Het EU-rapport over Palestijnse leerboeken: de ontmenselijking van het Joodse volk

Een antisemitische karikatuur van Hasan Abadi moedigt Palestijnen aan om Israëlische soldaten neer te steken [Facebook-afbeelding]

Nu de Joodse gemeenschap de laatste paar maanden naar voren komt met een groter bewustzijn van het gevaarlijke moment waarin we ons bevinden, is het belangrijk dat we onze angst en verontwaardiging omzetten in positieve actie.

Het onlangs vrijgegeven rapport van de Europese Unie over Palestijnse leerboeken biedt een kans om onze stem te laten horen en op te treden tegen de sluipende normalisering van de ontmenselijking van het Joodse volk.

Tot niemands verrassing bleek uit de studie dat de leerboeken een verontrustend patroon van antisemitisme en ophitsing bevatten, bedoeld om Joden en Israëli’s af te schilderen als fundamenteel slecht. 

Toch bood het rapport, dat het grootste deel van zijn eigen inhoud tegenspreekt, de EU een ontsnappingsmogelijkheid door een sluitende verklaring af te leggen dat de leerboeken “voldoen aan de UNESCO-normen”.

Wat bijvoorbeeld de kwestie van mensenrechteneducatie in de leerboeken betreft, stelt het rapport: “over het algemeen voldoen de geanalyseerde leerboeken grotendeels aan de UNESCO-richtlijnen voor mensenrechteneducatie.”

Op dezelfde pagina erkende het rapport echter:

In tal van gevallen roepen de leerboeken op tot tolerantie, barmhartigheid, vergeving en gerechtigheid en moedigen ze studenten aan om anderen te helpen, corruptie te bestrijden en menselijke waarden te respecteren. Maar deze begrippen worden dan niet toegepast op Israël en het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Een paar paragrafen later stelt het rapport terloops: “de dominante representatie van coëxistentie in de leerboeken is religieuze coëxistentie tussen christenen en moslims; andere religies komen zelden aan bod.”

Dus – geen genade, vergeving, gerechtigheid of coëxistentie voor de Joden. Toch zijn de leerboeken “over het algemeen’ aanvaardbaar voor de auteurs. Het geeft waarheid aan de uitdrukking “Joden tellen niet mee.” Het patroon van ontmenselijking in het Palestijnse onderwijs houdt daar echter niet op.

Op de vorige pagina wordt toegegeven dat “de leerboeken niet ingaan op de vraag of geweld door Palestijnse actoren evenzeer een schending van de mensenrechten kan vormen.” Dat is echter gewoon niet waar. De leerboeken gaan in op die vraag. 

Een antisemitische afbeelding gepost op het Facebook-account van een Palestijnse activist (Facebook-afbeelding)

Het is alleen zo dat de leerboeken, zoals het rapport voorbeeld na voorbeeld laat zien, die vraag beantwoorden met het verwrongen idee dat niet alleen Palestijns terrorisme geen mensenrechtenschending is, maar dat het in feite het “recht” van de Palestijnen is om zich in te laten met dergelijke ” heroïsche” daden van “verzet”.

De auteurs erkennen dat er een duidelijk ‘verhaal van weerstand’ in de leerboeken staat. En wat als “weerstand” wordt beschouwd, is veelzeggend.

Neem bijvoorbeeld een sectie getiteld “Typen van Palestijns verzet” in een van de leerboeken, die gedeeltelijk luidt:

Dalal Al-Mughrabi, die in 1978 de commando-operatie van Deir-Yassin aan de Palestijnse kust leidde, wat resulteerde in de dood van meer dan 30 zionistische soldaten en vele anderen. Veel andere vrouwen zijn ook geconfronteerd met kolonialisme met de slogan van verzet en bevrijding.

Bekend als de “Coastal Road Massacre”, kaapte Mughrabi’s terroristische ploeg twee bussen en begon vervolgens te schieten en granaten te gooien naar omstanders en passerende voertuigen. Onder de 37 doden waren 13 kinderen, zo jong als twee. Op een paar na waren alle anderen ook burgers.

En niet alleen zijn de Joden de mensenrechten en het samenleven onwaardig, maar als ‘zionistische soldaten’ zijn ze allemaal legitieme doelen. De moord op onze ontmenselijkte kinderen was geen verachtelijke, laffe daad, maar eerder een ‘van verzet en heldhaftigheid’.

