Israël laat opnieuw levering van brandstof toe aan elektriciteitscentrale in Gaza

Israël zal vanaf vandaag maandag de overdracht van brandstof naar de energiecentrale in de Gazastrook toestaan ​​via de Kerem Shalom-oversteekplaats. Dit is een voortzetting van de overdracht van brandstoffen aan de particuliere sector, die begon na de afronding van Operatie Guardian of the Walls.

Sinds 2018 pompt Qatar geld in Gaza om brandstofsubsidies, salarissen voor personeel van Hamas en stipendia voor arme gezinnen te financieren.

Maar het 11-daagse militaire conflict vorige maand tussen Israël en Hamas veranderde de zaken, en Israël heeft sindsdien niet ingestemd met het toelaten van Qatarese subsidies in de enclave. De terugkeer van de door Qatari gefinancierde brandstof zal de eerste Qatari-subsidie ​​zijn die Gaza binnenkomt sinds de escalatie van mei.

Het besluit is genomen na een evaluatie van de situatie en met goedkeuring van het politieke echelon, en is afhankelijk van het voortzetten van de handhaving van de veiligheidsstabiliteit. Israël heeft een volledige hervatting van de status-quo ante geconditioneerd – inclusief het toestaan ​​van Qatarees geld in de Strook – over voortgang in een uitwisseling van gevangenen tussen Jeruzalem en Hamas.

Afgelopen donderdag is besloten om het visgebied in de Gazastrook uit te breiden van zes naar negen zeemijl:

Daarnaast werd besloten een vergunning af te geven voor de invoer van grondstoffen voor essentiële civiele fabrieken vanuit Israël naar de Gazastrook via de Kerem Shalom-oversteekplaats.

Minister van Defensie Benny Gantz sprak donderdag tijdens een ceremonie ter afsluiting van een pilotencursus van de Israëlische luchtmacht en zei:

De campagne van Operatie Guardian of the Walls is beëindigd, maar de Hamas-organisatie in Gaza moet dit internaliseren – we zijn vastbesloten. Gaza wil rehabilitatie en economische ontwikkeling, de tijd is gekomen dat er ter plaatse stappen worden ondernomen om de vrede te handhaven, de bewapening te stoppen en de jongens naar huis te brengen.

En Gantz benadrukte:

We zijn ook voorbereid op het uitbreiden van stappen om de realiteit te veranderen in het voordeel van de bevolking van Gaza, maar we zullen geen enkele vorm van terrorisme tolereren, en we zullen het vasthouden van onze zonen in gevangenschap niet accepteren, in flagrante schending van het internationaal recht.

Vier Israëliërs worden tot op heden gegijzeld door Hamas in de Strook, met name de twee gesneuvelde soldaten, Hadar Goldin en Oron Shaul, en twee Israëlische burgers, Avera Mengistu en Hisham A-Sayed, waarvan wordt verondersteld dat zij na meer dan zes jaar nog steeds in leven zijn

Bronnen:

  • naar een artikel van Kobi Finkler “Israel to allow transfer of fuel to Gaza power plant” van 28 juni 2021 op de site va Arutz Sheva
  • naar een artikelIsrael to begin allowing Qatar-funded fuel into Gaza” van 27 juni 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël laat opnieuw levering van brandstof toe aan elektriciteitscentrale in Gaza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.