Amerikaanse oorlogstrommels roffelen: VS vallen Iraanse doelen aan in Irak en Syrië

Irak’s Popular Mobilization Forces (al-hashd al-sha’abi, of PMF), een sjiitische organisatie die zowat 50 paramilitaire groepen overkoepelt

Het Amerikaanse leger sloeg toe op verschillende faciliteiten die worden gebruikt door door Iran gesteunde milities, waaronder Kata’ib Hezbollah, het Irakese broertje van de Libanese Hezbollah terreurgroep, en de gelieerde groep in Irak Kata’ib Sayyid al-Shuhada.

Beide terreurorganisaties vechten in Syrië aan de zijde van de Syrische president Bashar Al Assad en worden gefinancierd en bewapend door Iran. 

De verrassende stap die werd ondernomen terwijl Amerika bezig is met onderhandelingen met Iran over het opnieuw aangaan van het nucleaire akkoord van 2015 kan de trigger blijken te zijn die alle hoop op het beëindigen van de onderhandelingen vernietigt.

Perssecretaris van het Pentagon, John Kirby, wees erop dat de faciliteiten werden gebruikt om onbemande drone-aanvallen uit te voeren op Amerikaanse troepen.

“De Verenigde Staten hebben de nodige, passende en weloverwogen maatregelen genomen om het risico op escalatie te beperken, maar ook om een ​​duidelijke en ondubbelzinnige afschrikkende boodschap te sturen”, zei Kirby.

De Popular Mobilization Forces (PMF) zijn een door Irak gesanctioneerde overkoepelende groep van sjiitische milities die toevallig ook door Iran worden gesteund. Jarenlang werden ze door Iran gebruikt om Irak te controleren en te beïnvloeden, wat een ravage aanrichtte voor de Amerikaanse troepen die in het land waren gestationeerd.

“Wij … zullen het bloed van onze rechtvaardige martelaren wreken tegen de daders van deze gruwelijke misdaad en met Gods hulp zullen we de vijand de bitterheid van wraak laten proeven”, zei de sjiitische militie in reactie op de Amerikaanse aanval.

Terwijl het Amerikaanse leger reageerde op een hele reeks onbemande aanvallen op zijn troepen daar, terwijl de onderhandelingen tussen de westerse mogendheden en Iran over het nucleaire programma van laatstgenoemde nog steeds het einde bereiken, zijn de aanvallen verrassend. 

Een mogelijkheid is dat met de nieuwe harde lijn en internationale oorlogsmisdadiger Ebrahim Raisi die het Iraanse presidentschap wint, de berekening achter de strategie van de Biden-regering mogelijk is veranderd.

De regering-Biden kan het toneel vormen voor de nucleaire besprekingen die vanzelf instorten. De enige vraag is – als ze dat doen – wat is het plan voor de dag erna?

Video: VS voert luchtaanvallen uit in Irak en Syrië, gericht op door Iran gesteunde milities

Bronnen:

  • naar een artikel van Micha Gefen “War drums: US attacks Iranian targets in Iraq and Syria” van 28 juni 2021 op de site van Israel Unwired
  • naar een artikel van Phil Stewart “U.S. warplanes strike Iran-backed militia in Iraq, Syria” van 27 juni 2021 op de site van Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.