De door de VS gesteunde Palestijnse schendingen van de mensenrechten

Hierboven een folterkamer. In de gevangenissen van de Palestijnse semi-autonome gebieden in Gaza en Judea & Samaria worden Palestijnse gevangenen systematisch gefolterd en soms simpelweg geliquideerd

Heeft de regering-Biden de Palestijnse Autoriteit (PA) groen licht geven om haar veiligheidsoptreden tegen gebruikers van sociale media, politieke activisten en rivalen op de Westelijke Jordaanoever te hervatten?

Sinds het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken eind mei aan Ramallah, de de facto hoofdstad van de Palestijnen, hebben pa-veiligheidstroepen tientallen Palestijnen gearresteerd of opgeroepen voor ondervraging.

Veel van deze Palestijnen werden beschuldigd van het “beledigen” van Palestijnse leiders op sociale mediaplatforms of het uiten van steun aan de rivalen van de PA in Hamas en andere Palestijnse facties.

Abbas lijkt te worden aangemoedigd door het besluit van de regering-Biden om de onvoorwaardelijke financiële hulp aan de Palestijnen te hervatten. Dit vrijblijvende geld wordt geleverd zonder zelfs maar een bepaling dat de PA een einde maakt aan mensenrechtenschendingen en schendingen van de openbare vrijheden.

Kortom, de regering-Biden lijkt de Palestijnen een boodschap te sturen dat de VS Arabische dictaturen steunt die politieke activisten en tegenstanders onderdrukken en opsluiten en die de opkomst van nieuwe en jonge leiders blokkeren.

De regering-Biden vertelt de Palestijnen ook indirect dat de VS een Arabische leider zullen blijven steunen die hen de kans heeft ontzegd om langverwachte verkiezingen te houden voor het Palestijnse parlement en voorzitterschap.

De Palestijnse mensenrechtengroep Lawyers for Justice zei in een verklaring die op 5 juni werd gepubliceerd dat “de campagne van politieke arrestaties en dagvaardingen… veel burgers met verschillende achtergronden getroffen, waaronder arrestaties op basis van politieke voorkeur en arrestaties voor het uitoefenen van de vrijheid van mening en meningsuiting op sociale media of deelname aan populaire activiteiten na het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas op [21 mei].

De groep onthulde dat sommige gedetineerden bevestigden dat ze werden geslagen en gemarteld in het Palestijnse detentiecentrum van het Veiligheidscomité van de PA in Jericho. De groep schreef:

“Lawyers for Justice is van mening dat de voortgezette detentie van de bovengenoemde gedetineerden zonder daadwerkelijk bewijs of rechtvaardiging hun voortgezette detentie mogelijk maakt en afbreuk doet aan hun rechten en een afwijking van hun garanties bij het verkrijgen van alle garanties voor een eerlijk proces … Wat wordt beschouwd als een schending van persoonlijke vrijheden, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van politieke voorkeur… hun arrestatie en detentie werden uitgevoerd volgens ongeldige procedures…”

Martelingstechnieken omvatten waterboarden, slaan, elektrische schokken, pepperspray op geslachtsdelen, seksueel geweld, schijnexecuties en het uittrekken van vinger- en teennagels, meldde Amnesty.

Tariq Khudairi, een politieke activist uit Ramallah, werd gearresteerd door de PA-veiligheidstroepen op beschuldiging van het vervloeken van voormalig PLO-leider Yasser Arafat tijdens een demonstratie in Ramallah. Khudairi werd beschuldigd van “het oprakelen van sektarische strijd”, een aanklacht die regelmatig door de PA wordt ingediend tegen iedereen die pa-president Mahmoud Abbas of andere hoge ambtenaren durft te bekritiseren.

Advocaten van Justitie zeiden in een aparte verklaring op 29 mei dat de vormen van marteling in de door de PA gecontroleerde Jericho-gevangenis bestonden uit het ophangen van gevangenen aan de plafonds, mishandelingen en verbaal geweld. “Onder de gedetineerden was Mahdi Abu Awad, die bevestigde dat hij werd gemarteld tijdens zijn ondervraging door het Openbaar Ministerie van Jericho,” zei de groep. “[T]he Lawyers for Justice groep vraagt de Palestijnse regering … voorkomen dat veiligheidsdiensten de rechten en vrijheden van mensen blijven schenden…”

Yassin Sabah, een politieke activist die vorige maand door de veiligheidstroepen van de PA werd gearresteerd op beschuldiging van deelname aan een demonstratie uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook, vertelde zijn broer dat hij op brute wijze werd gemarteld. De marteling, onthulde hij, omvatte elektrische schokken en andere vormen van fysiek misbruik. “Door de marteling en de barre omstandigheden in de gevangenis daalde het gewicht van Yassin van 85 naar 50 kilogram”, aldus de broer. “Bovendien heeft de PA voorkomen dat mensenrechtenactivisten hem in de gevangenis zagen.”

