Antisemitische incidenten in Duitsland: oude Jodenhaat vindt nieuwe wegen

Volgens een uitgebreid jaarverslag dat maandag werd vrijgegeven, zag Duitsland in 2020 een toename van antisemitische handelingen als gevolg van incidenten in verband met het coronavirus en gevallen van beledigend gedrag bij demonstraties tegen maatregelen om de pandemie onder controle te houden.

Antisemitische incidenten gedocumenteerd door de Recherche-& Informationsstelle Antisemitismus (RIAS) bedroegen vorig jaar 1.909 – een stijging van 450 handelingen vergeleken met 2019, aldus het 2020-rapport van de vereniging. Dat kwam neer op gemiddeld 159 antisemitische incidenten per maand, of meer dan vijf incidenten per dag.

“Het gevaar voor Joden komt van vele kanten: samenzweringsmilieu tijdens de COVID-19-pandemie, anti-Israëlische activisten tijdens escalaties in het Israëlisch-Palestijnse conflict, plus de constante dreiging van rechts-extremisme”, zegt Benjamin Steinitz, uitvoerend directeur van RIAS . 

“Antisemitisme is nog steeds veelzijdig in Duitsland en het openlijk uiten van deze haat wordt steeds meer genormaliseerd. Het maakt niet uit in welke vorm het resoluut moet worden verbannen en afgewezen.”

Uit een analyse van gedocumenteerde incidenten bleek dat er in 2020 minder fysieke aanvallen en bedreigingen waren, mede door de beperkingen die de pandemie oplegde. Maar een aantal activisten gebruikte de crisis als een kans om zich op antisemitische wijze uit te drukken – vooral uitgesproken in de protesten tegen anti-COVID-maatregelen, waarbij een kwart van alle gedocumenteerde incidenten direct verband hield met de pandemie. 

284 gevallen betroffen antisemitische inhoud die verscheen tijdens demonstraties tegen COVID-19-maatregelen in toespraken, op borden of op kleding. Een groot aantal bijeenkomsten in heel Duitsland hadden betrekking op antisemitische samenzweringsmythen en het bagatelliseren van de Shoah.

Geografische vergelijking: drie van de vier regionale meldpunten die deelnamen aan de landelijke documentatie registreerden meer antisemitische incidenten dan het jaar ervoor: 30% meer in Beieren, 13% in Berlijn, 3% in Brandenburg. Alleen Sleeswijk-Holstein zag een lichte daling van 5%. Voor het eerst publiceerde RIAS ook cijfers voor de rest van Duitsland, waar 472 antisemitische incidenten werden geregistreerd.

Een derde van alle geregistreerde antisemitische incidenten in het hele land, of 644, vond online plaats. Hiervan werden 550 incidenten gemeld in Berlijn.

“Beledigingen op school of tijdens sportevenementen, haatberichten op internet, brandstichtingen in synagogen – dit maakt ook deel uit van de realiteit van het leven van Joodse mensen 1700 jaar na de eerste vermelding van Joodse gemeenschappen in wat nu de Bondsrepubliek Duitsland is. ”, aldus Abraham Lehrer, vice-president van de Centrale Raad van Joden in Duitsland. 

“Helaas is dit ook niets nieuws voor de naoorlogse geschiedenis van dit land. Maar terwijl we vijandigheid van alle kanten ervaren, merken we een luide stilte op vanuit het midden van de samenleving, vooral over Israëlgerelateerd antisemitisme.”

Het rapport vond een lager aandeel van Israël-gerelateerd antisemitisme in 2020, hoewel het wees op de recente openlijk antisemitische demonstraties in de straten van Duitsland – evenals de aanvallen op en bedreigingen tegen Joodse individuen en instellingen in mei 2021 – suggereerde dat een tendens niet waarschijnlijk is. om zich dit jaar te herhalen.

“De massale mobilisatie van antisemitisme uit verschillende sociale en politieke milieus vormt een toenemend gevaar. Daarin ligt de gevaarlijke dynamiek van antisemitisme. Zoals het rapport laat zien, werd het groeiende antisemitisme vanuit het extreemrechtse milieu vergezeld door antisemitische samenzweringsmobilisatie in de context van de pandemie”, zegt Kim Robin Stoller, directeur van het International Institute for Education and Research on Antisemitism (IIBSA). 

“Dit jaar tonen de talrijke antisemitische incidenten in de context van de oorlog door de terroristische organisatie Hamas het antisemitische mobilisatievermogen van Arabische, Turkse en Palestijnse nationalistische en islamitische krachten.”

RIAS is in oktober 2018 opgericht om te zorgen voor uniforme registratie en documentatie van antisemitische incidenten door maatschappelijke organisaties in het hele land.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “‘Hostility from All Directions’: National Report Confirms Rise in German Antisemitism Fueled by Pandemic” van 28 juni 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.