Monument voor Letse nazi-collaborateurs in Zedelgem (Brugge) in opspraak

Monument “Latvijas stāvstrops” (Letse bijenkorf) voor Letse collaborateurs met de nazi’s in Zedelgem (nabij Brugge). Het monument werd ingehuldigd op 23 september 2018 en staat op een nieuw plein op ongeveer drie kilometer van het voormalige POW-kamp Vloethemveld

Twee jaar geleden werd in Zedelgem ‘De Letse bijenkorf voor vrijheid’ ingehuldigd op het Brivibaplein. Het monument kwam er ter na­gedachtenis van de 12.000 Letten die tijdens de Tweede Wereldoorlog meevochten met de Duitsers tegen de Russen en in het krijgsgevangenkamp Vloethem­veld opgesloten zaten.

Een maand geleden legde het tijdschrift Paris Match Belgique de link tussen die 12.000 en de Waffen SS, de politieke stoottroepen van de nazi’s. De Letten zouden zich in de oorlog mee schuldig ­gemaakt hebben aan misdaden tegen de menselijkheid en meegewerkt hebben aan de Joden­vervolging.

Na de oorlog werden ze gevangengenomen door de ­geallieerden en naar Zedelgem gebracht. Daardoor is de kwestie een heet hangijzer geworden in de kleine gemeente.

Oppositiepartij Vooruit vroeg gisteren op de ­gemeenteraad onomwonden om het kunstwerk te verwijderen, maar het huidige gemeente­bestuur is dat niet van plan. De meerderheid, onder leiding van burgemeester Annick Vermeulen (CD&V Nieuws) blijft erbij dat het kunstwerk vooral de universele vrijheid symboliseert.

In 1935 woonden er 93.479 Joden in Letland. Ongeveer 70.000 van hen werden vermoord tijdens de nazi-periode. Tegenwoordig leven er nog ca 9.000 Joden in Letland, overwegend in de hoofdstad Riga. [bron]

Riga, Letland, 21 maart 2012. Mars ter ere van de Waffen-SS van de nazi’s in de hoofdstad, gesponsord door de regerende neo-nazipartij Jaunais Laiks [De Nieuwe Tijd partij]. Neo-nazi partijen zoals deze in Letland kennen ook een steile opgang in Estland, Kroatië, Oekraïne en in Rusland. [bron]

Bronnen:

  • naar een artikelZedelgem eert 12.000 Letse collaborateurs” van vrijdag 25 juni 2021 op de site van De Standaard
  • naar een artikel van Michel Bouffioux “Enquête exclusive : Des SS lettons commémorés en Flandre” van 20 mei 2021 op de site van Paris Match
  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Hundreds march with Nazi SS veterans in Latvia” van 16 maart 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.