantal structuren op de grond in het dorp min of meer constant is gebleven sinds de Wikipedia-vermelding werd geschreven (ongeveer 24 structuren allemaal verteld – nauwelijks in staat om meer dan duizend inwoners te huisvesten).

De Wikipedia-vermelding stelt ook: “Er zijn geen scholen of gezondheidscentra in het dorp.” Ik herinner u eraan dat dit vanaf 2017 is. De bewering van de dorpelingen, door Tlozek als feit aanvaard, dat de school en de weg die er toegang toe heeft “tientallen jaren oud” zijn, is een regelrechte verzinsel.

Deze waarheden over Kardala – onweerlegbare feiten – worden bevestigd door satellietfoto’s die beschikbaar zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in het verkrijgen ervan, hetzij van de website van de Palestijnse Autoriteit of van de open-source Israëlische overheidskaartsite (govmap.gov.il).

Hieronder staan twee afbeeldingen gedownload van de laatste: een luchtfoto van Kardala, die de school en de weg markeert (vermeld in de documentaire) in 2021 – en precies hetzelfde beeld in 2018, waar er geen school en geen weg is.

Kardala School in 2020.
Hetzelfde gebied in 2018 – geen school en geen weg.

Op dezelfde website heeft u toegang tot historische kaarten van het gebied; een kaart gemaakt door de British Mandatory mapping division in 1935 toont “Khirbet Kardala” – de oude ruïnes in Kardala – zonder enige nederzetting in de buurt.

Het land rond dit pasgeboren dorp is de afgelopen jaren in een verbazingwekkend tempo ontwikkeld voor agrarisch gebruik, en dit is noch toeval, noch het resultaat van de vindingrijkheid en het talent van de lokale boeren: de Palestijnse Autoriteit heeft dit cruciale gebied lang geleden gepland voor overname en heeft enorme middelen gestoken in illegale activiteiten die zijn ontworpen om dezelfde misleidende beweringen van Tlozek in de ABC-documentaire te ondersteunen.

Dit omvat het creëren van een systeem waardoor water illegaal wordt overgeheveld van het Israëlische nationale waternet en wordt naar de velden gestuwd via pijpleidingen voor irrigatie – een praktijk die zo wijdverspreid is dat Joodse gemeenschappen – waar burgers een premie betalen voor hun water – grote problemen hebben met waterdruk die er in feite toe leiden dat ze soms geen water hebben in de zomermaanden als gevolg van ongecontroleerde drukdalingen; refluxbesmetting en verzilting veroorzaakt door de substandaard leidingsystemen die worden gebruikt om water te stelen, en meer.

De Palestijnse Autoriteit gebruikt Europese financiering om elk jaar meer en grotere stukken Israëlisch staatsland te cultiveren, een bekende exploitatie van de maas in de Ottomaanse landwet (nog steeds van kracht in deze gebieden) die rechten verleent aan iedereen die land voor landbouwdoeleinden gebruikt voor een periode van meerdere jaren, ongeacht of ze het bezitten of niet.

Dit belicht enkele van de aanvullende vragen die niet door Tlozek werden behandeld: Terwijl de man die namens de inwoners van Kardala spreekt plechtig uitlegt dat de Israëli’s slechts een derde van het water leveren dat daadwerkelijk nodig is om de bevolking en landbouwprojecten van het dorp te ondersteunen, zou de vraag moeten zijn, hoe werd deze watertoewijzing bepaald , en hoe worden de werkelijke waterbehoeften van deze populatie bepaald? Met andere woorden, hoeveel water heeft elke Palestijn in deze regio nodig en over hoeveel mensen krijgen het?

De strijd om Area C

Daarin ligt de rub — of een aantal wrijven, zou je kunnen zeggen: Het geval van Kardala is illustratief voor enkele van de meest verborgen elementen van wat bekend is geworden als “de strijd om Gebied C“, het gedeelte van Judea en Samaria dat onder volledige Israëlische jurisdictie is geplaatst onder de Oslo-akkoorden.

De Palestijnse Autoriteit investeert enorme middelen in het verplaatsen van mensen naar gebied C – mensen die eigenlijk inwoners zijn van gebieden A en B, het deel van Judea en Samaria dat door de Oslo-akkoorden onder de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit is geplaatst.

PA-premier Mohammad Shtayyeh kondigde speciale subsidies en belastingprikkels aan voor elke PA-inwoner die bereid is te verhuizen naar “gemeenschappen” in Area C Jordan Valley, en nog grotere stimulansen voor landbouwwerk. De PA investeert onnoemelijk veel miljoenen euro’s aan door de Europese belastingbetaler gefinancierde “humanitaire hulp” om massale, niet-duurzame landbouwprojecten te starten in woestijngebieden onder Israëlische jurisdictie om fysiek de controle te krijgen over steeds groter wordende delen van het grondgebied.

Het gaat enorm ver om “bevolkingsstatistieken” op te schrijven – waardoor mensen die in het buitenland zijn geboren en nog nooit een voet in het Midden-Oosten hebben gezet, zich kunnen registreren als inwoners van Area C, er niet in slagen overleden personen van de rollen te verwijderen en mensen die in gebied A of B wonen dubbel te tellen.