Het rapport erkent verder het obsessieve gebruik van bepaalde beschrijvingen die bedoeld zijn om de menselijkheid van Israëli’s en Joden in de ogen van Palestijnse studenten te verminderen. Sommige van de gegeven titels negeren elke poging tot subtiliteit, zoals eenvoudigweg verwijzen naar ‘de vijand’. Elders, in plaats van de “Staat Israël” te noemen of hun buren te beschrijven als “Israëliërs”:

Meestal verwijzen de teksten naar de ‘zionistische bezetting’… of gewoon ‘de bezetting’. … De instellingen, het leger en de staatsorganen van Israël worden over het algemeen beschreven met het adjectief ‘zionist’. … Wanneer ‘Israël’ en ‘Israëlisch’ … worden gebruikt … [ze] worden meestal gecombineerd met conflictgerelateerde termen zoals ‘bezetting’, ‘strijdkrachten’ of ‘soldaten’.

De auteurs erkennen, tot hun verdienste, dat het spel hier wordt gespeeld. Ze schrijven: “Hoewel de term [zionist] op zichzelf niet lasterlijk is, heeft het een negatieve connotatie. Gezien deze lezing zou het gebruik van de term ‘zionistische bezetting’ in plaats van de naam van de staat kunnen worden geïnterpreteerd als een twijfel aan de legitimiteit van de staat Israël.”

Wanneer de studenten echter ook in de geschiedenisles wordt geleerd dat de ‘zionistische ideologie’ een ‘racistische filosofie’ is, is dat meer dan alleen het delegitimeren van Israël. Dat is een opzettelijke poging om Israëli’s, en inderdaad bijna alle Joden wereldwijd, te karakteriseren als uniek onwaardig en racistisch, alleen omdat ze geloven in hun recht op zelfbeschikking in hun oude thuisland.

Wat is een betere manier in de moderne samenleving om een ​​groep als kwaadaardig af te schilderen dan om ze allemaal als racisten te bestempelen, behalve misschien alleen de oude maar betrouwbare bloedsprookje dat de joden systematisch niet-joodse kinderen grijpen om ze te martelen en te vermoorden?

Dat staat natuurlijk ook in de leerboeken.

De voorbeelden zijn talrijk en daarom is de slotverklaring over de UNESCO-normen zo alarmerend. Als we de EU toestaan ​​dergelijke flagrante haat en ophitsing af te schilderen als acceptabel binnen de wereldwijde normen, dan zullen de laatste twee maanden van antisemitisme zeker nog verontrustender worden genormaliseerd.

Laat ons politiek leiderschap niet wegkomen met de gebruikelijke vrijblijvende taal over antisemitisme zonder daar concrete actie tegen te ondernemen. Als we niet voor onszelf opkomen en consequente maatregelen eisen tegen degenen die ons ontmenselijken en aanzetten tot geweld, wie dan wel?

In 1935 nam nazi-Duitsland twee radicaal discriminerende wetten aan: de Reichsburgerschapswet en de Wet ter Bescherming van het Duitse Bloed en de Duitse Eer. Samen stonden deze bekend als de Neurenbergse wetten en legden ze de juridische basis voor de vervolging van Joodse mensen tijdens de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog

Bronnen:

 • naar een artikel van David M. Litman “The EU Report on Palestinian Textbooks: The Dehumanization of the Jewish People” van 22 juni 2021 op de site van The Algemeiner

3 gedachtes over “Het EU-rapport over Palestijnse leerboeken: de ontmenselijking van het Joodse volk

 1. Heeft de terroristenvereerster Sigrid K.nog steeds de foto van de in Caïro geboren Egyptische massamoordenaar,Nobelprijswinnaar en vader van het terrorisme in haar huiskamer hangen!!Deze demissionaire knettergekke mevrouw Sigrid K.hoort volgens mij thuis in de gevangenis!!Over leerlingen gesproken!!Wat een gestoorde psychopate deze welbespraakte D666 terroristenvereerster!!!

  Like

 2. “De boeken voldoen aan de UNESCO richtlijnen voor mensenrecht educatie”.

  Dan mankeert er wat aan de UNESCO richtlijnen, hun begrip van mensenrecht en hun manier van educatie.

  Net zoals er wat mankeert aan UNESCO met haar niet aflatende op leugens gebaseerde anti Israel resoluties en haar pogingen de Joodse geschiedenis van o.a. Jeruzalem uit te wissen.

  EU probeert haar eigen straatje schoon te vegen voor het financieren & goedkeuren van dit haatcurriculum.

  Joden zijn goed onderwezen over EU leerprogramma’s, hun richtlijnen en hun normen & waarden.

  Geschiedenisboeken & onuitwisbare herinneringen for info.

  Ophouden dus met onze intelligentie te tarten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.