Misplaatst eergevoel: het échte obstakel dat vrede met Israël in de weg staat

Een Arabische jihadist wordt gevangen genomen door een Israëlische soldaat tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967. Een grotere schande dan gearresteerd worden door een Jood, bestond er niet voor Arabieren. De eer was geschonden en moest gewroken worden …

Als anti-Israëlische activisten proberen om Sheikh Jarrah weer op de voorgrond van de aandacht van de wereld te brengen, rijst een simpele vraag.

Volgens Israëlische juridische uitspraken, als de bewoners van de huizen die in het nieuws zijn gewoon huur zouden betalen aan de Joodse eigenaren, kunnen ze nooit worden uitgezet.

Als mensen zich echt zorgen maken over drie gezinnen die misschien dakloos worden, waarom betaalt niemand dan gewoon de huur?

De reden: eer. Door huur te betalen, zou het toegeven dat Joden eigenaar zijn van de huizen, wat keer op keer is bewezen gedurende vier decennia van juridische uitspraken.

Maar de mensen die besluiten de huur niet te betalen, blijken niet de bewoners te zijn. Volgens een artikel in de Joodse pers is de hele zaak overgenomen door de PLO en zij zijn degenen die beslissen wat het beste is voor de bewoners – dat wil zeggen, geen compromis, geen deals accepteren, geen huur betalen.

Een onwennig gezicht: een Joodse politieman te paard in de jaren ‘1930. Tot aan het einde van het Ottomaans Rijk in 1917 (4 eeuwen Turkse bezetting van Israël) mochten Joden hooguit op een ezel rijden. Joden mochten namelijk niet uittorenen boven niet-Joden [beeldbron: Wiki]

Voor de PLO is het eervoller voor de bewoners om dakloos te zijn dan om toe te geven dat Joden eigenaar zijn van de huizen. Natuurlijk hoeven Palestijnse leiders niet de prijs te betalen voor het nemen van een dergelijke beslissing. Ze dwingen de ongelukkige inwoners om zich te houden aan het Hoger Principe van Palestijnse Eer: Offer jezelf op voor onze principes.

Dit is een patroon. 

Als u erop wijst dat Israël veel vredesovereenkomsten heeft aangeboden die door Palestijnse leiders zijn afgewezen, zeggen de apologeten voor de Palestijnen dat “de aanbiedingen niet goed genoeg waren”. Wat betekent dat? Betekent dit dat eeuwigdurende staatloosheid beter is dan een staat die niet aan de eisen voldoet? 

Zoals altijd dwingen de leiders – wiens leven niet wordt beïnvloed door het ontbreken van een staat – de mensen om vast te houden aan hun valse eergevoel, ten nadele van de mensen. Palestijnen wordt verteld niet te kopen van Israëlische markten – vanwege ‘eer’. 

In plaats van gestolen Israëlische auto’s terug te geven aan Israël, worden ze verpletterd – vanwege ‘eer’. Het is niet de bedoeling dat Joden op de Tempelberg lopen en bidden – omdat dat in strijd is met ‘eer’. Internationale incidenten worden bedreigd als Joden met vlaggen rond hun hoofdstad marcheren – want dat is een belediging van ‘eer’. 

Weet je wat echt eervol is? Vrede! Een vrede waar Palestijnen hun families in waardigheid kunnen grootbrengen. Een vrede waar ze autonomie hebben. Een vrede waarin ze samenwerken met hun Joodse buren, in plaats van te doen alsof de Joden niet thuishoren in het land dat 1500 jaar voordat er Arabieren regeerden, Joods was.

Het misplaatste eergevoel is het grootste obstakel voor vrede in het Midden-Oosten. Het is duidelijk dat deze eer misplaatst is omdat we zien dat de VAE en Bahrein en Marokko niet in een afgrond van schaamte zijn gezonken na het normaliseren van de betrekkingen met Israël. 

Integendeel, er wordt van hen verwacht dat ze enorme voordelen halen uit vrede – wat is het meest eervolle wat mogelijk is? Palestijnse leiders kunnen dat niet doorgronden. Zolang ze zich vastklampen aan hun valse eer, zullen ze in een staat van schaamte blijven. 

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Misplaced honor: The real obstacle to peace” van 7 juni 2021 op de site van Elder of Ziyon

2 gedachtes over “Misplaatst eergevoel: het échte obstakel dat vrede met Israël in de weg staat

  1. Wel ja, dat eergevoel onder moslims, meer bepaald bij mannelijke moslims, is imho gebaseerd op een misplaatst superioriteitsgevoel geïnspireerd door religie, traditie en opvoeding.

    “Eer is een van de dingen die de islam bewaakte, bescherming verleende en in de juiste positie plaatste die bescherming en verheerlijking verdient, omdat eer een van de vijf noodzakelijke dingen is in het leven van een persoon. Deze behoeften zijn: religie, geest, ziel, geld en eer,” volgens Alukah.

    Van die vijf is er slechts één tastbaar: geld en daar is het in werkelijkheid ook om te doen. Al het andere is bedrog en misleiding. Met geld koop je macht, macht over anderen die je anders nooit zou kunnen verwerven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.