Pepsi fabriek in Gaza sluit de deuren wegens tekort aan grondstoffen

Gaza Stad, 21 juni 2021. Een Palestijnse man loopt langs de Gaza Pepsi-fabriek [beeldbron: Reuters / Mohammed Salem]

Nieuwe Israëlische beperkingen op de invoer naar de Gazastrook na een 11-daagse ronde van gevechten vorige maand hebben naar verluidt de Pepsi-drankfabriek in de enclave gedwongen te sluiten.

Jeruzalem verscherpte zijn beperkingen op producten die Gaza binnenkomen, nadat terreurgroepen duizenden raketten op Israëlische steden hadden afgevuurd, hoewel de invoer van materialen die werden gebruikt om de projectielen te maken was verboden.

Dat omvat een verbod op kooldioxide en siroop, die nodig zijn voor de productie van Pepsi-, 7UP- en Mirinda-frisdrank, waardoor de fabriek gedwongen wordt de activiteiten stop te zetten, zei Hammam Alyazji, ontwikkelingsmanager van Pepsi Gaza, maandag.

“Gisteren hadden we geen grondstoffen meer en moesten we helaas de fabriek sluiten en 250 arbeiders naar huis sturen”, zei hij volgens het persbureau Reuters. “De grondstoffen zijn niet toegelaten. We wachten al 60 dagen op hen”, zei Alyazji.

In plaats daarvan importeert het bedrijf kant-en-klare producten uit zijn fabriek op de Westelijke Jordaanoever.

De fabriek is sinds 1961 in bedrijf en Alyazji zei dat de “catastrofale” sluiting de plannen om het 60-jarig jubileum te vieren, heeft verstoord. Reuters citeerde anonieme analisten die beoordelen dat extra fabrieken in Gaza gedwongen kunnen worden te sluiten als de huidige situatie aanhoudt.

Ook Coca Cola Gaza zit in de problemen. Tijdens de recente oorlog werd de fabriek van Coca Cola in het industriegebied van Gaza, die in 2014 de deuren opende om met Pepsi te concurreren, op 20 mei 2021 gebombardeerd door de Israëlische Luchtmacht.

De Palestijnen in Gaza kunnen zich misschien troosten met het feit dat de Portugese voetbal sterspeler Cristiano Ronaldo tijdens een persconferentie op maandag 21 juni 21 tijdens het voetbaltornooi UEFA Euro 2020 demonstratief flesjes Coca Cola wegduwde en een flesje water greep:

De Coördinator van Overheidsactiviteiten in de Gebieden (COGAT), een instantie van het Israëlische Ministerie van Defensie die contacten onderhoudt met de Palestijnen, merkte op dat “vanwege de veiligheidssituatie de invoer van industriële grondstoffen uit de staat Israël naar de Gazastrook niet mogelijk is. .”

COGAT voegde eraan toe dat brandstof, voedsel, medicijnen en medische apparatuur Gaza binnen mochten.

De Israëlische regering versoepelde maandag enkele beperkingen op goederen en post die de Gazastrook binnenkomen en verlaten, en versoepelde het strenge verbod dat van kracht was sinds de gevechtsronde van vorige maand.

Landbouwgoederen mogen worden geëxporteerd naar de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en overzee, maar niet naar Israël. Textiel zal echter Israël binnenkomen na een specifiek verzoek van een Israëlisch textielbedrijf dat samenwerkt met leveranciers in Gaza, zeiden de functionarissen. De goederen zullen door de Kerem Shalom-overgang worden toegelaten.

Saleh al-Ziq, een hoge functionaris in Gaza bij de Commissie voor Burgerzaken van de Palestijnse Autoriteit, zei dat Gazanen die in het buitenland vastzitten sinds de 11-daagse escalatie van geweld tussen Israël en de Hamas-terreurgroep, die op 10 mei begon, nu opnieuw de Strook mogen binnenkomen via de grensovergang van Erez Crossing vanuit Israël.

De export van kleding en voedsel naar Israël en de Westelijke Jordaanoever zal ook worden hervat, zei hij.

De versoepeling komt omdat Israël en de Gazastrook aanhoudende spanningen hebben gezien. In Gaza gevestigde terreurgroepen hebben explosieve ballonnen op Israëlisch grondgebied gelanceerd, waarbij grote stukken land in de buurt van de Strook in brand zijn gestoken, en Israël heeft gereageerd met luchtaanvallen op Hamas-doelen.

Hoewel een staakt-het-vuren tussen de twee partijen eind mei een einde maakte aan de gevechten, hebben internationale bemiddelaars gewaarschuwd dat het fragiel blijft en hebben ze gezegd dat ze ernaar streven het te versterken. VN-gezant voor het vredesproces Tor Wennesland “zet zijn diplomatieke contacten met alle partijen voort in de richting van dat doel”, zei een VN-woordvoerder vorige week.

Israël en Egypte houden de kustenclave sinds 2006 geblokkeerd en hebben strikte beperkingen opgelegd aan het verkeer van mensen en goederen. Beide landen zeggen dat de blokkade bedoeld is om de veiligheidsdreiging van Hamas te verminderen.

Rechtengroepen betreuren de impact die de beperkingen hebben gehad op de burgerbevolking van Gaza. De strenge sancties hebben geleid tot hoge werkloosheid en afbrokkelende infrastructuur, en bureaucratische verwikkelingen kunnen het verlaten van de Strip via de Israëlische en Egyptische grensovergangen tot een zeer moeilijke taak maken.

Palestijnse bedrijven in Gaza kondigen hun volledige stopzetting van hun werk aan en het ontslag van al hun werknemers vanwege de blokkade en de sluiting van de grensposten. Enkele van de meest prominente bedrijven die zijn gestopt met werken zijn Pepsi, Coca-Cola en Ventana:

Bronnen:

 • naar een artikelGaza Pepsi factory shuts down, owners blame Israeli restrictions” van 22 juni 2021 op de site van Israel Hayom
 • naar een artikelIsraeli restrictions blamed as Pepsi factory closes in Gaza” van 22 juni 2021 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikelCoca-Cola factory destroyed in Israel shelling of Gaza” van 21 mei 2021 op de site van Middle East Monitor

2 gedachtes over “Pepsi fabriek in Gaza sluit de deuren wegens tekort aan grondstoffen

 1. Vervolg:
  Wanneer het gaat om economische welvaart of gebruiksartikelen of voeding voor de ‘gewone’ man/vrouw/kind …..dán is er een probleem en dán is alléén Israel schuldig.

  De Egypte route is dan opééns onbestaand!

  Tegen Cola & Pepsi kan men alleen maar zeggen …..”bezint eer gij begint”…….fabrieken opzetten in dit soort gebieden is vragen om problemen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ach, ach, ach……..het is weer kommer en kwel.

  Grondstoofen voor raketten, brandbommen & ander wapentuig blijken totaal geen probleem te hebben om Gaza binnen te komen…..ondanks die Israelische boycot.

  Oplossing……dan brengen ze het binnen via Egypte.

  Maaaaaar, wanneer het gaat om economische welvaart of gebruiksa

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.