Een andere goed gedocumenteerde praktijk is het gerrymanderen van de grenslijnen van bestaande gemeenschappen in gebieden A en B om verbinding te maken met illegale structuren die het in gebied C bouwt – en vervolgens het hele complex te “herdefiniëren” als gebied C, om steeds stijgende bevolkingscijfers te maken.

Dit lijkt het geval te zijn met het dorp Kardala, gelegen in gebied C, maar verbonden met het oudere dorp Bardala in gebied B. Op deze manier worden alle inwoners van beide “dorpen” – eigenlijk één dorp onder jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit en een aangrenzende cluster van 24 structuren die zijn ontstaan op land onder Israëlische jurisdictie – nu geteld als inwoners van Area C.

Alles bij elkaar genomen hebben Kardala en Bardala al dan niet meer dan 1.000 inwoners – maar door de gegevens voor de twee samen te vloeien, is de Palestijnse Autoriteit erin geslaagd om de inwoners van een dorp volledig onder haar eigen jurisdictie te brandmerken als onderdeel van de (fictieve) ontluikende bevolking van Palestijnen die in Area C wonen, en ze om te zetten in de verantwoordelijkheid van de Israëlische regering.

In wezen is dit een shell-spel dat wordt gespeeld met mensen, dezelfde mensen die op een minuut onder pa-jurisdictie vallen, maar met een tik op de vingers, de knipoog van een oog, een beetje creativiteit en een coöperatieve “journalist”, plotseling bewoners worden van een “historisch” Area C-dorp van duizend inwoners die worden gedood door watertekort, beleden door de handen van een wreed bezettingsregime en de verkrachtende kolonisten die hun bevel.

Dit is op zijn best onzin, mendacious onwaarheid grenzend aan bloedsmaad in het slechtste geval.

De toewijzing van water aan Palestijnse inwoners onder Israëlische jurisdictie werd bepaald in het kader van de Oslo-akkoorden op basis van de bevolkingsomvang. Simpel gezegd, er zou geen watercrisis zijn als Europa en de PA geen grootschalige migratie van mensen naar gebied C voor politieke doeleinden zouden hebben georkestreerd.

Een andere vraag die een eerlijke journalist zou kunnen hebben gesteld, is: welke opties zijn er om deze crisis te verlichten? Israël levert alleen al in Judea en Samaria (de “Westelijke Jordaanoever”) ongeveer 70 miljoen kubieke meter (MCM) per jaar water aan de Palestijnse Autoriteit, met exclusief de Gazastrook, hoewel de waterovereenkomst die in het kader van Oslo is ondertekend, een veel kleinere hoeveelheid van slechts 23,6 MCM/jaar toewijst (alleen al voor de “Westelijke Jordaanoever”).

Als de PA dat wenst, kunnen de inwoners van het “dorp” Kardala gemakkelijk in Bardala wonen en genieten van voldoende watervoorziening. Evenzo zou aan de huisvestingsbehoeften van alle Palestijnen die momenteel in illegale structuren op Israëlisch staatsgrond in Area C wonen, gemakkelijk kunnen worden voldaan als de PA haar middelen investeert in ontwikkeling en bouw in de gebieden onder haar jurisdictie, de gebieden A en B, waar geen dreiging bestaat van sloop, confiscatie van apparatuur of materialen en geen Israëlische vergunningen nodig heeft.

Een recente studie naar de beschikbaarheid en het gebruik van landvoorraden in Judea en Samaria, gepubliceerd door Regavim, wees uit dat meer dan 60% van de landvoorraden onder de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit beschikbaar blijven.

In plaats van haar middelen te gebruiken om het leven van haar bevolking te verbeteren, kiest de PA er in plaats daarvan voor om al haar middelen om te leiden naar illegale, politiek gemotiveerde projecten die zijn ontworpen om de controle over zoveel mogelijk land weg te krijgen van de Israëlische jurisdictie.

Agendagedreven journalistiek is geen journalistiek. Het is propaganda en kan niet tegen het daglicht van de feiten. Laat de consument van propaganda — en zijn slachtoffers — oppassen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Naomi Linder Kahn “Something is Sinking, and It’s Not Just the Dead Sea – Fake News and Jew-Hate in Europe and the Media” van 29 juni 2021 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Nepnieuws en Jodenhaat in Europa en de media over oorzaken uitdroging van de Dode Zee en controle over Area C

 1. Nepnieuws & Jodenhaat in Europa zorgen ervoor dat……….

  Je kan een duivel nu eenmaal niet in een engel veranderen en de Europeese geschiedenis leert ons dat de beschaving van Europeanen niets anders is dan het constant verbergen van de eeuwenlange eigen misdaden tegen mensheid & menselijkheid.

  Het zovéélste artikel hierover te schrijven, het zovéélste onderzoek te starten met de zovéélste conclusie over iets wat we allang weten, dat Jodenhaat van dit soort moordzuchtige individuen ingebakken zit in hun DNA en dus niets gaat veranderen.

  Iedere eeuw hebben ze in Europa een nieuwe haatcampagne tegen Joden nodig…….van Inquisitie tot Holocaust met alles ertussen in.

  Duivels hebben namelijk bloed nodig om te overleven.

  Het énige wat ze verder nodig hebben is een excuus (ditmaal is het palestinisme) & fake news om hun eigen misdaden te legitimeren want met de waarheid zitten ze zelf binnen de kortste keren in het beklaagde bankje der moraal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.