Israël houdt nog steeds het wereldrecord meeste passagiers in een vliegtuig: 1088 tijdens Operatie Solomon

Dertig jaar geleden: Operatie Salomon van 24-25 mei 1991

Gedurende een periode van 36 uur in de laatste week van mei 1991 vlogen meer dan 14.000 Ethiopische Joden naar Israël, van wie er zo’n 1100 met één enkel vliegtuig arriveerden!

Die vlucht heeft in feite nog steeds het Guinness World Record voor het grootste aantal passagiers dat ooit door een commercieel vliegtuig is vervoerd, hoewel het exacte aantal drie decennia na de gedurfde missie die bekend staat als “Operatie Solomon” nog steeds wordt betwist.

Toen de immigranten het vliegtuig instapten, werden ze geteld. Officieel papierwerk ging naar de relevante autoriteiten en diende als basis voor het officiële record van 1.088 passagiers.

Op een conferentie georganiseerd door het Ben Zvi Instituut ter herdenking van 30 jaar sinds Operatie Solomon, herinnerde de piloot van het vliegtuig, kapitein Arieh Oz, zich de historische dag.

Na de landing in Israël vroeg Rafi Har-Lev, de CEO van El Al, aan kapitein Oz: “Hoeveel passagiers heeft u meegebracht?” Bij het horen van de telling riep Har-Lev uit: “Dat is een wereldrecord”, en vroeg om een ​​hertelling om er zeker van te zijn.

De nieuwe telling? 1.122. Kapitein Oz realiseerde zich al snel de reden voor de nogal aanzienlijke discrepantie. Een aantal moeders had hun kinderen onder hun jurken verstopt toen ze aan boord van het vliegtuig gingen, niet helemaal zeker waar ze heen gingen, noch wie ze precies meenam.

Veel van de passagiers, vluchtelingen uit de door oorlog verscheurde regio Gondar, hadden nog nooit een vliegtuig gezien, laat staan ​​veel van de andere reflecties van de moderne samenleving waaraan ze plotseling werden blootgesteld.

Kapitein Arieh Oz

Hun bezorgdheid was gezien de omstandigheden meer dan terecht. Kapitein Oz kon het zeker vertellen. Decennia eerder had een Nederlandse familie hem drie jaar lang op zolder verstopt, waardoor hij en zijn zus niet werden vermoord tijdens de Holocaust.

Toen hij zich voorbereidde om na de oorlog naar het Land van Israël te gaan, werd het kind gevraagd wat hij daar zou doen:

“Wil je een herder zijn? Een kameelherder?”

Arieh (geboren Harry Klausner) antwoordde: “Ik zal piloot worden!”

Tientallen jaren lang deed Arieh Oz precies dat, door Israël en het Joodse volk te dienen op manieren die zijn jeugd niet had kunnen bedenken, inclusief deelname aan de beroemde missie om de gijzelaars in Entebbe te bevrijden.

Oz was al lang gestopt met actieve dienst bij de Israëlische luchtmacht en was al senior staf bij El Al toen hij werd geroepen om deel te nemen aan Operatie Solomon, met de eerste Jumbo 747 die ooit op de luchthaven van Addis Abeba landde. 

Volgens Oz, die in de jaren zestig ook tijd in Ethiopië had doorgebracht om piloten te trainen, zouden drie Jumbo’s als onderdeel van de operatie in de hoofdstad van Ethiopië landen. Nadat er twee binnen kwamen, klaagden de lokale autoriteiten dat het gewicht van het enorme vliegtuig de landingsbaan had beschadigd en dat de derde Jumbo niet mocht landen.

Deze tegenslag, evenals een technisch probleem met een ander vliegtuig, betekende dat het plan moest worden gewijzigd. Er moesten meer passagiers mee op de vlucht van Captain Oz.

Kapitein Oz verwelkomde hen natuurlijk aan boord en gaf later gehoor aan het verzoek van de passagiers om hen te informeren wanneer het vliegtuig over Jeruzalem vloog.

Op een bepaald moment tijdens de vlucht, nadat ze zich realiseerden dat het Israëlische team aardig en zorgzaam was, lieten de moeders die hun kinderen hadden verstopt op weg naar het vliegtuig hen ontsnappen.

Toen de vlucht uiteindelijk in Israël landde – na over Jeruzalem te zijn gevlogen – waren er zo’n drie dozijn “nieuwe passagiers”, herinnerde kapitein Oz zich.

Hoewel het hogere aantal van 1122 wordt genoteerd door Guinness World Records, blijft het lagere aantal het officiële cijfer, zoals op de vluchtdocumenten stond.

Maandenlang geheim gehouden, zou Operatie Solomon niet mogelijk zijn geweest zonder de onvermoeibare inspanningen van de wereldwijde Joodse gemeenschap en supporters wereldwijd; de talloze Israëli’s die deelnamen aan alle aspecten van de missie, van planning tot uitvoering; en natuurlijk de immigranten zelf, die naar Zion verlangden en alles achterlieten om hun dromen te verwezenlijken.

Ongeacht of het werkelijke aantal passagiers op die 747 1088 of 1122 was (of iets daar tussenin), Operatie Solomon blijft een opzwepend voorbeeld van wat kan worden bereikt als solidariteit samengaat met vastberadenheid en opoffering.

Video: Operatie Solomon om 14.325 Ethiopische Joden te redden

Bronnen:

  • naar een artikel van Zack Rothbart “Israel’s Astounding (and Imprecise) World Record; The unbelievable story of how 1,088 (or was it 1,122?) people flew aboard a single airplane as part of 1991’s Operation Solomon” van 24 mei 2021 op de site van The Librarians

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.