Op 16 juni hield de Preventieve Veiligheidsmacht van de PA de 16-jarige Amir Abu Sharar aan vanwege een opmerking die hij op Facebook publiceerde tijdens de gevechten tussen Israël en Hamas. Abu Sharar lijdt aan diabetes en heeft twee injecties insuline per dag nodig.

“We zullen dit onrecht niet accepteren”, schreef de neef van de tiener, journalist Salam Abu Sharar, op Twitter. “We zullen er niet over zwijgen, ook al wordt hij 15 minuten vastgehouden. Hij is een ziek kind.”

De Palestijnse zakenman Badran Jbara zei dat hij vorige week gedwongen werd onder te duiken omdat de veiligheidsdiensten van de PA hem wilden arresteren vanwege een Facebook-bericht waarin hij het Palestijnse leiderschap bekritiseerde. Jbara, 59, die een burger van Panama is, arriveerde op de Westelijke Jordaanoever om de bruiloft van zijn dochter bij te wonen. Een paar dagen later vielen verschillende PA-veiligheidsagenten zijn huis in de stad Turmus Ayya, ten noorden van Ramallah, binnen in een poging hem te arresteren. Gelukkig voor Jbara was hij niet thuis tijdens de inval.

Het veiligheidsoptreden van de PA heeft ook aanhangers van Mohammed Dahlan getroffen, een aartsrivaal van Abbas die in de Verenigde Arabische Emiraten woont. Dahlan, een voormalige PA-veiligheidscommandant, vluchtte in 2011 de Westelijke Jordaanoever uit na een ruzie met Abbas.

In de afgelopen weken heeft de PA tientallen Palestijnen gearresteerd of opgeroepen voor ondervraging die als vrijwilligers dienden bij de aan Dahlan gelieerde al-Mustaqbal (“The Future”) kieslijst die zou deelnemen aan de Palestijnse parlementsverkiezingen. In april heeft Abbas de verkiezingen afgeblazen, die op 22 mei zouden plaatsvinden.

“We veroordelen de illegale arrestaties van de veiligheidsdiensten van president Mahmoud Abbas tegen vrijwilligers in de verkiezingscampagne van de Future List”, aldus de lijst in een verklaring.

“De Future List is van mening dat het repressieve apparaat van president Abbas heeft geprofiteerd van de bezorgdheid van de media over het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken [aan Ramallah] om een campagne van intimidatie uit te voeren door patriottische, gezagsgetrouwe burgers te arresteren. Het is duidelijk geworden dat het repressieve apparaat van president Abbas bang is voor de oppositie. De Future List roept alle kieslijsten die zijn goedgekeurd door het Centraal Verkiezingscomité, alle mensenrechtenorganen en alle eerbare mensen van dit land op om een verenigd front te vormen om de willekeurige politieke arrestaties het hoofd te bieden die tot doel hebben elke vrije stem die opkomt in het gezicht van tirannie en corruptie die door de Palestijnse Autoriteit wordt uitgeoefend, het zwijgen op te leggen.”

Eerder deze maand riep de Palestijnse professor Sari Nusseibeh, die zich kandidaat stelde op de Future List, westerse diplomaten op om Abbas onder druk te zetten om het harde optreden tegen politieke activisten en rivalen een halt toe te roepen. “De situatie van de Palestijnen draagt dergelijke willekeurige maatregelen niet”, waarschuwde Nusseibeh.

Het is niet bekend of de westerse diplomaten de kwestie inderdaad aan de orde hebben gesteld bij Abbas of andere hoge Palestijnse leiders. Het lijkt echter duidelijk dat de diplomaten er weinig om geven als de PA gebruikers van sociale media en politieke activisten arresteert, martelt en intimideert.

Deze diplomaten en westerse journalisten verheffen hun stem, en luid — als ze iets verdoemds te zeggen hebben over Israël. Het stilzwijgen van de internationale gemeenschap en de blinde en ongekwalificeerde steun van de regering-Biden aan de PA moedigt de Palestijnse leiders aan om haar repressieve maatregelen tegen de Palestijnen op te voeren.

Wanneer Palestijnen wanhopen over enige verbetering van het PA-leiderschap, gaan ze naar Hamas en andere terroristische groeperingen die door veel Palestijnen worden gezien als een beter alternatief voor Abbas en zijn Fatah-factie.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meest recente opiniepeiling een dramatische toename van de populariteit van Hamas onder palestijnen liet zien. Wat verrassend — en verontrustend — zou moeten zijn, is dat de westerse wereld deze bloedige verschuiving van trouw direct helpt en ondersteunt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The US-Backed Palestinian Human Rights Violations” van 21 juni 2021 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.