Abbas laat politieke opponent Nizar Banat uit de weg ruimen in Palestijnse cel; VS en EU ‘geschokt en bedroefd’

Ramallah, 24 juni 2021. Boze demonstranten dragen foto’s van Nizar Banat, een uitgesproken criticus van de Palestijnse Autoriteit die werd vermoord in een Palestijnse cel. De betogers eisen dat Mahmoud Abbas moet opkrassen [beeldbron: AP Photo/Nasser Nasser]

Duizenden marcheerden vrijdag door de straten van Hebron bij de begrafenis van een criticus van de Palestijnse Autoriteit die stierf in hechtenis van de PA, en velen riepen op tot het einde van het 16-jarige bewind van president Mahmoud Abbas.

De 42-jarige Nizar Banat, een prominente criticus van de PA die bekend staat om zijn bijtende video’s op sociale media, stierf donderdag nadat hij was gearresteerd door agenten van de Palestijnse veiligheidsdiensten.

Volgens de familieleden van Banat waren ze er getuige van dat hij acht minuten lang wreed werd geslagen voordat agenten hem wegsleepten.

“Ga weg, ga weg, Abbas. Dit is de stem van het hele volk”, scandeerden de demonstranten. Groene vlaggen van de Hamas-terreurgroep en Palestijnse vlaggen werden meegedragen in de processie.

Met een van de bekendste leuzen van de Arabische revoluties van 2011 riepen demonstranten uit: “Het volk wil het regime omverwerpen!” “Uit, eruit, eruit, haal de honden van de PA eruit”, zeiden anderen.

Een menigte Palestijnen – die in de tientallen lijken te zijn – verzamelde zich ook na het vrijdaggebed bij de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem om anti-Abbas- en pro-Hamas-leuzen te zingen. “De Palestijnse Autoriteit zijn [Israëlische] spionnen, van de laagste soldaat tot de president”, riep de menigte.

Banat, 44, had een Facebook-pagina waarop hij video’s uploadde die kritiek hadden op de Palestijnse Autoriteit. Hij viel hoge functionarissen in Ramallah vaak aan wegens vermeende corruptie en hun inzet voor veiligheidssamenwerking met Israël.

Zijn politieke activiteiten brachten represailles met zich mee. In december werd Banat enkele dagen vastgehouden op grond van de controversiële 2018 Cybercrime-wet van de PA, die Palestijnen in staat stelt te worden aangeklaagd voor het online “lasteren” van functionarissen.

Nadat Abbas de geplande Palestijnse verkiezingen in april had geannuleerd, gaf Banat, zelf een kandidaat op een onafhankelijke lijst, een interview met scherpe kritiek op de PA-president aan een aan Hamas gelieerde televisiezender. Een paar dagen later schoten ongeïdentificeerde schutters op zijn huis in Dura, in de buurt van Hebron.

Banat vluchtte naar een schuilplaats in een door Israël gecontroleerd deel van Hebron. De stad op de Westelijke Jordaanoever is verdeeld sinds het Hebron-protocol van 1997, dat de stad opsplitste in Palestijnse en door Israël bestuurde gebieden.

Donderdagochtend vielen leden van de PA-veiligheidsdiensten het huis waar hij verbleef binnen. Volgens zijn familie hebben de agenten Banat uitgekleed, pepergas in zijn ogen gespoten, “hem wreed in elkaar geslagen” en hem weggesleept. Twee uur later hoorde zijn familie dat Banat dood was.

Terwijl veel Palestijnse televisiezenders en nieuwssites de begrafenis live streamden vanuit de moskee in het zuiden van Hebron, toonde de officiële PA-geleide Palestijnse TV in plaats daarvan clips van botsingen tussen Israëlische soldaten en Palestijnse demonstranten nabij Beita op de noordelijke Westelijke Jordaanoever.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de regering “diep verontrust” is door de dood van Banat en drong er bij de PA op aan een transparant onderzoek in te stellen.

“We maken ons ernstige zorgen over de beperkingen van de Palestijnse Autoriteit op de uitoefening van de vrijheid van meningsuiting door Palestijnen en de intimidatie van activisten en organisaties uit het maatschappelijk middenveld”, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price in een verklaring.

De Europese Unie, de grootste financier van de Palestijnse Autoriteit, zei “geschokt en bedroefd” te zijn door de dood van Banat. Dinsdag steunde de EU een hulppakket van $ 425 miljoen aan de Palestijnse particuliere sector, waarvan ten minste $ 200 miljoen via PA-instellingen zou worden gekanaliseerd.

De terreurgroep Hamas, die de Gazastrook regeert, veroordeelde de dood van Banat als een ‘moord’:

“Deze misdaad met voorbedachten rade weerspiegelt de bedoelingen en het gedrag van de Abbas Autoriteit en zijn veiligheidsdiensten jegens ons volk, activisten van de oppositie en zijn politieke tegenstanders”

Bronnen:

  • naar een artikel van Alain Boxerman “‘Get out Abbas’: Thousands protest at funeral of activist who died in PA custody” van 25 juni 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Abbas laat politieke opponent Nizar Banat uit de weg ruimen in Palestijnse cel; VS en EU ‘geschokt en bedroefd’

  1. VS & EU zijn ‘geschokt & bedroefd…..ach jee!!

    Wat een sterk argument!

    Vreemd dat er per direct maatregelen worden genomen tegen Putin wanneer hij tegenstanders uit de weg probeert te ruimen, maar niet tegen Erdogan en al hélemaal niet tegen Abbas……want de financiering van zijn regime als bondgenoot in de strijd tegen Israel moet doorgaan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.