Maak kennis met Nesher Ramla Homo: nieuwe vroege mens ontdekt op Israëlische cementlocatie

Ca. 130.000 jaar geleden in Ramla nabij Tel Aviv. Men denkt dat Nesher Ramla en Homo sapiens gemengde, gedeelde kennis hebben en gekruist zijn

Israëlische wetenschappers zeiden donderdag dat ze een nieuw soort vroege mens hadden ontdekt na het bestuderen van stukken gefossiliseerd bot die waren opgegraven op een locatie die werd gebruikt door een cementfabriek in centraal Israël.

De fragmenten van een schedel en een onderkaak met tanden waren ongeveer 130.000 jaar oud en zouden een heroverweging van delen van de menselijke stamboom kunnen forceren, aldus de onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Nesher Ramla Homo – genoemd naar de plaats ten zuidoosten van Tel Aviv waar het werd gevonden – heeft mogelijk meer dan 100.000 jaar naast onze soort, Homo sapiens, geleefd en is mogelijk zelfs gekruist, volgens de bevindingen.

De vroege mensen, die zeer grote tanden en geen kin hadden, waren mogelijk ook de voorouders van de Neanderthalers, voegde de studie eraan toe, waarmee de huidige gedachte werd uitgedaagd dat onze evolutionaire neven in Europa zijn ontstaan.

“De ontdekking van een nieuw type Homo is van groot wetenschappelijk belang”, zegt Israel Hershkovitz van de Universiteit van Tel Aviv, een van de leiders van het team dat de overblijfselen analyseerde.

“Het stelt ons in staat om eerder gevonden menselijke fossielen een nieuwe betekenis te geven, een nieuw stukje toe te voegen aan de puzzel van de menselijke evolutie en de migraties van mensen in de oude wereld te begrijpen.”

Dr. Yossi Zaidner van de Hebreeuwse Universiteit vond de fossielen tijdens het verkennen van het mijngebied van de Nesher-cementfabriek in de buurt van de stad Ramla, zeiden de universiteiten in hun verklaring.

Professor Israel Hershkovitz van de Universiteit van Tel Aviv, heeft volgens wetenschappers twee stukken gefossiliseerd bot van een voorheen onbekende soort vroege mens ontdekt op de Nesher Ramla-site in centraal Israël, tijdens een interview met Reuters in het Steinhardt Museum of Natural History in Tel Aviv , Israël 23 juni 2021 [beeldbron: Reuters/Ammar Awad]

Gereedschap en botten

Graafmachines ontdekten de botten ongeveer 25 voet diep tussen stenen werktuigen en de botten van paarden en herten.

De studie zei dat de Nesher Ramla leek op pre-Neanderthalers in Europa.

“Dit is wat ons doet vermoeden dat deze Nesher Ramla-groep eigenlijk een grote groep is die heel vroeg in de tijd begon en de bron is van de Europese Neanderthaler”, zegt Hila May, een fysisch antropoloog bij het Dan David Centre en het Shmunis Institute of Universiteit van Tel Aviv

Experts hebben nooit volledig kunnen verklaren hoe Homo sapiens-genen aanwezig waren in de eerdere Neanderthaler-populatie in Europa, zei May, en de Nesher Ramla is misschien de verantwoordelijke mysteriegroep.

Het kaakbot had geen kin en de schedel was plat, zei ze. 3D-vormanalyse sloot later een relatie met een andere bekende groep uit.

Wat ze wel overeenkwamen, zei May, was een klein aantal raadselachtige menselijke fossielen die elders in Israël zijn gevonden, zelfs eerder dateren, die antropologen nooit hadden kunnen plaatsen.

“Als kruispunt tussen Afrika, Europa en Azië, diende het land Israël als een smeltkroes waar verschillende menselijke populaties zich met elkaar vermengden, om zich later over de Oude Wereld te verspreiden”, zei Dr. Rachel Sarig van de Universiteit van Tel Aviv.

Hedendaagse Palestijn van Hamas, Gaza Stad [beeldbron: Pixta]

Bronnen:

  • naar een artikelMeet Nesher Ramla Homo: New Early Human Discovered at Israeli Cement Site” van 24 juni 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Christina Larson “Fossils found in Israel are ‘last survivors’ of ‘missing’ type of extinct humans” van 24 juni 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.