Hoe Palestijnse leiders hun vluchtelingen behandelen

Syrië, 24 januari 2013. Palestijnen ontvluchten het geweld in Syrië naar Jordanië en Libanon. Sinds het beging van de burgeroorlog in Syrië zijn dan 4000 Palestijnse Syriërs gedood en duizenden anderen gevangen of vermist [bron]

Het Palestijnse leiderschap, dat op het punt staat tientallen miljoenen dollars te ontvangen van de regering-Biden, heeft opnieuw bewezen dat het geen enkele vorm van kritiek tolereert, zelfs niet als het afkomstig is van verarmde Palestijnen die hun huizen in Syrië zijn ontvlucht.

Dit leiderschap heeft ook laten zien dat het niets geeft om de problemen waarmee zijn mensen worden geconfronteerd, vooral degenen die gedwongen werden hun huizen in Syrië te ontvluchten na het begin van de burgeroorlog daar in 2011.

Het aantal Palestijnse vluchtelingen uit Syrië in Libanon wordt geschat op 27.000, volgens statistieken van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA). Deze vluchtelingen lijden onder barre levensomstandigheden als gevolg van schaarste aan noodhulp en gebrek aan stabiele financiële middelen.

Ongeveer 87% van de Palestijnse vluchtelingen die van Syrië naar Libanon zijn verdreven, lijdt volgens UNRWA aan absolute armoede.

Op 12 april gebruikten leden van de Fatah-factie van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit in Libanon geweld om tientallen Palestijnen die aan het demonstreren waren buiten de PA-ambassade in Beiroet uiteen te drijven.

Het protest werd georganiseerd door Palestijnse vluchtelingen die de afgelopen tien jaar vanuit Syrië naar Libanon zijn gevlucht. De demonstranten kwamen naar de ambassade om hulp te vragen bij het oplossen van hun humanitaire en economische crises. Ze eisten ook dat de ambassade hun Palestijnse paspoorten of reisdocumenten zou afgeven, zodat ze Libanon konden verlaten om een ​​nieuw leven te beginnen in andere landen, waaronder de Europese Unie en Canada.

De boodschap die de demonstranten probeerden over te brengen aan Abbas en het Palestijnse leiderschap: als u ons geen financiële hulp wilt geven, help ons dan op zijn minst om naar andere landen te verhuizen waar we in waardigheid kunnen leven en een fatsoenlijk leven kunnen verdienen.

Beschaamd door het protest riep de PA-ambassade haar bewakers en tientallen Fatah-activisten uit verschillende delen van Libanon op om de vluchtelingen uiteen te drijven.

Op 31 maart arresteerden Fatah-militieleden in het vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh in Zuid-Libanon drie Palestijnse activisten die protesteerden tegen het falen van de Palestijnse leiders om de vluchtelingen uit Syrië te helpen.

Sommige Palestijnse functionarissen beschuldigden de demonstranten en activisten ervan deel uit te maken van een “verdacht project” om Palestijnen te hervestigen in het Westen.

Op 31 maart arresteerden milities van de Fatah-factie van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit drie Palestijnse activisten in het Libanon-vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh die protesteerden tegen het falen van de Palestijnse leiders om de vluchtelingen uit Syrië te helpen. Afgebeeld: Palestijnen in Ain al-Hilweh protesteren op 31 januari 2020. (Foto door Mahmoud Zayyat/AFP via Getty Images)

Met andere woorden, deze Palestijnse functionarissen zien liever dat hun mensen als vluchtelingen in verwoestende armoede blijven leven dan hun levensomstandigheden te verbeteren en nieuwe kansen te zoeken in westerse landen. Ze willen dat miljoenen Palestijnen vast blijven zitten in vluchtelingenkampen, zodat het Palestijnse leiderschap de wereld kan blijven uitmelken voor geld.

[…] de Arabische landen willen het Arabische vluchtelingenprobleem niet oplossen. Ze willen het bestendigen als een open zweer, als een belediging voor de Verenigde Naties en als een wapen tegen Israël. De Arabische leiders kan het geen barst schelen of deze Arabische vluchtelingen leven of sterven. [Ralph Galloway in augustus 1958, toenmalig UNRWA chef, zoals hij door Terence Prittie werd geciteerd in ‘The Palestinians: People, History, Politics’; pag. 71 bron]

Op video’s die op sociale-mediaplatforms zijn gepost, is te zien hoe de Fatah-schurken en bewakers de demonstranten terugdringen en slaan. Een van de bewakers van de ambassade werd gefilmd terwijl ze een Palestijnse vrouw in het gezicht sloeg .

De aanval op de vrouw veroorzaakte een golf van veroordelingen door Palestijnse activisten, die via sociale media hun verontwaardiging uitten over het besluit van de Palestijnse leiders om geweld te gebruiken tegen Palestijnse vluchtelingen.

Sommige activisten creëerden een hashtag op Twitter met de titel “Moge je hand worden gebroken” – een verwijzing naar de beveiligingsbeambte die de vrouw in het gezicht sloeg.

“Geef de Palestijnse vluchtelingen een sprankje hoop, geen klap in het gezicht”, aldus een verslag van de Palestijnse Islamitische Jihad in Libanon. “De aanval op een Palestijnse vluchteling voor de Palestijnse ambassade is een smet op alle [Palestijnse] functionarissen”, schreef socialemediagebruiker Ahmed Abu Shaer.

De Libanese politiek analist en Midden-Oostenexpert Nidal Sabeh beschuldigde de ‘schurken’ van Mahmoud Abbas van het slaan van de vrouw. “Vereist dit onbezonnen gedrag niet de tussenkomst van het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken en mensenrechtenorganisaties?” vroeg Sabeh op Twitter .

“De omstandigheden van de ontheemde vluchtelingen uit Syrië zijn erbarmelijk”, klaagde de Palestijnse vluchteling Yousef Atallah. “De Palestijnse ambassade [in Beiroet] vervult haar plichten jegens de vluchtelingen niet.”

Op 7 april kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan dat de VS van plan waren de economische, ontwikkelings- en humanitaire hulp aan het Palestijnse volk opnieuw op te starten. De hulp, zei hij, omvat $ 75 miljoen aan economische en ontwikkelingshulp op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza, $ 10 miljoen voor vredesopbouwprogramma’s en $ 150 miljoen aan humanitaire hulp voor UNRWA.

De Palestijnen die protesteerden buiten de PA-ambassade in Beiroet, lijken echter enigszins twijfelachtig dat dit nieuwe Amerikaanse geld in de juiste handen zal komen. De demonstranten zijn nu al een aantal jaren in Libanon en de Palestijnse leiders hebben weinig gedaan om hen te helpen.

Palestijnse leiders zijn momenteel druk bezig met de voorbereiding van de parlementsverkiezingen van volgende maand. Het lot van de ontheemde Palestijnen in Libanon staat niet op hun drukke agenda.

Het is dodelijk beschamend voor Abbas, voorafgaand aan de verkiezingen, om Palestijnen te zien protesteren tegen zijn falen om hen te helpen met hun tragische omstandigheden. 

Afgaande op de ervaring, is het veilig om aan te nemen dat de Palestijnen in Libanon geluk zouden hebben als ze een enkele dollar van het nieuwe hulppakket van de regering-Biden zouden zien. Dit is wat er gebeurt als westerse donoren geld storten op een corrupt en meedogenloos Palestijns leiderschap dat zijn schurken stuurt om uitgehongerde vluchtelingen die om hulp smeken in elkaar te slaan.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “How Palestinian Leaders Treat Their Refugees” van 15 april 2021 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.