Prachtige archeologische vondst van 3250 jaar oud: Volgens de Hettieten was er een ‘onderwereld’ onder de aarde

Reliëf met de twaalf goden van de onderwereld bij de Yazılıkaya Tempel van de Rots [beeldbron: Klaus-Peter Simon/J-Post]

Archeologische opgravingen in de Yazılıkaya-rotstempel in Turkije, die bijna 200 jaar geleden begon, onthulden een oude kalender en een kaart van de kosmos die interessant bewijs presenteren.

Yazılıkaya, Eskişehir, ook wel Midas-stad genoemd, is een dorp met Frygische ruïnes. Yazılıkaya was een heiligdom van Hattusa, de hoofdstad van het Hettitische Rijk, tegenwoordig in de provincie Çorum, Turkije. Rotsreliëfs zijn een prominent aspect van de Hettitische kunst en worden over het algemeen als de belangrijkste groep beschouwd.

Dit was een heilige plaats voor de Hettieten, gelegen op loopafstand van de poorten van de stad Hattusa. Het had twee hoofdkamers gevormd in een groep rotspartijen. De toegang tot de kamers zonder dak werd gecontroleerd door een poort en bouwconstructies die er recht voor werden gebouwd, maar alleen de fundamenten van die constructies zijn vandaag bewaard gebleven.

Het Hettitisch Koninkrijk, dat op zijn hoogtepunt centraal Anatolië, noordwestelijk Syrië tot aan Ugarit en Mesopotamië tot aan Babylon omvatte, bestond tussen ongeveer 1700 en 1200 v.Chr. 

De schilderingen in het vreemde steensnijwerk, die waarschijnlijk ongeveer 3.250 jaar geleden zijn gemaakt, bevatten details van een “onderwereld” die onder de aarde zit. Bekijk een uitleg van Luwian Studies University die het onderwerp onderzocht:

Kosmische symboliek bij Hettitische Openluchttempel Yazilkaya

Hettieten in de Bijbel

De Hettieten hebben grote invloed gehad  in het hele Midden – Oosten.  Je kunt hier duidelijk zien dat Israel ingeklemd lag tussen de rijken Egypte, Syrie, het Hettietische rijk en naar het oosten het Assyrische en Babylonische rijk.

De Hettieten worden vaak in de Bijbel genoemd. We vernemen van hen bijvoorbeeld bij de begrafenis van Sara. Het is Abraham die van de Hettieten een stuk grond koopt om Sara te begraven. De Grot van Machpela in Hebron (Gen. 23 : 9). 

Vroeger heeft men altijd gedacht dat de Hettieten een volksstam uit Kanaän waren. Ze woonden immers midden in Israël. In de negentiende eeuw heeft men ontdekt, dat de Hettieten vijf eeuwen lang een machtig rijk vormden.  

Zij veroverden Babylon, centrum van cultuur, en de farao van Egypte joegen ze op de vlucht. Men ontdekte toen op een kleitablet een schrijven waarin koning Schupiluliuma van de Hettieten de ketterkoning Echnaton van Egypte feliciteerde met zijn troonsbestijging. Uit 1 Kon. 11: 1 blijkt dat onder de vele vrouwen die koning Salomon bezat, er ook Hettitische vrouwen waren.

Het Hettietische Rijk (rood gekleurd) metde hoofdstad Hatusa in de tijd van Abraham en de Aarstvaders, grensde aan Kanaän, dat tussen 1200 en 1100 v.Chr. werd veroverd door de Israëlieten

Yazılıkaya, Tempel van de Rots

In de tempel, die al in 1834 ontdekt door de Franse archeoloog en historicus Charles Texier, zijn kalksteengravures gevonden met meer dan 90 verschillende figuren, waaronder dieren, monsters en goden.

Het duurde bijna 200 jaar om de schilderijen te ontcijferen, maar onderzoekers hebben vastgesteld dat de voorstellingen van een kosmos zijn die de aarde, de lucht en de “onderwereld” omvat die de vitaliteit van de scheppingsmythe laten zien.

Op de ene muur hangen tekeningen van de godin van de zon en de godin van de storm, waar men kan zien dat er goden in het schilderij hoger zijn geplaatst dan de andere figuren. Op de oostelijke en westelijke muren van de tempel daarentegen zie je de mindere mensen, de fasen van de maan en de seizoenen, wat “cycli en wedergeboorte” betekent, volgens de onderzoekers.

Volgens schattingen schatten geleerden dat er in die tijd ongeveer 17 goden waren, elk met een lijnmarkering tussen de goden. Ook was in een van de kamers van de tempel een schilderij gewijd aan de “onderwereld”, met getuigenissen van de god van het zwaard.

“Wij geloven dat de tempel volledig een symbolisch beeld van het universum vertegenwoordigt, inclusief de statische niveaus – aarde, lucht en onderwereld, evenals de cyclische processen van vernieuwing – dag en nacht of zomer en winter,” legde een onderzoeker uit in een interview in een artikel gepubliceerd in het Journal of Skyscape Archaeology.

Hatusa, de hoofdstad van het Hettietische Rijk (1700-1200 v.C), werd in 1986 door UNESCO erkend als werelderfgoed

Bronnen:

  • naar een artikel Stunning archaeological find: Is there an ‘underworld’ under the earth?” van 21 juni 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel “Hettieten” op de site van Bijbelse Plaatsen NL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.